Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

A fantasztikus szamóca

Hasznos infók a szamócáról

Az eper (helyes nevén szamóca, vagy földieper) az egyik legkedveltebb bogyós gyümölcsű növény. A szamócagyümölcs finom íze, tetszetős külleme, kellemes illata páratlan, ezért nevezik a "gyümölcsök királynőjének" is. Ha kertjébe szamócát telepít, Önnek is örömet okozhat a saját termésű, ízletes szamóca szüretelése és fogyasztása.

Asia eper fajtám

A szamóca a rózsafélék családjába (Rosaceae) tartozó, gyöktörzses növény. Levelei tőlevélrózsát alkotnak. Ostorindákat fejleszt, melyeken indanövények fejlődnek. A fajták nagy része ezzel szaporítható. Gyümölcse áltermés. Az aszmagtermések a gyümölcs felületén helyezkednek el.

Az egyik legkorábban érő gyümölcs. Megfelelő fajták választásával meghosszabbítható a gyümölcsérés időszaka. A szamóca fajtákat vad fajokból és fajhibridekből állítják elő. A nemesítésben felhasznált fajok a Fragaria vesca (erdei szamóca), Fragaria viridis (csattanó szamóca), Fragaria moschata (mosusz szamóca).

A 18. században létrejött az öntermékeny Fragaria x ananassa fajhibrid, mely a jelenleg termesztett fajták őse. A napjainkban telepített szamócafajták mindegyike öntermékeny.

Mi a különbség a szamóca és az eper között?

Az égvilágon semmi, nem két különböző gyümölcsről van szó.

Az eper tévesen ragadt meg a köznyelvben és nagyon sokan nevezik így a helyesen szamóca névre hallgató gyümölcsöt. Így akár földiepret, akár szamócát szeretne vásárolni, ugyanazt kapja majd.

Milyen szamóca fajták vannak?

Sokan nem gondolnák, de a szamócának is számos különböző fajtája van. Alapvetően megkülönböztetünk korai, középkorai és későn érő eperfajtákat, de ezeket belül is számtalan típus elérhető.

Nagyon finom szamóca szemek

Kinek ideális szamócát ültetni a kertbe?

Micsoda kérdés, kinek nem? A helyzet az, hogy akár kertes házban él, akár társasházban vagy panel lakásban, ha van hozzá egy kis kültéri hely, akkor nem szabad kihagyni a magunk által termesztett eper élményét. Ha van egy napos – félárnyékos hely a kertjében, ott biztosan nagyon jól érzi majd magát a növény és bőséges termést hoz.

Nézze meg a kertészetemben kapható kínálatot, melyet az alábbi videóban mutatok be:

Egy lakás erkélyén vagy teraszán dézsában vagy ládában is nevelheti a eperpalántát, így egy nagyváros közepén is élvezheti a saját kezűleg termesztett gyümölcsök ízét. Arra érdemes odafigyelni, hogy a konténeres szamóca ne kerüljön túl árnyékos helyre és ne legyen kitéve folyamatosan tűző napsütésnek se, ugyanis félő, hogy a gyümölcsök puhák és ízetlenek lesznek.

Milyen jótékony hatásai vannak a szervezetre?

A földieper nagyon magas C – vitamin tartalommal rendelkezik. Olyannyira, hogy azzal, ha elfogyaszt 15 dkg friss szamócát, már fedezi is a napi C – vitamin szükségletét. Emellett A-, E-, K- és B-vitaminokban is gazdag. Erősíti az immunrendszert, antioxidáns tartalmának köszönhetően jótékony hatással van a szemekre, de vérnyomás – és gyulladáscsökkentő hatása miatt is sokan szeretik.

Mit lehet készíteni a földieperből?

