Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Eper szakmai tanácsok

Tisztázni kell, hogy amit epernek hívunk, az igazából a szamóca, ám a köznyelvben annyira elterjedtté vált az eper elnevezés, hogy most már ez az általánosan használt név - épp ezért a cikkben én is vegyesen használom a megnevezést, de a fotó alapján látható miről is van szó :)

Sokkal fontosabb azonban, hogy miképpen juthatunk finom, minőségi eperhez? 

Természetesen megvehetjük a piacon, boltban, vagy szedhetjük az ún. szedd magad földeken, de talán a legjobb, ha a saját eper termésünket tudjuk betakarítani. Ehhez értelemszerűen először ültetni kell, méghozzá augusztus környékén, hogy a következő tavasszal már lehessen is szedni a piros gyümölcsöt.

A szamóca igényei

Nézzük előbb, milyen igényei vannak, hogy megfelelő helyet és körülményeket biztosíthassunk számára a kertünkben!

A szamóca nem tartozik a legigényesebb bogyós gyümölcsök közé, ökológiai igényeit tekintve a szélsőséges területek kivételével szinte bárhol termeszthető. Hőmérsékleti viszonyokat tekintve az országra jellemző mérsékelt övi éghajlat kedvező a termesztéshez.

Viszonylag fagytűrő, a növények a keményebb fagyokat is kibírják, kivéve a hótakaró nélküli teleken, ugyanis ilyenkor számolhatunk némi fagykárral.

Öntözés

A szamóca vízigényes növény, ezért csak olyan helyen termesszük, ahol biztosítani tudjuk a rendszeres vízellátást. Különösen vízigényes időszakok a termésérés és szüret utáni időszak. Legelterjedtebb öntözési mód az esőztető vagy csepegtető öntözés.

Milyen talaj kell az epernek?

A legváltozatosabb talajtípusokon is termeszthető, de a legkedvezőbb számára a levegős, jó vízgazdálkodású, gyengén savanyú, mélyrétegű homokos vályogtalaj. Ahhoz, hogy talajigényeit kielégítsük, jó szívvel ajánlom Önnek a Florasca A típusú BIO virágföldet. Fontos, hogy a szamócanövényeknek biztosítani tudjuk a levegős talajt, ezért a virágzás előtt, a virágzás és érés között, valamint a szüret után kapáva lazítsuk fel sekélyen a talajt.

Az érés fázisában ne végezzünk talajművelést, mert akkor megsérthetjük az érésben lévő bogyókat.

Gyomirtás

A szamócaültetvény ápolási munkái közé tartozik a vegyszeres gyomirtás, illetve a gyomosodást megelőző talajtakarás, mely lényegesen javítja a gyümölcsminőséget. A geotextíliával takart szamóca ültetvényben jelentősen visszaszoríthatjuk a gyomok megjelenését, illetve javíthatunk a talaj hő- és vízgazdálkodásán.

Nézzék meg, mire képes a szamócaágyban a geotextília:

A geotextilre szórt szalma nem csak az ültetvény megjelenésén javít, hanem a gyümölcsöket is tisztán tartja, megóvja őket az öntözés során felcsapódott földtől. Tápanyag-utánpótlás A termesztés csak megfelelő tápanyag-ellátottság mellett lesz gazdaságos. Telepítéskor juttassunk ki foszfor és kálium műtrágyát a szervestrágyával együtt, a nitrogént pedig ültetéskor érdemes kijuttatni.

Mutatok Önnek egy másik videót a geotextília csodás előnyeiről:

A termőévekben a szüret utáni időszakban további kálium és foszfor kijuttatása javasolt, valamint a nitrogén adag felét, a másik felét pedig a következő év tavaszán juttatjuk ki. Figyeljünk oda az adagolásnál, mert a túlzott nitrogén kijuttatásával nagy lombtömeget fejleszt a növény, ami növeli a páratartalmat és ezzel együtt a botritisz megjelenését.

A műtrágya kijuttatásának legegyszerűbb módja a csepegtető öntözőrendszer és vízoldható műtrágyák kombinációja.

