Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Hazai földben termesztett növények
Képet küldünk, mielőtt kiszállítjuk
Segítünk a nyugdíjasoknak is!

5 különleges örökzöld, amely az Ön kertjéből sem hiányozhat!

Legalább egyféle örökzöldnek minden birtokon helye van, ugyanis ezek a különleges növények az év minden napján ékesítik a kertet. Akkor is, amikor a tél közepén odakinn minden fekete és fehér, ám kinézve az ablakon az örökzöldek ekkor is megmutatják gyönyörű árnyalataikat. Ősszel a színes falevelek között érvényesül szépségük, tavasszal és nyáron pedig sok fajta illatos virágokkal is megörvendezteti a kertbarátot.

Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttem a szívemhez közel álló örökzöld fajtákat, amelyek az Ön kertjéből sem hiányozhatnak. Ismerjen meg 5 igazán elképesztő növényt, amelyek mindegyike más miatt különleges!

1. Telt, krémfehér virágú örökzöld liliomfa

A Magnolia grandiflora 'Nantais', vagyis a telt, krémfehér virágú örökzöld liliomfa egy valódi kuriózum az örökzöld növények között. Ugyanis amellett, hogy egész esztendőn át ékesíti a birtokot lombleveleivel, nyaranta krémfehér, illatos virágaival teszi még különlegesebbé a kertet. Levelei sötétzöldek, fényesek, bőrszerűek, a levélfonák vörösesbarna színű.

Fontos tudnia, hogy ez a típusú fa igen lassan növekszik, viszont 8-10 méternél sosem nő magasabbra. Kifejezetten ajánlott szoliter növényként ültetni, ugyanis így érvényesül leginkább a levelek és a virágok együttesének szépsége.

A Magnolia 'Nantais' szemet gyönyörködtető virága

A Magnolia 'Nantais' szemet gyönyörködtető virága

A legjobban a savanyú talajban érzi jól magát, azonban a meszes talaj adottságait is jól tűri. Védett, napsütéses helyet válasszon a számára, így sokáig gyönyörködhet szépségében.

Amennyiben úgy érzi, hogy máris beleszeretett ebbe a növénybe és el tudná képzelni a saját birtokán is, ide kattintva megvásárolhatja online kertészetemben.

2. Japán kamélia

A Camellia japonica, vagyis a Japán kamélia egy eredetileg Ázsiából származó különlegesség, amely a kisebb kertekben is megállja a helyét, ugyanis mindössze 4-6 méter magasra nő meg. Viszont ha elárulom Önnek, hogy egy-egy virágának átmérője elérheti a 9-12 centimétert is, akkor a méretekből bizonyára már sejti, hogy egy igazi kuriózumról van szó.

Egzotikus virágforma a Japán kamélia örökzöld cserjén

Egzotikus virágforma a Japán kamélia örökzöld cserjén

Érdemes félárnyékos, védett, meleg helyet választani számára, ugyanis jellemzően falak mellett érzi magát a legjobban. Hazánkban dézsás, cserepes növényként célszerű tartani fagyérzékenysége miatt. Lényeges ugyanakkor, hogy nem érdemes mozgatni, állandó helyet kell neki találni, különben könnyen „eldobja a virágait”.

A savas kémhatású talajt kedveli, mivel igen mészkerülő faj, ezért legjobb esővízzel öntözni.

Ha szeretné, ha az Ön kertjét is díszítené egy ilyen különlegesség, ide kattintva megvásárolhatja. 

3. Örökzöld világos rózsaszín iszalag

A Clematis armandii 'Apple Blossom', vagyis az örökzöld világos rózsaszín iszalag egy igen gyors növekedési eréllyel rendelkező iszalag fajta, amelyet örökzöld lombozatában megbúvó világos rózsaszín virágai tesznek igazán különlegessé. Márciustól egészen májusig gyönyörködhet virágaiban.

A különleges, halvány rózsaszín örökzöld iszalag virágözöne

A különleges, halvány rózsaszín örökzöld iszalag virágözöne

A helyválasztás szempontjából érdemes figyelembe venni, hogy akár négy méteres magasságba is képes felkúszni, ugyanakkor kedveli a félárnyékot. Bár a közepes vízigényű dísznövények közé soroljuk, mégis a jó vízgazdálkodású talajban érzi magát a legjobban, az öntözésre mindig figyeljen oda, eképpen ugyanis hosszú életű és gazdagon virágzó lehet az iszalag az Ön birtokán is.

Online kertészetemben ide kattintva találja ezt a különleges örökzöldet. 

4. Japán szentfa

Nandina domestica 'Twilight' vagyis a Japán szentfa elnevezésénél már csak a megjelenése kivételesebb. 1-1,2 méter magasra nő meg. Levelei zöld-fehér tarkasággal rendelkeznek, ám a tavaszi hajtások bronzvörös színnel hajtanak ki, majd ősszel ismét narancsos-piros, olykor lilás lombszíneződésen megy át. Így minden évszakban más arcát mutatja ez az örökzöld cserje.

A félárnyékot kedveli és jó vízelvezetésű talajban fejlődik ideálisan. Érdemes védett helyet választani a számára, beugrókban, házfalak mellett érzi magát a legjobban.

A sokszínű japán szentfa lombozata

A sokszínű japán szentfa lombozata

A levelei mellett virágbugái is igen magas esztétikai értékkel bírnak, ugyanis az apró méretű, csillag alakú virágok igen sokáig díszítik a növényt.

A Japán szentfát ide kattintva rendelheti meg kertészeti webáruházamból. 

5. Kamélia

Camellia japonica 'Winter Joy', vagyis a kamélia egy fás szárú örökzöld cserje, amely mikor virágot bont, csodálatos éke lehet a kertjének. Nem véletlen, hogy Ázsiában már a XI. századból is vannak írásos emlékek, amelyek azt bizonyítják, már ekkor megihlette szépsége a különböző művészeket. A virágai ugyanis csúcsidőszakban gyakorlatilag teljesen elborítják a növényt és igazi virágzuhatagot hoznak létre a birtokon.

A varázslatos megjelenésű Kamélia virága

A varázslatos megjelenésű Kamélia virága

Alapvetően 4-6 méter magasra nő meg, azonban hazánkban főleg dézsába ültetik alacsony a fagytűrő képessége miatt. Savas, jó vízáteresztő képességű talajban érzi a legjobban magát, valamint meghálálja a gondoskodást és az alapos odafigyelést.

Amennyiben úgy érzi, elrabolta a szívét ez a szépség, ide kattintva megrendelheti.

Természetesen kertészetem választékában számos más fajta örökzöldet is talál.

A kínálatban ide kattintva tud szétnézni.

Amennyiben Önnek is megtetszett örökzöld válogatásom, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!

Ha más kertészeti témában is szívesen olvasna, további bejegyzéseimet itt találja!

Tartalomhoz tartozó címkék: örökzöldek