Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

A Stanley szabadgyökerű szilva gondozása

Megyeri Szabolcs
2015. 01. 20. 15:15:56

A Stanley szabadgyökerű szilva gondozásának lépései

 1. A tavaszi lemosó permetezés.
 • Célja a kora tavasszal a Stanley szabadgyökerű szilva felületén áttelelt még inaktív, nem károsító kártevők és kórokozók elpusztítása. Segítségével megelőzhetünk olyan később komoly gondot okozó betegségeket és kártevők által okozott veszteségeket, amelyek komolyan visszavethették volna az az évi termést.
 • A tavaszi lemosó permetezéshez ajánlott szerek:
  • Kontakt hatás mechanizmusú réz és kén hatóanyagú gomba és baktériumölők.
  • Kontakt hatás mechanizmusú rovarölők, melyek hatása közvetlen módon a kártevőre kijuttatva érvényesül.
  • Nem érdemes felszívódó szereket használni, mivel még a kórokozók inaktívak, a rovarok pedig még nem táplálkoznak, így a felszívódó szerek nem tudják kifejteni hatásukat.

 1. Az őszi lemosó permetezés
 • Célja: megelőzés a cél, ugyanis a rovarok a petéiket a fa rejtett zugaiba, védett helyekre rakják le. A kórokozók pedig a már megfertőzött növényi képletekben telelnek át (lehullott levél, ágak védett részei, vagy sérült ágrészek).
 • Fontos elmondani, hogy ennek csak enyhe telek esetén van jelentősége, mivel a kemény fagyok (-10° -20°) szintén végeznek a petékkel.
 1. Avarkezelés:
      A permetezésekkel azonban nem ér véget a megelőző védekezések listája. Tudni illik a lehullott levelekből képződött avarban úgy a kártevők, mint a kórokozók át tudnak telelni. Én személy szerint mindenképpen javaslom az avar eltüzelését vagy komposztként való felhasználását.(a tűzben elégnek, megsemmisülnek, a komposztban pedig az ott végbemenő folyamatok révén elpusztulnak a kórokozók és kártevők).

 1. A Stanley szabadgyökerű szilvánál elmondható, hogy a hazánkbanhulló elégséges mennyiségű csapadék rossz eloszlása miatt szükséges az öntözés. A tápanyag utánpótlás mindenképpen ajánlott a kiskerti termesztés során, de figyelni kell a megfelelő arányokról. Általánosságban elmondható, hogy a 2 -3 évenkénti szerves trágyával történő tápanyag utánpótlás elegendő tápanyagot biztosít a növények számára.
Tartalomhoz tartozó címkék: szilvafa