Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

A bazsarózsák csodás világa

A bazsarózsák a kertek méltán kedvelt, tavasz végén, nyár elején virágzó, romantikus szépségű, nosztalgiát és bájos eleganciát sugárzó klasszikus növényei. Népszerűségük, szépségük csodálata nem új keletű, így van ez már évszázadok óta. Kínában - ahol a fás szárú fajt (Paeonia suffruticosa) máig a virágok királyaként tisztelik, s a megbecsülés, jólét, méltóság szimbóluma - rajongott érte a császároktól, a költőkön és festőkön át (a legtöbbet ábrázolt virág), az egyszerű emberig mindenki. Nemcsak szépsége, de gyógyászati célú felhasználása miatt is. Az i.sz. I. században élt id. Plinius Naturalis Historia című művében az egyik legrégebben termesztett virágnak nevezi. A lovagkorban is különösen kedvelt volt, a szerelem jelképeként pedig dalok gyakori szereplőjévé vált.

Igazán nincs ebben semmi meglepő, elég csak egy pillantást vetni e szépséges növény bármelyik változatára, s rögtön rabul ejti az embert. Szerencsére ma már számtalan fajtájuk elérhető, így kedvünkre válogathatunk. De, mit érdemes tudni róluk, ami egyben a választásban is segíthet bennünket? Tartsanak velem a bazsarózsák roppant érdekes világába!

Paeonia 'Coral Sunset' – Bazsarózsa

A bazsarózsákról általában

Tudományos nevüket - Paeonia - állítólag az isteneket gyógyító legendás görög orvosnak, Paeónnak köszönhetik, aki a mítosz szerint az alvilág istenét, Plutót, bazsarózsa gyökerével gyógyította meg. 

A kereszténység új névvel illette: pünkösdi rózsa, mivel virágzása többnyire egybeesik az ünnep idejével, s hogy a növényhez fűződő ókori babonás hiedelmekre (varázserő tulajdonítás), ill. pogány vallásokban betöltött szerepére ne emlékeztessen a név.

Hazánkban is, már sok-sok évszázada ismert - a 16. században a magyar kertek kedvenc virága volt -, amire a bazsarózsa név etimológiája is mutat. A bazsa a szláv bozsur (isteni), ill. a török eredetű basa (rangos, előkelő) szavakra vezethető vissza. 

A Paeonia nemzetségbe 35 különböző faj tartozik, melyeket összefoglaló néven bazsarózsáknak nevezünk. Vannak köztük lágyszárú, fás szárú és félfás fajták, teljesen télállók és kissé fagyérzékenyebbek is. Közös jellemzőjük, hogy könnyen nevelhető, viszonylag lassan növő, hosszú életű növények, melyek akár évtizedekig maradhatnak egy helyen. Többféleképpen osztályozhatóak például növekedési típus, illat és virágforma szerint. Napjainkban kb. 3000 különféle virágtípusú és színárnyalatú fajtája ismert a világon. A 10. század óta Luoyang városa a bazsarózsatermesztés "fővárosa" Kínában, ahol kb. 40 millió példány, több, mint 1100 fajta található, kilenc - a megszokottak mellett fekete, zöld és lila - színben.

 

Paeonia lactiflora 'Etched Salmon' – Illatos bazsarózsa 

Paeonia hybrid 'Henry Bockstoce' – Hibrid bazsarózsa

Erre a linkre kattintva megtekintheti kertészetem bazsarózsa kínálatát!

A bazsarózsák típusai növekedés szerint

A leggyakoribb és egyben legkönnyebben áttekinthető csoportosítási rendszer, amelynek alapján három kategóriába sorolhatóak.

- Fás bazsarózsa (Paeonia x suffruticosa): 1,5-2 m magas, terebélyes bokrot nevelő, göcsörtös ágú, mélyzöld, erősen szeldelt levelei révén dús megjelenésű, lombhullató cserje, melynek fás szára télen is megmarad. A hajtások csúcsán nyíló 15-20 cm átmérőjű, fehér, rózsaszín, bordó, lila vagy citromsárga virágát április végén, május elején hozza.

