Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

A szamóca ültetése

Megyeri Szabolcs

Az eper, vagy helyes nevén a szamóca az egyik legnépszerűbb gyümölcs, ami amellett, hogy édesen ízletes, ráadásul talán a legszebb gyümölcs is egyben. Az eper a kiskertekben is viszonylag egyszerűen termeszthető, azonban a sikeres telepítéshez és a bő terméshez nem árt szakszerűen, pontosan eljárni az ültetés során. Ebben segítek most Önnek!

A szamóca telepítésénél a legfontosabb az időzítés. A korai ültetés ugyanis túl sűrű állományt eredményez, ha viszont későn ültet, nem erősödnek majd meg kellő mértékben a palánták. A szabadföldi ültetés optimális ideje augusztus elejére esik. Lássuk egyszerűen áttekinthető lépéseken keresztül a helyes eljárást!

Előkészületek:

Mivel a szamóca a laza, levegős talajokat kedveli, ültetés előtt érdemes a talajt fellazítani. A talajlazítás legegyszerűbb módszere a mélyreható ásás, mely során természetesen a fellelt gyomnövényeket is távolítsa el! A szamóca palánták kiültetésekor figyeljen oda arra, hogy a kiásott gödör kétszer olyan mély és széles legyen, mint amekkora a vásárolt konténer.

Megfelelő hely kiválasztása:

A szamóca telepítésénél fokozottan tartsa szem előtt, hogy ez a növény lehetőleg szélvédett, napos, korán felmelegedő helyre kerüljön. Legalkalmasabbak számára a déli fekvésű területek, enyhe domboldalak. Ne ültessen szamócát árnyékos helyre, takarásba, hűvös, huzatos kertrészbe!

Ültetés:

Ültetéskor figyeljen arra, hogy a palánták ne kerüljenek túl mélyre! Miután az ültetőgödörbe helyezte a palántát, halmozzon rá Florasca A típusú BIO virágföldet, majd gondosan tömörítse a talajt. Ültetés után alaposan öntözze be a növényeket!

 

A szamócát ültetheti konténerbe is, így amikor csak megkívánja ezt az ízletes gyümölcsöt, könnyen hozzáférhet az erkélyén vagy a teraszán. A konténeres ültetés a kertben is szóba jöhet, ezzel a lépéssel ugyanis biztosíthatja, hogy szamócája a legmegfelelőbb összetételű talajba kerüljön, anélkül, hogy a kerti közeget át kellene alakítani. Arra azonban figyeljen, hogy ne helyezze a szamóca edényét túl árnyékos helyre, és persze tűző napsütésre sem, különben a gyümölcsök puhák és ízetlenek lesznek.

Ne feledkezzen el a metszésről sem!

Ahhoz, hogy szép, egészséges gyümölcsei lehessenek és bőséggel szüretelhessen minden évben, szükséges a szakszerű metszés is. Erről ITT írtam bővebben.

Amennyiben kedvet kapott a szamóca telepítéséhez,

látogasson el kertészeti webáruházamba, és tekintse meg a széles szamóca palánta kínálatot!

IDE KATTINTVA máris elkezdheti a válogatást!

Hasznosnak találta cikkemet? Kérem nyomjon egy Tetsziket, ha igen.

További bejegyzéseimet itt olvashatja

Tartalomhoz tartozó címkék: eper palánta szamóca palánta