Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Sokszínű szeder

Az ősz a szép színek, a levélhullás és a ködös, borongós hangulat fővédnöke, bár sokan nem szereti ezt a hűvösödő, zimankós időszakot. Nekik, és igazából mindenki másnak is tartogat azonban olyan dolgokat az ősz, melyek szerethetőbbé teszik ezt a nem túl népszerű évszakot. Ebbe a halmazba sorolható a szeder is, ami látványra, ízre is kellemes növény, sőt, egyéb praktikus célokra is használható. A szeder alapvetően vadon termő gyümölcs, a kora őszi túrák, természetjárások fontos kiegészítője, vagy akár a célja. Bogyói ugyanis ebben az időben érnek be, és egyedi, édes-fanyar ízükkel minden vándort elcsábítanak, ráadásul még gyógyhatással is bírnak. 

Szeder termése

A szeder természetesen nem csupán az erdők, erdőszélek, tisztások, cserjések növénye, hanem kiskertekbe is telepíthetjük, főleg, ha szeretjük a természetes hatású látványt a kerítésen belül. Tudni kell, hogy a szeder (Rubus) kifejezés tulajdonképpen egy gyűjtőnév, a nemzetségbe roppant sok fajta tartozik, de mindegyik termése ehető, a nemesített, tüskementes fajták pedig kiválóan passzolnak gyermekbarát kertekbe, kisgyermekes birtokokra is. A szedret gyümölcse teszi elsőrangú csemegévé, magas C.vitamin tartalma miatt hasznos táplálékkiegészítő, ráadásul elsőrangú antioxidáns forrás. És főleg persze finom, bár ez ízlés kérdése.

Aki most kapott kedvet hozzá, máris akcióba léphet, ugyanis ősszel, legrosszabb esetben tavasszal érkezik el az ideje az előnevelt növények elültetésének. A szeder nem éppen igénytelen, ezért alaposan gondoljuk át, hova telepítjük, és biztosítsunk neki megfelelő körülményeket. A szeder, akárcsak a málna vagy a szamóca, a mérsékelt égövi területeken eredményesen termeszthető. A növény a napos, szélvédett, nem fagyzugos helyeket kedveli, fontos számára a folyamatos nedvesség, és a tápanyagban dús talaj. A tüskével rendelkező fajták jobban bírják a téli fagyokat, mint a tüske nélküliek, de a terület kiválasztásánál mindenképp kerüljük a fagyzugos területeket. A szeder számára a legkedvezőbbek a kiegyenlített klímájú déli, délnyugati fekvésű dombvidékek, melyek nagyrészt széltől védettek. Kerti kiültetéskor is ezekre a tulajdonságokra támaszkodva válasszuk meg a legmegfelelőbb helyet.

Dísznövényként is nagyszerű a szederbokor

Már ültetéskor gondoskodjunk trágyáról, és a magasra növő indáknak is jó ötlet idejekorán támrendszert kialakítani. Tavasszal majd nitrogénes műtrágyára, és magnéziumhiány esetén annak pótlására is szükség lesz, különben a termés csekély és aprószemű lesz. Fontos, hogy a talaj jó levegő- és vízgazdálkodású legyen. Kedvező számára a középkötött, humuszban gazdag homokos vályogtalaj. Kerüljük a vízállásos területeket, mert a túl nedves talajon a gyökerek károsodhatnak és baktériumfertőzés is felléphet, ugyanakkor különösen a forró júliusi-augusztusi napokon öntözni kell bőségesen, annak ellenére, hogy viszonylag jól bírja a szárazságot.

Szeder támrendszer

Támrendszert igényel

A szedernek nagy a helyigénye, ezért a sorokban minimum 2,5 méterre kell elültetni a töveket, hogy megfelelően tudjon terjeszkedni, növekedni a növény. Az ültetőgödör kialakításánál figyeljünk oda, hogy a gödör kétszer olyan mély és széles legyen, mint amekkora a vásárolt konténer, a "köztes" részt pedig minőségi földdel kell feltölteni, illetve célszerű tápanyagdús trágyával kibélelni a gödröt, úgy, hogy a növény gyökerei közvetlenül ne érintkezzenek azzal.

