Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

A jezsámen ültetése és metszése

A közönséges jezsámen (Philadelphus coronarius) 2-3 méter magasra is megnövő cserje, számos olyan jellemzővel rendelkezik, melyek igazi csodás kerti dísszé avanzsálják ezt a dekoratív megjelenésű cserjét. A jezsámenről mindenkinek elsőre a fantasztikus illata ugrik be, ami nem véletlen, hiszen egészen egyedi aromával rendelkezik ez a díszcserje.

A kerti illatoknak nem csupán a háziak komfortérzete miatt van jelentősége, a markáns, bódító illatok a kert atmoszféráját is megváltoztatják, és a kertbe invitált vendégek is jobban fogják érezni magukat, ha ilyen élményben lehet részük. Látványos virágait májusban, júniusban hozza, ezekben a hetekben pompás látványt nyújt. Gondozása könnyű, bármilyen talajon sikerrel nevelhető, a kifejlett növény pedig alig igényel öntözést.

A jezsámen nem jázmin

Annak ellenére, hogy mindkét címbeli növény nagy népszerűségnek örvend, a kertbarátok gyakran összekeverik őket, aminek az a fő oka, hogy illatuk nagyon hasonló, és neveik is öszekeverhetőek, pedig más céllal, eltérő kerti stílus kialakítására szokás ültetni őket. A jezsámen elsősorban a múlt században volt divatos növény, gyakran és intenzíven nemesítették, számtalan elegáns kert és park szolgált otthonul ennek a pompás díszcserjének.

Nézzen meg egy rövid videót arról, hogy milyen szép és dekoratív növény a jezsámen!

A jezsámen fajták közül a leggyakrabban a közönséges jezsámennel találkozni a kertekben. A közönséges jezsámen egy 2-3 méter magasra is megnövő cserje, mely a tavasz végén, illetve nyár elején hozza feltűnő, fehér virágait, melyek ráadásul erős illattal ajándékozzák meg a kerttulajdonost.

Közönséges jezsámen ültetése

Hová ültessünk közönséges jezsáment?

A közönséges jezsámen számos olyan előnyös tulajdonsággal rendelkezik, melyek széleskörű felhasználást tesznek lehetővé. A jezsámen gondozási igénye alacsony, dekorációs értéke pedig kiemelkedő, ezért kiválóan alkalmas például utcafronti, előkerti telepítésre.

Ha jezsáment ültet a kertjében, használja ezt a közeget az ültetéshez!

Hasonlóan jó választás társasházi kertekbe, vagy tömbházak közti holt terek beültetésére, mivel a jezsámen fényigénye alacsony, félárnyékban is jól érzi magát, ráadásul a kifejlett növény alig igényel öntözést, így a lakóközösségnek nem lesz gondja vele.

 

Az alábbi videóban egy előadást tartok a jezsámenről, tekintse meg Ön is:

A jezsámen sövény kiskertekben is kifejezetten hasznos, magasra törő hajtásai takarhatják az esztétikájukat vesztett, romos falakat, a csúnyább kerítéseket, de a szomszédos telkek között húzódó birtokhatárolót is dekorálhatjuk vele. Markáns, egyedi illata meghatározhatja a kert atmoszféráját, látványos virágait pedig májusban, júniusban hozza, ezekben a hetekben pompás látványt nyújt.

Nézze meg az alábbi videómat a jezsámen ültetéséről, tekintse meg, hogy folyik a gyakorlatban!

A jezsámen szoliternövénynek is alkalmas, díszes, elegáns megjelenése a birtok üresebb, homogénebb, pázsitos területein megtörheti az egyhangúságot, a területet vadregényessé, izgalmassá varázsolja. A jezsámen ültethető különböző cserjecsoportokba is, aranyvesszővel, rózsalonccal kombinálva például fokozható a dekorációs hatás.

Nézze meg kertészetem aktuális jezsámen ajánlatát, amelyet pár kattintással meg is tud rendelni!

Ültetés sövénynek

A sövénynek való jezsámen ültetése nagyon hasonló a többi cserjeféléhez, a művelet kevés előkészületet igényel, maga a telepítés pedig akár egy délután alatt elvégezhető, akár hosszabb 10-20 méteres jezsámen sövény esetében is. Mint sövényültetésnél általában mindig, ebben az esetben is jó ötlet egy megfelelő mélységű és szélességű (például 60x60 centiméter), és kívánt hosszúságú ültető árkot kialakítani, mert így könnyebb lesz szép sorban elhelyezni a töveket.

Ebben a videómban megmutatom, mire képes a jezsámen, tekintse meg velem ezt a csodás jezsámen-alagutat!

