Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Milyen sövényt ültessek, ha kerítés helyett használnám?

A sövénynek való növényeket senkinek nem kell bemutatni, de még ajánlani sem, hiszen ezeket a praktikus cserjeféléket szinte mindenki ismeri, és sok kertben találni is belőlük. A sövényféléket elsősorban térhatárolásra használjuk, ám gyakran csupán jelzésértékkel és az esztétikai értéküket hangsúlyozva, azt már kevesebben vállalják, hogy a hagyományos épített kerítéseket teljesen kiváltsák velük.

Pedig erre is van lehetőség, akadnak olyan sövényfélék, melyek kiválóan alkalmasak a teljeskörű védelemre, beleértve a belátás takarást és az átjárás, bemászás megakadályozását is. Persze nem kell feltétlenül eldobni a jó öreg beton és vas kerítéseket, de érdemes megfontolni annak a lehetőségét, hogy egy gyengébb kerítést egy marcona növényi fallal erősítsünk meg!

Kerítésnek is alkalmas, szúrós cserjéimből itt tud rendelni

A védelmi célú sövényekkel kapcsolatban a fő igény az áthatolhatatlanság, amihez pedig sűrű ágrendszer, tüskés hajtások, dús lombozat, és legalább másfél-két méteres magasság szükségesek. Ezek a kritériumok némileg szűkítik az alkalmas fajok körét, ha pedig hozzátesszük, hogy a növénykerítés emellett szép, dekoratív, esetleg bogyóterméssel tarkított legyen, még kevesebb a jelölt.

A kínálat azonban így is változatos, szemezgessünk tehát a legjobb és legszebb őrző-védő cserjék közül!

Homoktövis

A homoktövis egy, a reneszánszát élő cserje, mely népszerűségét a roppant egészséges és sokoldalúan felhasználható bogyótermésének köszönheti. Homoktövissel nagyon gyakran találkozni a városokban, utak mentén, parkokban, aminek az az egyszerű oka, hogy nagyon alacsony igényű, tág tűrőképességű növény.

Ez azért jó hír, mert így kerti ültetését követően is egy könnyen gondozható, szinte minden túlélő hasznos cserjéhez juthatunk. Megél a gyengébb talajokon is, vízigénye alacsony, fényigénye átlagos, az erősen árnyékolt helyeket nem kedveli. A homoktövis 3-4 méter magasra nőhet meg, nyírással mérete és alakja kordában tartható.

Ágrendszere sűrű, hajtásai tüskések, kifejlett korábban még egy ügyes macska sem igen tud átbújni rajta. Lombhullató, így télen veszít az esztétikájából, de haszna ilyenkor sem csökken. A bogyótermés ősszel jelenik meg, és az első fagyok csípése után takarítható be, aki azonban nem szeretné azokat leszüretelni, a növényen hagyhatja dekoráció gyanánt.

Homoktövis csemetéimet itt megtekintheti

Tűztövis

A tűztövis is igazi városálló cserje, alacsony igényei és strapabírósága miatt a homoktövishez hasonlóan gyakran kerül telepítésre járdák mellé vagy például háztömbök közötti földterületekre. A tűztövis is 3-4 méter magas lesz, szélessége jellemzően 1-1.5 méter, így nem vesz el sok teret akkor sem, ha a kerítés belső oldalára kerül.

Szúrós, elrettentő növény, mely nem enged át senkit, ellenben roppant tetszetős! Tavasszal sűrű, nagy tömegben hozott fehér virágaival díszít, ősszel pedig vörös bogyóival, melyek hosszan a hajtásokon maradnak, így télen is látványosak! A tűztövist örökzöldnek mondják, holott valójában télizöld, ez annyit tesz, hogy a hideg évszakban lassan, fokozatosan veszti el leveleit, miközben az új hajtások megindulnak, így jó eséllyel tavaszig lombos marad.

Árnyékban tartósabb a lomb, ellenben gyengébb a virágzás. Gondozása gyermekjáték, napos helyen, átlagos talajban nem lesz vele probléma.

Tűztövis csemetéimet itt megtekintheti

Magyal

A magyal a következő a sorban, ez a sövénynek való cserje is méretes, akár az 5-6 métert is elérheti, ám növekedési üteme komótos. Díszítőértékét levélzete és bogyótermése adja, előbbi jellegzetesen cakkos szélű, változattól függően lehet kétszínű, sárgával szegélyezett, vagy fehéres-sárgás színezetű is.

Magyal szúrós levele

A bogyótermés a magyalnál is egész télen az ágakon díszeleghet, emberi fogyasztásra alkalmatlan, a madaraknak viszont vonzó csemege. A magyal sövényként remek védvonal, örökzöld mivolta miatt télen is teljes pompájában mutat, tüskéi pedig mindenkit elriasztanak.

Magyal csemetéimet itt megtekintheti

Borbolya

A borbolyák is remek szegélyző növények, az előbbieknél alacsonyabbak, így leginkább telekhatárok közti jelzésre, vagy például társasházi, utcafronti ültetésre ajánlottak. Utóbbi esetben határozott védvonalat alkothatnak például a járda és az úttest, vagy a társasházi előkertek közforgalom számára nyitott és magánjellegű részei között.

Borbolya szúrós levele

A borbolyák között találni örökzöld és lombhullató fajokat is, akadnak roppant látványos, színes vagy éppen kétszínű levélzettel hódító darabok, mind alkalmasak nyírott sövénynek, gondozásuk pedig nem jelent nagy kihívást.

Borbolya csemetéimet itt megtekintheti

Amint látja, nem kell megállnia a megszokott kerítés elemeknél, hisz sok-sok olyan megoldás van, ami természetközeli, egyszerűen karbantartható, ugyanakkor a funkcióját nagyszerűen ellátja!

Kerítésnek is alkalmas, szúrós cserjéimből itt tud rendelni

További bejegyzéseimet Blogomban olvashatja