Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

A nyár íze: a földieper

Tegyük fel, hogy megkívánta az epret, ezért betér az útba eső szupermarketbe és vásárol a finom gyümölcsből. A pénztárnál állva már alig várja, hogy végre megkóstolhassa, azonban az íze valamiért nem az igazi. Valahogy mintha másra emlékezett volna, mint amit most érez. Ismerős a helyzet? Akkor épp itt az ideje, hogy elültessen néhány eper palántát a saját kertjében és a szó szoros értelmében élvezhesse munkája gyümölcsét.

Ha van olyan gyümölcs, amibe beleharapva azonnal a szikrázó napsütés, a vízpart és a nyári élmények jutnak az ember eszébe, az a földieper. Már most érzi az ízét a szájában, pedig csak olvas róla?

Akkor az Ön kertjéből sem hiányozhat ez a különleges gyümölcs. Ültessen gazdag terméshozamú eperpalántát és élvezze a zamatos, egészséges, piros termés minden pozitívumát. Mit érdemes tudni a földieper palántákról? Mivel ezeknek a növényeknek nincs különösebb gondozási igényük, akkor is bátran elültetheti, ha nincs nagy tapasztalata a kertészkedésben.

Ha a konténeres kiszerelést választja vásárláskor, akkor az év bármely napján elültetheti a palántákat a fagyos időszak kivételével. Így ha az eperszezon után határozza el, hogy jövőre Ön is szeretne a kertjében ilyen gyümölcsöt termelni, ősszel is bátran elültetheti.

Asia eper fajtám

Amennyiben költséghatékonyabb megoldást szeretne, érdemes a szabadgyökerű változatot választania, amelyet augusztusban érdemes elültetni a kertbe.
A szamóca telepítésénél egyébként a terméshozam szempontjából mindkét kiszerelés esetén lényeges az időzítés. A korai ültetés ugyanis túl sűrű állományt eredményez, ha viszont későn ültet, nem erősödnek majd meg kellő mértékben a palánták.

Ha szeretne részletesen olvasni a földieper ültetéséről, ide kattintva megteheti!

Amennyiben azt szeretné látni, hogy zajlik az ültetés a gyakorlatban, az alábbi videó lesz a segítségére.

Mi a különbség a szamóca és az eper között?

Az égvilágon semmi, nem két különböző gyümölcsről van szó. Az eper tévesen ragadt meg a köznyelvben és nagyon sokan nevezik így a helyesen szamóca névre hallgató gyümölcsöt. Így akár földiepret, akár szamócát szeretne vásárolni, ugyanazt kapja majd. Milyen földieper fajták vannak? Sokan nem gondolnák, de a szamócának is számos különböző fajtája van.

Alapvetően megkülönböztetünk korai, középkorai és későn érő eperfajtákat, de ezeket belül is számtalan típus elérhető.

Ide kattintva megtekintheti a teljes kínálatot és kiválaszthatja azt a földieper fajtát, amely a leginkább tetszik Önnek.

Kinek ideális epret ültetni a kertbe?

Micsoda kérdés, kinek nem? A helyzet az, hogy akár kertes házban él, akár társasházban vagy panel lakásban, ha van hozzá egy kis kültéri hely, akkor nem szabad kihagyni a magunk által termesztett eper élményét. Ha van egy napos – félárnyékos hely a kertjében, ott biztosan nagyon jól érzi majd magát a növény és bőséges termést hoz.

Nagyon finom szamóca szemek

Egy lakás erkélyén vagy teraszán dézsában vagy ládában is nevelheti a eperpalántát, így egy nagyváros közepén is élvezheti a saját kezűleg termesztett gyümölcsök ízét. Arra érdemes odafigyelni, hogy a konténeres szamóca ne kerüljön túl árnyékos helyre és ne legyen kitéve folyamatosan tűző napsütésnek se, ugyanis félő, hogy a gyümölcsök puhák és ízetlenek lesznek.

Ismerje meg még jobban a palántákat az alábbi videóra kattintva.

Milyen jótékony hatásai vannak a szervezetre?

A földieper nagyon magas C – vitamin tartalommal rendelkezik. Olyannyira, hogy azzal, ha elfogyaszt 15 dkg friss szamócát, már fedezi is a napi C – vitamin szükségletét. Emellett A-, E-, K- és B-vitaminokban is gazdag. Erősíti az immunrendszert, antioxidáns tartalmának köszönhetően jótékony hatással van a szemekre, de vérnyomás – és gyulladáscsökkentő hatása miatt is sokan szeretik.

Mit lehet készíteni a földieperből?

Ha nem ette meg az összes termést már a kertből a házig vezető út alatt, akkor számos módon felhasználhatja. Elkeverheti natúr joghurttal, készíthet belőle turmixot, de remek leves alapanyag és a sütemények ízesítéséhez sem utolsó.

Szamócás sütemény

Főzhet belőle lekvárt, elteheti befőttként vagy lefagyaszthatja a szemeket, így télen is élvezheti a semmihez sem hasonlítható ízeket.

Meggyőztem? :)

Amennyiben érdekesnek találta bejegyzésem, kérem nyomjon egy Tetsziket.

További cikkeimet itt találja.

Tartalomhoz tartozó címkék: eper palánta