A gödör aljára helyezzünk szervestrágyát és/vagy komposztot, majd erre vékony földréteget halmozzunk, hogy az ületetendő növény gyökere ne érintkezzen közvetlenül a tápanyaggal. A szabadgyökerű vagy konténeres jezsámen töveket úgy helyezzük a földbe, hogy ugyanolyan magasságban legyenek, ahogy a konténerben, vagy a faiskolában voltak.

Ha szeretne a kertjében jezsáment ültetni, akkor használja ezt a közeget az ültetéshez!

A friss ültetést alaposan locsoljuk be, és az első feladatokkal készen is vagyunk. Hasonlóan járjunk el akkor is, ha nem sövényként, hanem szoliternövényként telepítjük a jezsáment, de ebben az esetben egy nagyjából 60x60x60 centiméteres ültetőgödröt készítsünk a növénynek.

Különleges szín-, és illathatás érhető el, ha vegyes cserjecsoportokba ültetjük, például aranyvessző, mályvacserje, vagy rózsalonc társaságában.

A közönséges jezsámen metszése

A közönséges jezsámen azért is sokak kedvence, mert gondozása nem állítja túlzottan nagy kihívások elé a hobbikertészeket, az ültetést és a megerősödést követően alig akad körülötte teendő. Természetes a jezsámen is igényel valamennyi ápolást, gondozásmentes növény nem létezik.

A jezsámen öntözése elsősorban a növény fiatal korában gyakori feladat, később a locsolás ritkítható. A legfontosabb teendő a jezsámen körül a metszés, de jó hír, hogy ezt évente mindössze kétszer szükséges elvégezni. Az igazító, méretet szabályozó metszést közvetlenül a virágzás után, tehát a nyár derekán kell megtenni, ilyenkor a szabálytalan, kilógó ágakat nyessük le, valamint a kívánt magasságot szabályozzuk tetszésünk szerint.

Az alábbi videómban a jezsámen metszéséről beszélek:

A jezsámen ifjító metszése 2-4 évente aktuális, az elöregedő cserjét ilyenkor fiatalító nyírással hozzuk újra formába. A jezsámen ifjító metszése során belülről kifele haladjunk, vagyis a növény belső ágait nyessük le körülbelül 40 centiméteres magasságban, majd a következő évben haladjunk kifelé a metszéssel, így idővel, fokozatosan az egész növényt megfiatalíthatjuk. A jezsámen metszése nem kíván szakértelmet, a visszavágást évente kétszer szükséges megejteni, tavasszal, és a nyár derekán.

Értékes jezsámen vesszők! 

A március elején javában zajló ifjítási munkálatok közben számtalan cserjénk visszavágása során azt tapasztalhatjuk, hogy sok szép szál egyenes és erős vessző marad a munka után. Ezeket bátran használjuk fel, vágjuk őket méretre! Én például a számomra jól bevált 50 cm-es hosszt szeretem, ez tökéletes támaszték lesz később a különböző zöldségnövényeknek.

A nagyobb, akár méteres darabokkal pedig kisebb törzses gyümölcsöket is megtámogathatjuk. Épp a jezsámen vesszők azok amelyek egyébként alkalmasak még íves (tehát mindkét végét a földbe rögzített) jelző "kerítés" építésre is.

Nem csak a mai gazdasági helyzet kényszere, hanem a kreativitás öröme is arra sarkall bennünket, hogy minden létező lehetőséget ragadjunk meg, és a kerthez valókat, magából a kertből szerezzük meg.

Ültessen Ön is jezsáment a kertjében!

Látható, hogy a közönséges jezsámen egy 2-3 méter magasra is megnövő cserje, mely a tavasz végén, illetve nyár elején hozza feltűnő, fehér virágait, melyek ráadásul erős illattal ajándékozzák meg a kerttulajdonost. Bátran ültessen Ön is a kertjében, hiszen a jezsámen kiváló sövénynek való növény, ültethető kerítés mellé, hogy a betérő rögtön kellemes benyomásokkal léphessen be az udvarba, de kisebb cserjecsoportok kialakítására is jó választás, és persze szoliternövényként, a kert valamely központi részére telepítve is megállja a helyét.

A jezsámen gondozása pedig kifejezetten egyszerű feladat, a talajjal szemben nem igényes, és az ültetést követő pár hónapot leszámítva az öntözésre sem kell majd különösebb gondot fordítani.

Nézze meg kertészetem aktuális jezsámen ajánlatát, amelyet pár kattintással meg is tud rendelni!

Ha érdeklik más kertészeti témák, további bejegyzéseimet itt találja!

Amennyiben Önt is meggyőzték a fent felsorolt tények, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!