- Lágyszárú bazsarózsa (Paeonia lactiflora): azaz illatos bazsarózsa, aminek kb. 60-90 cm magas bokra széles, kerekded, tömött, formás. Lombozatát fényes, kihajtáskor vörösesbarna árnyalatú, később sötétzöld, szeldelt levelek alkotják. Szára télre visszahúzódik. Ahogyan neve is mutatja, nagyméretű fehér, rózsaszín, vörös és ezek különböző árnyalatait felvonultató illatos virága pünkösd környékén - május - júniusban - nyílik. 

Nagyanyáink idejében az illat nélküli, piros pünkösdi rózsa (Paeonia officinalis) volt az egyik legkedveltebb virág.

- Félfás bazsarózsa (Paeonia itoh): a két fent említett faj hibridje, aminek szépségében, megjelenésében mindkét „szülő” legjava tükröződik vissza. A japán Toichi Ito (erre utal az Itoh név) még 1948-ban a ’Kinko’ (fásszárú) és a ’Kakoden’ (lágyszárú) fajták keresztezésével kezdte a nemesítést, aminek eredményét már nem érhette meg, munkáját mások - pl. Louis Smirnov - folytatták. Középmagas, többnyire 60-80 cm, erős, fásodó szárú, kompakt, terebélyes bokrú, télre visszahúzódik. Dús lombozatát erősen szeldelt, sötétzöld, fényes, feltűnő erezetű levelek alkotják. Virága többnyire a pasztell megannyi változatában pompázik május-júniusban. 

Paeonia x itoh 'Magical Mystery Tour' – Itoh bazsarózsa

A bazsarózsák osztályozása virágtípusok szerint

Bár virágjaik színét illetően egyre szélesebb a paletta, ami a formájukat illeti, alapvetően négyfélék lehetnek.

  • Egyszerű: a virágok többnyire csésze alakúak, 1 vagy 2 körben álló, nagy, széles, általában enyhén fodros, kissé befelé hajló szirmokkal és középen jelentős számú, mutatós porzókkal. Ilyen pl. a ’Jan van Leeuwen’, a ’Scarlet O’Hara’ bazsarózsa stb.


Paeonia hybrid 'Scarlet O'Hara' – Hibrid bazsarózsa

  • Féltelt: hasonló az előbbihez, de a nagy, egymáshoz szorosan illeszkedő szirmok 3-5, egymást enyhén átfedő körben állnak, a porzók és a bibék is jól láthatóak. Ebbe a csoportba tartozik pl. a ’Coral Charm’, ’Paula Fay’, ’Cytharea’ illatos vagy a 'Hillary', 'Lemon Dream' itoh bazsarózsa stb.

Paeonia itoh 'Lemon Dream' – Itoh bazsarózsa

  • Telt: a virágok tömött gömb formájúak, 1-2 külső körben elhelyezkedő nagy, gyakorta fodros, befelé hajló és kisebb, tömötten álló, a virág közepe felé egyre kisebbedő szirmokkal. A porzók kevés számúak, jelentéktelenek vagy nincsenek is. Az egyszerű virágúaknál tovább nyílnak és illatuk intenzívebb. Ilyenek pl. a ’Festiva Maxima’, ’Shirley Temple’, ’Sarah Bernhardt’, ’Pillow Talk’, ’Kansas’, ’Noemie Demay’ illatos bazsarózsa fajták stb.

Paeonia lactiflora 'Pillow Talk' – Illatos bazsarózsa

  • Anemone (szellőrózsa) vagy japán típusú: a virágoknak 1-2 körben álló széles, behajló külső szirma van, közepüket pedig teljesen kitöltik a tömötten álló, esetenként mélyen szeldelt, keskeny, a porzókból átalakult, sziromszerű képletek. Szép képviselői a csoportnak a ’Bowl of Beauty’, a ’Charles Burgess’, ’Sword Dance’, ’Do Tell’ stb. fajták.

