Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

President szabadgyökerű szilvafa metszése

Megyeri Szabolcs
2015. 01. 20. 14:28:11

Miután megvásároltuk és elültettük a President szabadgyökerű szilvafánkat, a következő feladat a szilvafa életében az ültetés utáni metszés.

  • Válasszunk ki három – négy egyenlő távolságra lévő, és egyazon magasságról eredő ágat. A kiválasztott ágakat hozzávetőleg a teljes hosszuj ¾ nél vágjuk vissza. Ügyeljünk rá, hogy az utolsó rügy az ág külső felén helyezkedjen el.
  • A szilvafákra jellemző, hogy keskeny koronát nevelnek, így a külső rügyre való metszéssel kell a fát szellősebb koronaforma kialakítására kényszeríteni. Törekedjünk rá, hogy a vázágak a függőlegessel 45°szögben álljanak. A kisebb termőnyársakat érintetlenül hagyjuk a fán.

A President szabadgyökerű szilvafa esetében is jelentős szerepe van a korona alakító metszésének, mivel a jó koronaforma nem csak a termésérésben jelent fontos tényezőt, hanem a betegségek kialakulásának kockázatát is jelentősen tudjuk csökkenteni a jól kialakított koronával. A metszést a következő képp javaslom:

  • A vázágakat metsszük vissza a hosszuk feléig. A külső rügyig való metszés, itt is kiemelt szerepet kell, kapjon.
  • Ne nyúljunk viszont a termőnyársakhoz, de a hosszú hajtásokat távolítsuk el.
  • Amennyiben korona belső részeinek a felkopaszodását el szeretnénk kerülni, megközelítőleg 10-cm-esre vágjuk vissza egyik-másik hosszúhajtást.

A fentebb sorolt műveletek betartásával a szilvafánk korona szerkezetének egy kellő alapot biztosíthatunk. Miután a kialakítással megvagyunk, következhet a szilvafa fenntartó metszése. Ez nem olyan bonyolult feladat mint ahogy azt sokan gondolják. A fenntartó metszés a gyakorlatban csupán az elhalt, egymást keresztező vagy épp a korona belseje felé növő ágak eltávolítását rejti magában. Amennyiben egy vázág túl hosszúra nyúlik, vagy elöregedik akkor ifjító metszésre lesz szükség. Ennek lényege, hogy a vázágat egy alsórügyes elágazásnál vissza metsszük.

Tartalomhoz tartozó címkék: szilvafa