Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

A törpe aranycserje ültetése

A törpe aranycserje ültetése előtt a terület kiválasztáson nem kell sokat gondolkodni, hiszen sem a fényellátásra, sem pedig a talajösszetételre nem igényes. Legfontosabb az, hogy ne legyen olyan helyre ültetve, ahol sok gyermek megfordul, és nem lehet őket mindig figyelemmel kísérni, mert a cserje minden része mérgező!

Ültethetjük szoliter növényként, vagy csoportosan sövényként is.

Az előbbi esetben ajánlott 30-40 cm-ként ültetni a törpe aranycserje töveket. Kertészetemtől konténeres kiszerelésben kapja meg a megrendelt cserjét, így a téli fagyos heteket leszámítva, az év bármely szakában ültethető. A kijelölt kertrész talaját ajánlott ásóval átforgatni, hogy minél porhanyósabb földbe lehessen beültetni a cserjét. Kétszer olyan mély és széles ültető gödör készítése javasolt, amit ha Dolce Vital földkeverékkel tölt fel, akkor biztos lehet abban, hogy a törpe aranycserje az egész vegetációs idő alatt megfelelő mennyiségű tápanyagot kap.

Mivel alacsony növekedésű, ezért szükséges lehet agroszövet lerakása, hogy biztosan meggátoljuk a gyomnövények növekedését. Egy ilyen kistermetű növény alatt nem egyszerű gyomlálni, ezért kényelmi szempontból előnyös lehet. Ez esetben vágja ki a szövetből a cserje későbbi helyét, hogy a lefektetés után már ne legyen ezzel probléma.

Szívesen megismerné a Lynwood aranycserjét is? Olvassa el a cikkemet erről!

Miután a cserje a helyére került, már csak egy alapos öntözés szükséges, amit heti rendszerességgel meg is kell ismételni. Amennyiben a kora téli, de még fagymentes időszakot választja az ültetéshez, akkor mindenképpen ajánlott felkészíteni a cserjét a hidegebb napokra. Ekkor felaprított levelekkel, szalmával vagy talajtakaró hánccsal célszerű betakarni 30-40 cm-es magasságig, így a téli hideg okozta gyengülés elkerülhető.

A törpe aranycserje metszése

Valószínűleg Ön is azért választotta az aranycserje ’Webbers Favorit’ fajtáját, mert mindig szeretne gyönyörködni a kicsi, napsárga virágaiban. Ehhez azonban rendszeres odafigyelésre és karbantartásra van szükség, hogy ne váljon elhanyagolttá. Talán ez az egyetlen olyan kertészeti feladat, amit minden évben az elvirágzás után meg kell ejteni, hogy ha mindig egységes, sűrű sövényt szeretnénk nevelni.

Azért szükséges az elvirágzás után minél hamarabb elvégezni a metszést, mert így elegendő ideje lesz a törpe aranycserjének arra, hogy új hajtást neveljen. Ha sokáig várunk ezzel a feladattal, akkor azzal kell számolni, hogy 1-2 szezonon keresztül nem lesz sok virág a cserjén. Minden metszés alkalmával ügyelni kell arra, hogy ne az összes vesszőt vágjuk vissza, hanem csak minden harmadikat. Így arra serkentjük a bokrot, hogy új és erőteljes hajtásokat növesszen.

Aranyeső vagy aranycserje? Melyik a helyes? Olvassa el a cikkemben!

Általában elegendő két egészséges rügyhelyet meghagyni az ágakon. Azzal, hogy minden évben tavasszal szánunk pár órát a törpe aranycserje metszésére, azt érjük el, hogy rendszeresen rengeteg sok arany virágot láthatunk az ágak teljes hosszán és kompakt térhatárolónk lesz.

Szeretne kertjébe Törpe aranycserjét? Itt tekintheti meg termékemet.

Ha tetszett a cikk, kérem nyomjon egy Tetsziket

Nézze meg további bejegyzéseimet is

Tartalomhoz tartozó címkék: aranycserje cserje