Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Aranyeső vagy aranycserje?

Többféle kedvelt dísznövény viseli részben az "arany" nevet, ami azért nem meglepő, mert ezek mindegyike feltűnő sárga virágzattal rendelkezik.

Az azonban már nem mindegy, hogy melyik aranyos elnevezés pontosan melyik fajt jelöli, hiszen a tulajdonságaik, felhasználhatósági körül jelentősen eltérhet, ha összekeverjük őket tévedésből, annak csalódás lehet a vége. Ezért most megpróbálom precízen rendbe tenni az aranyos tavaszi növényeket, hogy Ön teljes biztonsággal választhassa ki azt, amelyiket ténylegesen szeretné kertjében tudni!

Forsythia x intermedia

Sokan nem használják helyesen a két nevet, az aranyesőt és az aranycserjét vagy más néven aranyfát, vagyis a nevek körüli probléma gyökere, hogy gyakran az aranycserjére helytelenül is az aranyeső nevet aggatják rá. A két növény teljesen más, csak két dologban hasonlóak. Mindkét növénynek aranysárga virágai vannak, illetve mindkettő mérgező magokkal rendelkezik.

Az aranycserje, tehát a Forsythia x intermedia, egy igen látványos díszcserje. Sok helyen lehet látni az akár 2-3 méter magasra megnövő aranysárga cserjét. Virágai külön-külön helyezkednek el az igen jellegzetes ágakon.

Ezek még lombfakadás előtt nyílnak és igen korán már örömet szereznek a kertben. Azonban gyorsan elvirágzik, ami után élénkzöld levelei miatt beleolvad a környezetébe. Talán ez az ára annak, hogy az aranycserje az egyike a legkorábban virágzó cserjéknek.

Ismerje meg a törpe aranyvesszőt is!

Aranyfa vagy aranycserje (Forsythia)

-kora tavasszal, még lombfakadás előtt nyílnak a négy sziromból álló aranysárga virágai, melyek a vessző teljes hosszában ülnek, ez az aranyesőtől jól megkülönböztető jellegzetessége (ülő virágok, magányosan vagy csoportosan)

-alacsonyabb az aranyesőnél, csupán 2,5 - 3 méter magasra nő meg -hazánkban teljesen fagytűrő, lombhullató cserje -sok változata ismert a feltörekvő ágrendszerűtől a lehajlóig, az alacsonyabb gömb alakú koronát nevelő fajtán keresztül

-sövénynek kiváló választás -napos helyet kedvel -viszonylag igénytelen növény, jól tűri a szárazabb talajokat, tápanyagigénye közepes

-idősebb ágait lehetőleg virágzás után távolítsuk el, hogy elejét vegyük a bokor túlságos besűrűsödésének, ezzel teret engedve az új, virágot hozó vesszőknek.

Tekintse meg aranycserje kínálatomat!

Az aranyeső, azaz a Laburnum anagyroides egy igen elterjedt felálló ágú cserje, ami akár 4-8 méter magasra is megnőhet. Ennek a növénynek a virágai már lecsüngő fürtökben nyílnak, és április, május tájékán várhatjuk felbukkanásukat.

Tekintse meg aranyeső kínálatomat!

Laburnum anagyroides

Aranyeső (Laburnum)

-késő tavasszal, április-májusban hozza sárga színű pillangós, lecsüngő, fürtös virágzatát

-virágai édes illatúak -eleinte felálló ágrendszert fejleszt, majd később kissé lefelé hajlanak

-hazánkban teljesen fagytűrő, lombhullató cserje -a növény minden része mérgező, magja nagyon mérgező

-habitusa és feltűnő színű virágzata miatt jobb szoliterként telepíteni, és nem vegyíteni más fajta szintén feltűnő virágokkal díszítő fajokkal, fajtákkal

-4-8 méterre nő meg -napos helyet kedvel -talajigénye: kissé meszes, szárazabb, de tápanyagban gazdag legyen.

Ismerje meg a Lynwood aranycserjét!

Még egyszer fontos hangsúlyozni, hogy két cserje minden része mérgező, ezért akár a kertben való elhelyezésnél, akár a természetjárás alkalmaival legyen nagyon óvatos!

Tekintse meg aranycserje kínálatomat!

Ha érdeklik más kertészeti témák, további bejegyzéseimet itt találja!

Amennyiben Önt is meggyőzték a fent felsorolt tények, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!