Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Vöröshagymát a tarisznyába!

Megyeri Szabolcs

A magyar konyha egyik legalapvetőbb zöldségféléje a vöröshagyma, amit érdemes felvenni a háztáji listára, már csak azért is, mert nem egy túl bonyolultan nevelhető terményről van szó, aminek ráadásul most jött el az ideje a konyhakertben.

A vöröshagymát kétféle módon telepíthetünk, magvetéssel, vagy dughagyma kiültetésével, én az utóbbit ajánlom, a magvetés kicsit körülményesebb. Az ültetésbe március második felében kell belevágnunk. A vöröshagyma nem túl melegigényes, a csírázás 4-5 Celsius fokon megindul, a fejlődő növények pedig a 15-20 Celsiusos hőmérsékletet szeretik. Jó minőségű dughagymát gazdaboltokban, piacokon vásárolhatunk, fél kilónyi mennyiség nagyjából 5x5 nm-es területre elegendő. A dugványokat körülbelül két ujjpercnyi mélyen helyezzük a földbe, a tőtávolság 15 cm, a sortávolság ennél kicsit több legyen. Az előkészületek kimerülnek egy alapos gyommentesítésben, átmozgató ásásban, és egy kis trágyázásban, az istállótrágya megfelelő. A talajt tekintve a hagyma nem igényes, szinte bárhol ültethetjük, de erősen kötött talajon nem él meg. Az első hetekben alkalmanként öntözzük meg a veteményt, a későbbiekben erre alig lesz szükség. 

A hagymát ritkán támadják gombabetegségek, a kártevők közül a levélzetet támadó fajták jelenthetnek veszélyt, ellenük a szokásos permetszerekkel védekezhetünk. A fő ellenség a május környékén megjelenő hagymalégy, melyet vegyszerrel irthatunk, de kemikália sem kell, ha emelt ágyásba ültetünk, a légy ugyanis fél méternél magasabbra nem repül.  A másik jellemző probléma a talajban levő fonalférgek megjelenése lehet, ezek csak talajfertőtlenítéssel tüntethetőek el. Mivel a hagyma levélzete gyér árnyékot vet, gyakran gyomok jelennek meg a sorok között, amiket kézi szedéssel, vagy kapálással tüntethetünk el. Segíthet a fejlődésben, ha a sorokat komposzttal szórjuk meg időnként, a sekély gyökérzet nem jeleskedik a tápanyagfelvételben, így azonban gazdagíthatjuk a hagymák közegét. Az érés dugvány esetében augusztus eleje, a felszedést egy száraz, meleg napra időzítsük, a gumókat pedig ásóval, óvatosan forgassuk ki. Egy öt négyzetméteres területről dugványozás esetén nagyjából 5-7 kg termés várható.

Tartalomhoz tartozó címkék: zöldség palánta