Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Thymus - Kakukkfű

2.190 Ft

Kiszerelés: 12 cm átmérőjű cserépben egy palánta
Közeg: tápanyagban gazdag földkeverék

Kedves Kertbarát Vásárlóm!
Zöldség palántáim 2023-ban egész tavasz végéig, vagy akár június végéig is elérhetőek lesznek több hullámban. Ha egy fajtát vagy változatot nem tud éppen kosárba tenni, érdemes később visszanézni.
Megyeri Szabolcs

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

A Thymus - Kakukkfű főbb jellemző

 

Jellemzők: A kakukkfű egy kiemelten szárazságtűrő, elágazó- és legyökerező szárú évelő dísz, gyógy- és fűszernövény. Levelei aprók, elliptikusak. A lilás-rózsaszín apró, ajakos virágai  júniustól nyílnak.

Aromáját tekintve kámforhoz hasonlítják, ezért az erőteljesebb ízvilágú fűszerek közé tartozik. Számos fűszerkeveréknek az alapja, de vadhúsokkal és zöldségekkel is jól kombinálható.

A legjobb minőségű fűszert- és gyógynövényt a virágzáskor szedett hajtásokból kaphatjuk, melyeket néhány napig hűtőben is tárolhatunk, de szárítva, légmentesen záródó edényben tovább tárolható.

A szárított virágos hajtásból tea készíthető. Gyógyhatásait tekintve étvágyjavító, görcsoldó, köhögéscsillapító, nyákoldó, de timol és karvakrol tartalma miatt erős fertőtlenítő és animikrobiális hatású növény.

Talajigény: Jó szerkezetű, tápdús, semleges vagy enyhén meszes talaj ideális a számára.

Fényigény: Nagy fényigényű növény, árnyékolását kerülni kell.

Vízigény: Kis vízigényű növény, a telepítés évében a száraz időszakokban meghálálja az öntözést.

Tápanyagigény: Kis tápanyagigényű növény, ültetés vagy vetés előtt nem szükséges trágyázni a helyét, esetleg az előveteményt trágyázzuk.

Gondozási, ápolási munkák: Kis gondozási igényű növény, a metszés mellett nem igényel különeges bánásmódot. Hajtásait mindig a fás részek fölött vágjuk le; itt vágás után újra hajt, így egy évben többször is vágható. A virágos-leveles hajtásokat szárítjuk, morzsoljuk, majd a szárrészektől megtisztítva aromaőrző csomagolásban tároljuk.

Betegségek, kártevők: A betegségekre, kártevőkre nem érzékeny.

Fontos tudni:
Fényigény: Nagy
Vízigény: Kicsi 
Kifejlett magasság: 15-20 cm
Ajánlott sortáv: 35 cm
Ajánlott tőtáv: 15 cm
Virágzási idő: Június - Augusztus
Szedhető: Folyamatosan, legjobb minőségű a virágzáskor

 

Védett tartalom

Videók