Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Rubus idaeus 'Fertődi Zamatos' - Málna (rezisztens)

1.590 Ft

(ejtsd: rubusz idéusz)

A legjobb fertődinek tartott, középnagy, puhulásra kevésbé hajlamos, lédús, kellemes málna ízű, zamatos termésű fajta.

Várható termőre fordulás: 1 éven belül 
Kiszerelés: szabadgyökerű

Védett tartalom
Ár: Kiszerelés: Kosárba
1.590 Ft
Szabadgyökerű
Menny.:
5.990 Ft
Konténeres gyümölcs
Menny.:dbKosárba

Hasznos tudnivalók

Általános: a málna önbeporzó, gyökérsarjakkal gyorsan szaporodó, sekélyen gyökerező, lombhullató félcserje. 

Származás: a 'Fertődi Zamatos' fajtát Dr. Kollányi László és munkatársai nemesítették a Fertődi Kutató Intézetben az ‘F. Hungária’ és a ‘Canby’ fajták keresztezésével 1978-ban. Állami elismerést 1986-ban kapott. A legjobb fertődi málnafajtaként számontartott, hazánkban piacvezető, Európa több országában és Kínában is nagy területeken termesztett fajta.

Hajtásrendszer: igen erőteljes növekedésű, felfelé törekvő, közepesen vastag, sárgásbarna vesszője mereven felálló, de jól hajlítható, törés nélkül köthető a támrendszerhez, kifejlett magassága 1,5-1,8 m. A vesszőfoltosságra nem fogékony, ezért a rügyek a vessző egész hosszában kihajtanak, aminek köszönhető az évenkénti kiváló terméshozam. Gazdagon sarjadzik, rendkívül jól megújul. A sarjak alul erősen, fentebb közepesen tüskézettek. Levele páratlan szárnyú, jellemzően 3, ritkábban 5 karélyú, élénkzöld, enyhén hullámos, felül sima, alul gyapjas, széle fűrészfogas. Neveléséhez támrendszer szükséges.

Termőképesség: kiegyensúlyozottan és nagyon bőven terem.

Gyümölcs: június közepétől/végétől augusztusig érik, középnagy (3,4 g), gömbölyded, fényes, sötétpiros, gurulós, puhulásra kevésbé hajlamos, tetszetős. A részterméskék összetartása jó, könnyen szüretelhető, szedés közben nem morzsolódik szét. Húsa kemény, lédús, kellemes málna ízű, zamatos, harmonikusan édes savanykás.

Friss fogyasztásra, konyhai feldolgozásra (lekvár, befőtt, gyümölcslé, sütemények) és fagyasztásra kiválóan alkalmas.

Talajigény: jó víz- és levegőgazdálkodású, humuszban- és tápanyagban gazdag, középkötött talaj ideális a számára. 

Fény- és hőigény: közepes, szélvédett, napos vagy félárnyékos fekvésben fejlődik a legszebben. A forró, száraz időjárást nem kedveli, a gyümölcsök rásülnek a vacokkúpra.

Vízigény: nagy, sekélyen, néhány centivel a talaj felszíne alatt elhelyezkedő gyökerei és viszonylag nagy lombozata miatt fontos, hogy talaja ne száradjon ki. A terméskötés időszakában és aszályos, csapadékmentes időben rendszeres öntözést igényel. A pangó víztől viszont óvjuk!

Gondozás: telepítés előtt a területet alaposan tisztítsuk meg a gyomoktól. A későbbiekben is ügyeljünk a talaj gyommentesen tartására, de 5-8 cm-nél ne legyen mélyebb a talajművelés. A tövek mulcsolásával - amihez használhatunk szalmát, szénát, faforgácsot, lekaszált zöldtrágyát, szervestrágyát stb. - csökkenthetjük a gyomok számát, a talaj hőmérsékletének ingadozását, segíthetjük a talaj nedvességtartalmának megőrzését, melyek révén kedvezően befolyásolhatjuk a terméshozamot is.

A téli vagy ritkító metszés során a korábbi évben letermett vesszőket, továbbá a gyenge fejlődésű, fiatal hajtásokat a talaj felett metsszük ki. Fontos, hogy egy tövön 2-3 hajtást hagyjunk csak, ennél több nem adna megfelelő mennyiségű termést.

A nyári metszés esetén a letermett kétéves termővesszőket távolítjuk el, ezt közvetlenül a betakarítás után végezzük el. Ha állományunk besűrűsödik vagy frissíteni akarjuk, akkor a gyökérsarjakat hagyjuk meg, míg a tősarjakat vágjuk ki.

Vírusokkal, így pl. az RBDV vírussal szemben rezisztens málna fajta.

Ültetési idő: a szabadgyökerű növényeket március-áprilisban, valamint október-november között, míg a konténereseket márciustól novemberig vagy fagymentes időben akár télen is ültethetjük.

Fontos tudni!

Kifejlett magasság: 1,5-1,8 m
Sor- és tőtávolság: 1,2-1,6 × 0,6 m
Termésérés: június közepe/vége - augusztus
Fény- és hőigény: közepes
Vízigény: nagy

Termés felhasználhatósága: friss fogyasztás, konyhai feldolgozás, mélyhűtés

 

Védett tartalom

 

Videók