IDE KATTINTVA tekintse meg a kertészetemben kapható geotextíliákat!

Természetesen fólia nélkül is lehet eperágyást kialakítani, ebben az esetben gyommentesítésre, és még több öntözésre lesz szükség (az eper igencsak vízigényes növény). A nyár végi ültetést nem szabad sokáig halogatni, minél később kerülnek ki a palánták, annál gyengébb lesz a hozam!

Fontos tudni, hogy a szüret után sem szabad magára hagyni az eprest, a trágyázást és öntözést, valamint a gazolást is folytatni kell, különben a következő évben leshetjük a termést. Az epertöveket három évig szokás megtartani, aztán új palántákkal kell újrakezdeni a folyamatot! 

Az eper növényvédelme

A szamócát károsíthatják különböző vírusos vagy gombás betegségek, különböző kártevők ezért növényvédelme igen összetett feladat. A vírusos betegségek szaporítás során az indanövényekkel vihetők át, ezért az ellenük való védekezés az egészséges anyatőről begyűjtött egészséges indanövény.

A szaporítás minden esetben fertőtlenített eszközökkel történjen. A gombás betegségek megtámadhatják a lombozatot, gyümölcsöt és a gyökérzetet is. Legelterjedtebb kórokozója a szamócalisztharmat, mikoszferellás és diplokarponos levélfoltosság, valamint a csapadékos időben megjelenő szürkepenész.

 

 

 

Szürkepenész ellen a virágbimbók megjelenésekor és fővirágzáskor, Az ellenük való védekezést a lombozat időszerű eltávolításával, illetve különböző növényvédő szerekkel oldhatjuk meg. A szamóca gyökérzetét megtámadhatják cserebogarak, drótférgek is, ellenük a talaj előzetes fertőtlenítése ajánlott.

Az eper növényvédelme - olvassa el átfogó cikkemet a témában

A hajtást és levélzetet megtámadhatja a szamócaatka, de megjelenhetnek levéltetvek is, melyek ellen a megjelenésük idején, virágzás előtti és szedés utáni időszakban kijuttatott különböző atkaölő és rovarölő szerek hatásosak. 

Őszi szamócaágyás

Ez a szamóca ágyás még a novemberi nyirkos és nedves időben is tiszta és rendezett képet mutat, egyszerűen jó ránézni, de természetesen nem csak esztétikailag fontos az ilyen kialakítás.

A tisztaság, a sármentesség tavasszal és nyáron a virágzás, majd termés érés idejében még fontosabbá válik majd, ez pedig könnyen biztosítható a képen látható módszer alkalmazásával, mely házilag is könnyen kivitelezhető, az agroszövet borítás, lefogató elemekkel és csepegtető öntözőcsövekkel együtt alig pár ezer forintos költségvetésből megépíthető!

Szívesen olvasna különleges tényeket a szamócáról? Akkor nincs más dolga, csak kattintson IDE!

A sáros vízcseppektől megóvott gyümölcsök nem csupán szebben mutatnak, hanem számos növényvédelmi probléma is kiszűrhető illetve megelőzhető ilyen módon!

Ültetésre felkészülni!

Eljutottunk magáig az ültetésig. Megmutatom, hogyan érdemes végezni ezt a nagyon fontos műveletet.

A szamóca telepítésénél a legfontosabb az időzítés. A korai ültetés ugyanis túl sűrű állományt eredményez, ha viszont későn ültet, nem erősödnek majd meg kellő mértékben a palánták. A szabadföldi ültetés optimális ideje augusztus elejére esik. Lássuk egyszerűen áttekinthető lépéseken keresztül a helyes eljárást!

IDE KATTINTVA tekintse meg a kertészetemben kapható szamóca fajtákat!

Előkészületek: Mivel a szamóca a laza, levegős talajokat kedveli, ültetés előtt érdemes a talajt fellazítani. A talajlazítás legegyszerűbb módszere a mélyreható ásás, mely során természetesen a fellelt gyomnövényeket is távolítsa el! A szamóca palánták kiültetésekor figyeljen oda arra, hogy a kiásott gödör kétszer olyan mély és széles legyen, mint amekkora a vásárolt konténer.