A szedernek támrendszerre van szüksége a növekedéshez

Ahhoz, hogy bokrunk teremjen is, megfelelően kell metszeni a növényt. Íme a szeder metszése pár lépésben:

1. A szeder első évében kevés és gyenge tősarjat nevel, ezeket célszerű visszavágni a második év tavaszán. A megerősödött vesszőkről harmadik évben már több és jó minőségű terméseket kaphatunk.

2. Közvetlenül szüret után a letermett ágakat tőből vágjuk vissza. A termő ágak csak két évig életképesek, aztán elpusztulnak. Ezek gyakran fertőzési források is lehetnek, ezért mindenképp égessük el őket ha van rá mód, vagy legalábbis ne közvetlenül helyezzük a komposztra, hanem "pihentessük" őket külön.

3. Bokronként öt tősarjnál nem érdemes többet meghagyni, mert akkor a növény tartalékait a virágzásba fekteti, nem a terméshozásba. Amikor a sarjak elérik a 1,5 m-es magasságot, érdemes a támrendszer huzaljához kötözni őket.

Így kell metszeni a szedret

4. A fagyok elmúltával az elfagyott, vékony vagy beteg részeket távolítsuk el. A növény az új hajtásokat a hónaljban hozza, ezek lesznek a következő évi termővesszők, ezért ezeket csak visszametsszük.

5. A szeder idősebb korában érdemes ifjító metszést végezni. Ilyenkor 20-30 cm-ig vágjunk vissza minden ágat, de a következő évben még ne várjunk termést róluk.

6. Mivel a szeder tápanyagigényes növény, a metszéssel egy időben érdemes a tápanyag-utánpótlásról is gondoskodni.

Ez minden amire figyelnie kell. Ugye, hogy nem is bonyolult? :)

A szeder dísznövényként sem utolsó

Dísznövényként is futtatható...

A szeder szaporítása

Amennyiben már rendelkezik szeder bokorral és további töveket szeretne, akkor könnyű dolga lesz, ugyanis a szeder szaporítása nagyon egyszerűen kivitelezhető művelet, hasonló a málnáéhoz. Legegyszerűbb módja a fejbujtás. A szaporítás ideje szeptemberben van. Ássunk kb. 15 cm mély gödröt és a szeder indáját hajlítsuk le, a felső részét pedig vezessük laza, tápanyagban dús, nedves talajba, majd földdel takarjuk be és enyhén tömörítsük. Fontos, hogy a talaj mindig nedves legyen, hiszen a gyökeresedés előfeltétele a nyirkos közeg. A hajtáscsúcs két hónap múlva meggyökeresedik, majd mikor már elég fejlett az új növény, válasszuk le az anyanövényről.

Fejbujtással könnyedén szaporítható a szeder

Fejbujtással könnyedén szaporítható a szeder...

 

Birtokhatárolóként használható a szeder

...de birtokhatárolóként is beválhat

A szeder amellett, hogy díszként is kiváló, és eszegetésre is alkalmas, még egy célra használható, mégpedig sövényként. Bár nem a szeder jut elsőként eszébe azoknak, akik sövény telepítésén gondolkodnak, érdemes számolni vele, ugyanis a tüskés fajták hatékony védvonalként is alkalmazhatóak, valamint a szeder csúnyább kerítésekre fel is futtatható, hogy eltakarja a nem túl dekoratív dróthálót, vagy rozsdásodó rudakat. Mérlegelni kell azonban, hogy a szeder jóval több törődést követel majd sövényként, mint az erre a célra hagyományosan használt fajták.

Kerítésre felfuttatott szeder

Az átlagosnál alaposabb metszést és vesszőválogatást igényel, szükség esetén permetezni is kell, elsősorban ősszel és tavasszal, a  vesszőbetegségek ellen. A szeder továbbá hajlamos a tetvesedésre, és sajnos a hangyák is kedvelik, így az apró rovarok megjelenésével is számolni kell. Mogorvább telektulajdonosoknak pedig kalkulálniuk kell azzal, hogy az utcafronti kerítéshez telepített szeder a bogyók érésekor mágnesként fogja vonzani a legelésző járókelőket.

Bízom benne, hogy hasznos volt ez a rövid bejegyzés. Amennyiben igen, kérem nyomjon egy Tetsziket.

További hasonló bejegyzéseimet a Blogomban olvashatja, ha ide kattint.

Szeretne szedret rendelni? Kérem nézze meg kínálatomat ITT.

 

Képek: inneninneninnen, és innen.

Tartalomhoz tartozó címkék: szeder