Paeonia lactiflora 'Sword Dance' – Illatos bazsarózsa (bordós)

A bazsarózsák igényei

Nem tartoznak a nehezen nevelhető növények közé. Lehetőleg olyan, napos vagy szűrt árnyékos helyet válasszunk nekik, ahol évtizedekig maradhatnak, mivel nem kedvelik az átültetést. Talajban nem válogatósak, de a mélyrétegű, jó vízelvezetésű, tápanyagban gazdag, vályogos, könnyen felmelegedőn fejlődnek szépen. A túl kemény, túl kötött talajokon növekedésük vontatottabbá válik, virágzásuk sem lesz kielégítő. Ami a vízigényüket illeti, jó szárazságtűrők, rendszeres öntözést a telepítést követően és hosszantartó csapadékmentes időszakokban igényelnek.

Paeonia lactiflora 'Bridal Gown' – Illatos bazsarózsa

A metszés leginkább a fás bazsarózsákat érinti, de esetükben is csak az elvirágzott, beteg, száraz vagy nem megfelelő irányba növő ágak eltávolításából áll. 

Amennyiben biztosítjuk számukra az optimális körülményeket kártevőkkel, betegségekkel nem igazán kell számolnunk. A bimbókon megjelenő hangyák sem kell, hogy riadalomra adjanak okot, mivel csupán a virág által kibocsátott édes nedvből lakmároznak, de kárt nem tesznek benne!

Az illatos bazsarózsáknak ősszel vágjuk vissza az elszáradt szárait, az Itoh változatokat viszont nem szabad teljesen a talajszintig visszametszeni, hagyjunk egy kis csonkot a felszín felett, amelyen vannak rügyek, ezekből fog újjáéledni a következő tavasszal. Hideg, fagyzugos helyeken utóbbiak tövét mulccsal való takarással óvjuk az esetleges fagykártól.

Paeonia x itoh 'Sonoma YeDo' – Itoh bazsarózsa

Bazsarózsák a kertben

A bazsarózsák a tavaszi és a nyár eleji kert fontos díszei lehetnek. Terebélyes bokraik, dekoratív leveleik, magányosan álló, nagyméretű, fehér, rózsaszín, barack, vörös, sárga, lila színben és ezek kombinációiban pompázó virágaik révén szoliterként is igen látványosak, de csoportosan, bokrok, fák előterébe ültetve, évelőágyak szegélynövényeként vagy fókuszpontjaként elhelyezve is kiválóan használhatóak. 

Ha valaki a lenyűgözésre hajt, akkor egy fajtából 2 - 3 egyedet telepítsen egymás mellé, az ültetési távolságot (kb. 80-100 cm) betartva. Így, egy egységes és homogén állományt alakíthatunk ki, mely tömegéből fakadóan rendkívül hangsúlyos optikai súlypont lesz a kertünkben. 

Erre a linkre kattintva megtekintheti kertészetem bazsarózsa kínálatát!

A bazsarózsák jól illenek a különböző tematikus kertekbe is, legyen az falusi, rovarbarát, természetközeli vagy éppen japánkert. Sokoldalúságukat mutatja, hogy gyümölcsfák, bogyósok szomszédságában elhelyezve is természetes hatást keltenek.

Hátterükben nagyszerűen mutatnak a színekben és formákban gazdag borbolyákfutórózsák, rózsaloncok, a nagyrészt ugyancsak tavasszal virágzó gyöngyvirágcserjék és jezsámenek, kiemelve a bazsarózsák szépségét, színvilágát.

Az évelők közül pedig gyakorlatilag szinte vége-hossza nincs azoknak a növényeknek, melyekkel változatos, hosszan díszítő összeállításokat alakíthatunk ki. Választhatunk melléjük más bazsarózsa fajtákat, de a csillagfürtökkel, nőszirmokkal, díszhagymákkal, haranglábakkal, macskamentákkal, gólyaorrokkal stb. is jól kiegészítik egymást.