Megfelelő hely kiválasztása: A szamóca telepítésénél fokozottan tartsa szem előtt, hogy ez a növény lehetőleg szélvédett, napos, korán felmelegedő helyre kerüljön. Legalkalmasabbak számára a déli fekvésű területek, enyhe domboldalak. Ne ültessen szamócát árnyékos helyre, takarásba, hűvös, huzatos kertrészbe!

Ültetés: Ültetéskor figyeljen arra, hogy a palánták ne kerüljenek túl mélyre! Miután az ültetőgödörbe helyezte a palántát, halmozzon rá Florasca A típusú BIO virágföldet, majd gondosan tömörítse a talajt. Ültetés után alaposan öntözze be a növényeket! A szamócát ültetheti konténerbe is, így amikor csak megkívánja ezt az ízletes gyümölcsöt, könnyen hozzáférhet az erkélyén vagy a teraszán.

A konténeres ültetés a kertben is szóba jöhet, ezzel a lépéssel ugyanis biztosíthatja, hogy szamócája a legmegfelelőbb összetételű talajba kerüljön, anélkül, hogy a kerti közeget át kellene alakítani. Arra azonban figyeljen, hogy ne helyezze a szamóca edényét túl árnyékos helyre, és persze tűző napsütésre sem, különben a gyümölcsök puhák és ízetlenek lesznek.

Milyen kiszerelésben vásárolhatja meg kertészetemből a szamócapalántákat? Nézze meg:

Ne feledkezzen el a metszésről sem!

A szamóca metszése nem túl bonyolult művelet, ha odafigyelünk a lépésekre és betartjuk a szabályokat, akkor következő évben is gyümölcsöző ültetvényt kaphatunk. Lássuk hát a metszés legfontosabb lépéseit!

1. A virágzás és a szüret között távolítsuk el az ostorindákat, mert ezek később legyökeresednek és elvonják a növénytől a tápanyagot. Az ültetvényekben az indák eltávolításával növelhetjük a terméshozamot és mérsékelhetjük a növényvédelmi és talajápolási munkákat. Az első indák virágzás kezdetekor jelennek meg, de intenzíven a szüret utáni időszakban kezdenek el nőni. Ezeket a műveleteket legkésőbb július közepéig végezzük el, így a későbbi talajművelési és növényvédelmi eljárásokra nem kell nagy gondot fordítani.

2. A szüret után érdemes a lomblevelektől is megszabadulni, hiszen a leveleken különböző betegségek jelenhetnek meg.

3. Az indák és a lomb eltávolításán kívül a letermett szárakat is vágjuk ki.

4. A metszési munkákat követően pár héten belül gyorsan kihajt az ültetvény. Ilyenkor az indákat ismét el kell távolítani, hogy a virágrügy differenciálódást ne hátráltassák.

5. A szaporítóanyag előállítása indanövények felszedésével történik. Az indanövény rendszerint 3-5 levéllel rendelkezik, melyeket nyár végétől vagy a tavaszi időszakban lehet felszedni. Az anyanövényről felszedett indanövények tálcákba ültetve pár héten belül meggyökeresednek.

Balkoneper teleltetése

A balkonládákban, ámpolnákban termesztett szamócák teleltetésére a garázs és a pince nem a legmegfelelőbb a teljes sötétség miatt. Egy világos lépcsőház alkalmasabb lehet erre. Esetleg egy árnyékos fal mellett is átteleltethető a szamóca, ilyenkor szalmával vagy földdel körbekerítjük a növényládát, és felülről is alaposan betakarjuk. A panelházak között, azok falánál a fűtés miatt egyébként is kisebb az esély a fagyásra. Ami fontos, hogy semmiképpen ne érje télen tűző nap a növényt.

Mennyire egyszerű a nevelése! Bátran próbálja ki, garantáltan sok öröme lesz benne!

 

IDE KATTINTVA tekintse meg a kertészetemben kapható szamóca fajtákat!

Amennyiben Önt is meggyőzték a fent felsorolt tények, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!

Ha más kertészeti témában is szívesen olvasna, további bejegyzéseimet itt találja!