Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Az Empress szabadgyökerű szilva gondzása

Megyeri Szabolcs
2015. 01. 20. 13:36:49

Az Empress szabadgyökerű szilva gondzásáról pár gondolat:     

A tavaszi lemosó permetezésnek a Empress szabadgyökerű szilva tekintetében nagyon fontos szerepe van. Ennek a műveletnek a célja a kora tavasszal a fák felületén áttelelő és már ébredező, de még nem károsító kártevők és kórokozók elpusztítása. Érdemes beiktatnunk az év eleji növényvédelmi munkáink közé, mivel nagymértékben megkönnyíthetjük az évközi növényvédelmet, és sok munkát spórolhatunk meg magunknak.

A tavaszi lemosó permetezéshez ajánlott vegyszerek:

  • Kontakt tehát nem felszívódó, réz és kén hatóanyagú gomba és baktériumölőket.
  • Rovarok ellen is érdemes kontakt szereket használni, mivel a felszívódó szerek akkor hatásosak, ha a rovar már táplálkozik a növényből. Ebben az esetben viszont még inaktívak és a kontakt szerek a rovar testének felületéről szívódnak fel és fejtik ki hatásukat.

Az őszi lemosó permetezés során a megelőzés a cél, ugyanis a rovarok a petéiket védett helyekre rakják le, a fa rejtett zugaiba. Ezekből a fészkekből rajzanak ki később. A kórokozók pedig a már megfertőzött növényi képletekben telelnek át (lehullott levél, ágak védett részei, vagy sérült ágrészek). A kemény fagyok (-10° -20°) szintén végeznek a petékkel, így az őszi lemosó permetezést főleg enyhe telek esetén érdemes elvégezni.

Ezzel azonban nem ér véget a védekezés, tudni illik a lehullott levelekből képződött avarban úgy a kártevők, mint a kórokozók át tudnak telelni. Én személy szerint mindenképpen javaslom az avar eltüzelését vagy komposztként való felhasználását.(a tűzben elégnek, megsemmisülnek, a komposztban pedig az ott végbemenő folyamatok révén elpusztulnak a kórokozók és kártevők).

Az Empress szabadgyökerű szilvánál elmondható, hogy bár a hazánkban hulló csapadék elégséges mennyiségű, ám annak eloszlása véget mégis szükséges az öntözés.

A tápanyag utánpótlás nem nélkülözhetetlen eleme a kiskerti termesztésnek, de mindenképpen ajánlott. Ám figyelni kell a megfelelő arányokról. Általánosságban elmondható, hogy a 2 -3 évenkénti szerves trágyával történő tápanyag utánpótlást a növények meghálálják. 

Tartalomhoz tartozó címkék: szilvafa