Tekintse meg kertészetem rózsakínálatát, amelyek társíthatók a bazsarózsákkal is!

Bazsarózsa cserépben

Kisebb termetű illatos bazsarózsák és több Itoh-fajta is alkalmas lehet a konténeres nevelésre. Fontos, hogy a cserép, dézsa legalább 50 cm mély legyen, mivel a gyökereknek, gumóknak el kell férniük, hogy szép, egészséges növényt tudjanak nevelni. Lehetőleg olyan színűt válasszunk, ami harmonizál a virágokéval.

Kiemelten ügyeljünk arra, hogy a nyári, meleg időszakban ne forrósodjon át a cserép, mert a gyökerek besülhetnek, a növény elpusztulhat. A rendszeres öntözésre is fordítsunk figyelmet, mivel a gyökerek nem tudnak távolabbi talajrégiókba eljutni.

Télen pedig ajánlatos fagymentes helyre vinni, mert az edényben sokkal gyorsabban és könnyebben átfagyhat, nem úgy, mintha szabadföldben lenne.

(Kép forrása: itt)

A bazsarózsák néhány jeles képviselője

Ha arra kellene vállalkozni, hogy kiválasszuk a legszebb fajtákat, a lehetetlent kísérelnénk meg. Hiszen vannak közöttük olyan kifinomult eleganciájúak, mint a hófehér, középen itt-ott bíborral csíkozott ’Festiva Maxima’, melynek népszerűsége 1851 óta töretlen, a rózsaszín árnyalataiban pompázó - a tragikus szerepek híres megformálójáról elnevezett - ’Sarah Bernhardt’, ami vágott virágként a legtöbbet eladott bazsarózsa, de a kertekben is a legelterjedtebbnek számít. Az Elfújta a szél című regény hősnőjének nevét viselő ’Scarlet O’Hara’ tüzes, vidám piros színével tűnik ki.

A híres, amerikai bazsarózsa nemesítő, Roy G. Klehm nevével fémjelzett 'Pink Hawaiian Coral' pedig féltelt, korall- és barackrózsaszín szirmú, aranysárga porzójú virágaival nyűgöz le.

Paeonia hybrid 'Pink Hawaiian Coral' – Bazsarózsa

A több, mint 120 bazsarózsa fajtát bejegyző, 19. századi francia nemesítő, Jacques Calot 1867-es remeke, a máig igen kedvelt ’Noemi Demay’ (’Pecher’) tömvetelt, édesen illatos, lágy rózsaszínből krémfehérré váló virágaival csodás éke lehet bármely kertnek.

Paeonia lactiflora 'Noemie Demay' (syn.: 'Pecher') – Illatos bazsarózsa

Végül, a félfás szárúak egyik - nevéhez illően - édesen ragyogó képviselőjét, a ’Lollipop’-ot említeném, amit 1999-ben Roger F. Anderson nemesített. A dús lombozat felett nyíló, nagyméretű, féltelt vagy telt, krémsárga-barackrózsaszín virágai málnapirossal, lilával cirmozottak-csíkozottak, egyedi színvilágúak, s az árnyalatok a virágzás folyamán egyre intenzívebbekké válnak.

Paeonia itoh 'Lollipop' – Itoh bazsarózsa

Azt gondolom, ezek után érthető, miért bűvöli el évszázadok óta a bazsarózsa azokat, akik megismerik. Szépségük különleges, gondozásuk pedig igazán nem bonyolult. 

Minden Kertbarátot, csak bátorítani tudok, hogy neveljen a kertjében ezeknek a díszes és varázslatos növényeknek bármelyik típusából, bizonyosan nem fog csalódni bennük!

Ha érdeklik más kertészeti témák, további bejegyzéseimet itt találja!

Amennyiben Önt is meggyőzték a fent leírtak, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!