Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Empress szabadgyökerű szilva metszése

Megyeri Szabolcs
2015. 01. 20. 14:02:58

 A szilvafa megrendelése és elültetése után a következő feladat a szilvafa életében az ültetés utáni metszés.

  • A metszés során válasszunk ki három – négy egyenlő távolságra lévő, lehetőleg egyforma magasról eredő ágat. Ezeket nagyjából a kétharmaduknál kell elmetszeni, úgy hogy az utolsó rügy az ág külső felén helyezkedjen el.
  • A szilvafák jellemzően keskeny koronát nevelnek, ezen segíthetünk a külső rügyre való metszéssel. Lehetőség szerint a vázágak a függőlegessel 45°szögben álljanak. A kisebb termőnyársakat érintetlenül hagyjuk a fán.

  A szilva esetében is jelentős szerepe van a korona alakító metszésnek.

-   Ennek során a vázágakat a hosszuk feléig vissza metsszük, de itt is kiemelt jelentősége van a külső rügyig való metszésnek.

-   A hosszú hajtásokat ugyan el kell távolítani, de a kisebb termőnyársakat ebben az esetben se bántsuk. A vázág belső szakaszainak felkopaszodása megelőzhető, körülbelül 10 cm-es hosszúhajtás csonkok hagyásával. Amennyiben követjük ezeket a műveleteket a következő években egy szép koronaformát adhatunk a szilvafánknak.

Miután kialakítottuk a koronaformát következhet a szilvafa fenntartó metszése. Ez gyakorlatilag az elhalt, egymást keresztező vagy épp a korona belseje felé növő ágak eltávolítását rejti magában. A vázágakat ilyenkor már nem alakítjuk, de ha túl hosszúra nyúlik, vagy elöregedés esetén viszont ifjító metszésre szükség lehet. Ennek során a vázágat egy alsórügyes elágazásnál vissza metsszük.

Tartalomhoz tartozó címkék: szilvafa