Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Wisteria frutescens – Lilaakác

Ár:
7.990 Ft

(ejtsd: visztéria fruteszkenz)

Szállítási méret: 80-120 cm magas
Kiszerelés: 3,6 literes kertészeti konténerben
Közeg: tőzegtartalmú, tápdús földkeverék

Egész évben ültethető!

Függőleges felület (kerítés, pergola, apácarács, fal) összefüggő befuttatásához javasolt ültetési távolság: 240-260 cm. Tehát ez azt jelenti, hogy ha Önnek van egy 10 méter hosszú szakasza, amit szeretne befuttatni, akkor Önnek 4 db növényt kell elültetnie, 240-260 centiméterenként egymástól.

Ajánlom mellé az alábbi termékeket:
Mabako szerves istállótrágya 20 liter Mabako szerves istállótrágya 20 liter
2.290 Ft
Menny.:db

Hasznos tudnivalók

A Wisteria frutescens – Lilaakác főbb jellemző

 

Habitus: A lilaakác alapfaja Amerikából származó, fás szárú, csavarodottan kúszó, lombhullató cserje, amely optimális feltételek esetén akár 12-15 méter magasságig is felkúszhat. A levelei páratlanul szárnyaltak, közép-, vagy világoszöld színűek.

Virág: Tavasz végén és nyár elején hozza lila, pillangós virágait, amelyek hosszú, laza, 20-30 cm hosszú fürtökbe tömörülnek és csüngenek le a hajtásokról. A virágokból barna hüvelytermések képződnek. Nem illatos.

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban- és humuszban gazdag enyhén savanyú vagy semleges talaj ideális a számára. A túl meszes talajban növekedése vontatottá válik.

Fényigény: Nagy fényigényű növény, kisebb árnyékolást elvisel, de ekkor kevesebb virágot nevel.

Vízigény: Közepes vízigényű növény, fiatalon és tartós szárazság idején rendszeres öntözést igényel, ennek hiányában korán vénül.

Gondozás: A növény magyar klíma alatt fiatalon fagyérzékeny, ezért érdemes takarni. Nyár végén és tél végén is érdemes visszametszeni hajtásait, hogy gazdagabb elágazásra és virágtömeg képzésre bírjuk.

Társítás és elhelyezés a kertben: A lilaakác egy Amerikában őshonos, fás szárú kúszócserje, amelyet dísznövényként alkalmazunk. A cserje lobhullató, páratlanul szárnyalt levelekkel rendelkezik, fő díszét pedig a hatalmas, 20-30 cm hosszú, lila virágzatai adják.

Alkalmazhatjuk erős támaszrendszerre futtatva, vagy kerítések, pergolák, teraszok befuttatására, de képezheti társítások lila hátterét is. Ebben az esetben válasszon mellé hasonlóan napfényigényes fajokat, fajtákat.

Ültesse vele együtt a krémsárga, climber típusú futórózsát ('City of York®), amely együtt virágzik a lilaakáccal. Mellettük helyet kaphat a fényes rózsaszín, egészen őszig virágzó ’Grand Cru’ kínai selyemmirtusz és a rózsaszín virágú gyöngyvirágcserje (’Kalmiiflora’) is.

A társítás kiegészíthető a fehér ’White Swan’ teahibrid rózsával, amely szintén együtt pompázik a lilaakáccal. Az összeültetés elülső részére ajánlom az illatos ’Kansas Kitten’ sásliliomot, szegélyként pedig a bájos, rózsaszín virágszínű ’Mrs Holt’ lecsepült veronikát.

Társításra javasolt növényfajták:

Rosa 'City of York®' - krémfehér, sárga porzóval climber, futó rózsa
Lagerstroemia indica 'Grand Cru' – Kínai selyemmirtusz
Deutzia purpurascens 'Kalmiiflora' – Rózsaszín virágú gyöngyvirágcserje
Rosa 'White Swan' - fehér teahibrid rózsa
Hemerocallis 'Kansas Kitten' – Sásliliom (illatos)
Veronica prostrata 'Mrs Holt' - Lecsepült veronika (rózsaszín)

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 12-15 m
Kifejlett szélesség: 3-5 m
Ültetési tőtáv: 5-8 m
Virágzási idő: Május – Június
Vízigény: Közepes vízigényű
Fényigény: Nagy fényigényű
Lombhullató: Igen
Méhlegelő: Igen

Felhasználási terület: vidéki kert, mediterrán kert, évelő ágyak háttérnövénye

 

Védett tartalom