Ha nem ette meg az összes termést már a kertből a házig vezető út alatt, akkor számos módon felhasználhatja. Elkeverheti natúr joghurttal, készíthet belőle turmixot, de remek leves alapanyag és a sütemények ízesítéséhez sem utolsó. Főzhet belőle lekvárt, elteheti befőttként vagy lefagyaszthatja a szemeket, így télen is élvezheti a semmihez sem hasonlítható ízeket.

Milyen fajtát célszerű Önnek választania?

Mindenképp olyan fajtát válasszon, mely leginkább megfelel az Ön elvárásainak. Ha késői érésű epret szeretne, nagyszerű választás a 'St. Pierre', a 'Roxana', és a 'Victoriana' fajta. A telepítésre legalkalmasabb időszak a kora tavasz illetve nyár vége. Szabadgyökerű palántákat mindenképp ezekben az időszakokban ültessen!

Konténeres növény vásárlásának az a fő előnye, hogy nyáron is tud szamócát telepíteni kertjébe.

Nézze meg a gyakorlatban is a szamóca ültetést:

Szívesen olvasna a szamócanevelésről bővebben is? Akkor nincs más dolga, csak kattintson IDE!

Milyen területre ültesse szamócapalántáit?

A szamóca termesztéséhez a korán felmelegedő, napos, szélvédett terület kedvező. A szamóca igen változatos talajtípusokon termeszthető, de kedveli a jó víz- és levegőgazdálkodású, gyengén savanyú, tápanyagban gazdag vályog- és öntéstalajokat. Legkedvezőbb számára az 5,0-7,0 pH értékű talaj, bár a talaj kémhatásával szemben toleráns. Az öntözést bő terméssel hálálja meg.

IDE KATTINTVA tekintse meg a kertészetemben kapható szamóca fajtákat!

Miért otthon neveljem meg?

Tegyük fel, hogy megkívánta az epret, ezért betér az útba eső szupermarketbe és vásárol a finom gyümölcsből. A pénztárnál állva már alig várja, hogy végre megkóstolhassa, azonban az íze valamiért nem az igazi. Valahogy mintha másra emlékezett volna, mint amit most érez. Ismerős a helyzet?

Akkor épp itt az ideje, hogy elültessen néhány eper palántát a saját kertjében és a szó szoros értelmében élvezhesse munkája gyümölcsét. Ha van olyan gyümölcs, amibe beleharapva azonnal a szikrázó napsütés, a vízpart és a nyári élmények jutnak az ember eszébe, az a földieper. Már most érzi az ízét a szájában, pedig csak olvas róla? Akkor az Ön kertjéből sem hiányozhat ez a különleges gyümölcs.

Ültessen gazdag terméshozamú eperpalántát és élvezze a zamatos, egészséges, piros termés minden pozitívumát. Mit érdemes tudni a földieper palántákról? Mivel ezeknek a növényeknek nincs különösebb gondozási igényük, akkor is bátran elültetheti, ha nincs nagy tapasztalata a kertészkedésben. Ha a konténeres kiszerelést választja vásárláskor, akkor az év bármely napján elültetheti a palántákat a fagyos időszak kivételével.

Így ha az eperszezon után határozza el, hogy jövőre Ön is szeretne a kertjében ilyen gyümölcsöt termelni, ősszel is bátran elültetheti. Amennyiben költséghatékonyabb megoldást szeretne, érdemes a szabadgyökerű változatot választania, amelyet augusztusban érdemes elültetni a kertbe.

A szamóca telepítésénél egyébként a terméshozam szempontjából mindkét kiszerelés esetén lényeges az időzítés. A korai ültetés ugyanis túl sűrű állományt eredményez, ha viszont későn ültet, nem erősödnek majd meg kellő mértékben a palánták.

Ugye meggyőztem arról, hogy milyen fantasztikus ez a kis növény? :)

IDE KATTINTVA tekintse meg a kertészetemben kapható szamóca fajtákat!

Amennyiben Önt is meggyőzték a fent felsorolt tények, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!

Ha más kertészeti témában is szívesen olvasna, további bejegyzéseimet itt találja!