Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Paeonia hybrid 'Scarlet O'Hara' – Hibrid bazsarózsa

7.290 Ft
Menny.:db
Ajánlom mellé az alábbi termékeket:

(ejtsd: peónia)

Kiszerelés: 3 literes kertészeti konténerben
Közeg: tőzegtartalmú, tápdús földkeverék
Egész évben ültethető!

Talajtakarás és gyönyörű virágágyás kialakításához ebből a növényből: 1-2 tövet ültessen négyzetméterenként.

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

Származás: a ’Scarlet O’Hara’ bazsarózsát az amerikai Lyman D. Glasscock hozta létre az illinoisi Elmwoodban az illatos (Paeonia lactiflora) és a kerti vagy piros bazsarózsa (Paeonia officinalis) keresztezésével. Lánya, Elizabeth Falk jegyztette be 1956-ban.

Habitus: kb. 60-90 cm magas, erős szárú, kerekded, terebélyes bokrot formázó, hosszú élettartamú évelő. Dekoratív, buja lombozatát nagy, fényes, sötétzöld, szeldelt levelek alkotják.

Virág: május-júniusban hozza egyszerű, lekerekített szirmú, skarlátvörös, a nyílás előrehaladtával lágy rózsaszínűvé váló, középen mutatósan összerendeződött aranysárga porzójú, illatos, nagyméretű virágait.  

Talajigény:  mélyrétegű, jó vízelvezetésű, tápanyagban gazdag, vályogos, felmelegedő talajon fejlődik szépen, de a gyengébb talajokat is elviseli.

Fényigény: közepes. A napos helyet kedveli, de szűrt árnyékos fekvésbe is telepíthető.

Vízigény: közepes. A pangó vizet nem szereti, jó szárazságtűrő, azonban hosszantartó csapadékmentes időszakokban öntözést igényel.

Gondozás: könnyen nevelhető, kártevőkkel, betegségekkel nem kell számolni. Az elnyílott virágokat távolítsuk el, elősegítve a bokros habitus kialakulását. Ősszel vágjuk vissza az elszáradt szárakat. Az első években télre takarjuk tövét, később nem szükséges, mivel megtelepedése után kiváló fagytűrő. Átültetni több év után sem kell, akár évtizedekig maradhat a helyén.

Társítás és elhelyezés a kertben: a bazsarózsák a kertek kedvelt, tavasz végén, nyár elején virágzó klasszikus növényei, melyek bokros megjelenésükkel, magányosan álló, nagyméretű fehér, rózsaszín, vörös színben és ezek kombinációiban pompázó virágaikkal a kert hangsúlyos, romantikus szépséget, nosztalgiát és bájos eleganciát képviselő évelői lehetnek.

Ültethetjük őket szoliterként, csoportosan, évelőágyak szegély- vagy központi növényeként, bokrok, fák előterébe, társíthatjuk őket akár más bazsarózsa fajtákkal is.

Az Elfújta a szél című regény hősnőjéről elnevezett ’Scarlet O’Hara’ bazsarózsát megjelenése és neve is, egy főként élénk, vidám, szinte vibráló színekből álló összeállítás kialakítására predesztinálja.

Ehhez a hátterébe telepítsünk télizöld fagyalt, ami mélyzöld leveleivel kiemeli a többi növény, így az elé ültetett tűzvörös ’Scarlet O’Hara’, valamint a sárga ’Bartzella' és a mélybordó ’Dark Eyes’ itoh bazsarózsák színeit.

Előttük kapjanak helyet a kékeszöld lombozatú haranglábak közül a bordó ’Ruby Port’ és a fehér ’White Barlow’, valamint a narancsvörös virágú ’Tempest Scarlet’ és a rózsaszín-narancs árnyalatú szirmokat bontó ’Coral Pearl’ gyömbérgyökerek.

Végül, a szegélyrégióba a rézvörös levelű ’Red Rover’ turbáncsövet helyezzük el foltokban.

Társításra javasolt növényfajták:  

Ligustrum ovalifolium - Télizöld fagyal
Paeonia itoh 'Bartzella' – Itoh bazsarózsa
Paeonia itoh 'Dark Eyes' – Itoh bazsarózsa
Aquilegia vulgaris 'Ruby Port' – Harangláb  
Aquilegia vulgaris 'White Barlow' – Harangláb
Geum 'Tempest Scarlet' - Gyömbérgyökér
Geum 'Coral Pearl' – Gyömbérgyökér
Heucherella 'Red Rover' – Turbáncső

Fontos tudni!

Kifejlett magasság: 60-90 cm
Ültetési tőtáv: 60-90 cm
Virágzási idő: május - június
Méhcsalogató: igen
Fényigény: közepes
Vízigény: közepes

Felhasználási terület: évelőágyak, vágott virág, falusi kert, méh- és rovarbarát kert, ágyásszegély, bokrok, fák elé, szoliter, cserjepótló

Védett tartalom