Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Papagájvirágú tulipán 'Blue Parrot (syn. Rai)'

2.390 Ft
Kiszerelés
hagymás

Csomagolt mennyiség: 10 db/tasak
A hagyma körmérete: 10/11 cm
Virágszín: liláskék

Virághagymáim kiszállítása minden évben augusztus 25-től november 30-ig folyamatosan történik.

Ön a hagymákat nyár végétől - egész ősszel - november végéig elültetheti.

Ha szeretne ültetőkosarat is vásárolni...

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

A Papagájvirágú tulipán 'Blue Parrot (syn. Rai)' főbb jellemző

 

Jellemzői: A tulipánok végtelen szín- és formagazdagsággal rendelkező csoport, melyben több főtípust különíthetünk el. A ’Blue Parrot’ egy késői virágzású fajta, mely azt jelenti, hogy áprilistól májusig bontja virágait. Teltvirágú fajt, mely azt jelenti, hogy egy-egy virágfej több sziromból áll.

A virágok, amikor süti őket a nap teljesen kinyílnak, majd estére kissé összezáródnak. A ’Blue Parrot’ egy kései virágzású, április-májusban nyíló papagájvirágú tulipán. Ez azt jelenti, hogy jellegzetes virágformával rendelkezik, melyben szinte mindig megfigyelhető valamilyen zöld árnyalat. A lepellevelek enyhén rojtos szélűek, hullámosak, tollra emlékeztetők.

A ’Blue Parrot’ a megvilágítás függvényében tűnik levendula lilának vagy kékes árnyalatúnak. A szirmok kevésbé fodrosak, de a jellegzetes zöld szín megjelenik rajtuk.

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag vagy közepesen ellátott talaj ideális a számára, mely nem pangó vizes.

Fényigény: A fényigény közepesnek tekinthető, ugyanis napos fekvésben és kisebb árnyékolás mellett is jól fejlődik a növény.

Vízigény: A hagymás, gumós növények közepes vízigényűnek tekinthetők, mivel a túlzott vízellátás károsíthatja a föld alatti részeket.

Gondozás: Alacsony gondozási igényű növény, melyet nagyban befolyásol az ültetéskor megválasztott hely. Száraz időszakokban öntözzük, az elvirágzást követően pedig várjuk meg, míg a szár és a levelek visszaszáradnak, csak ezután metsszük le őket.

Hideghatás kell a virágzáshoz, ezért szükséges az őszi ültetés. A hagymája áttelel, így a virágzást követően nem szükséges felszedni. Az ültetés előtt lazítsuk fel a talajt, kötött talaj estén a hagymák alá helyezzünk perlitet, mely a felesleges vizet elvezeti. A beültetés után a nedvességmegtartás és a fagykár elkerülése érdekében takarjuk gallyaprítékkal vagy mulccsal a hagymákat.

A tulipán hagymákat van, aki minden évben felszedi, van, aki soha. A kettő között az aranyközépút, ha 2-3 évente vagy a virágméret csökkenésekor felvesszük a hagymákat. Erre a virágzást követően, a levelek elszáradása után kerül sor, általában nyár elején.

A hagymákat vegyük fel, tisztítsuk le és száraz, szellős helyen tároljuk, majd szeptember elején, amikor "becsengetnek az iskolákban" ültessük vissza őket a helyükre.

Szerepe a kertben: A hagymás növények kerti alkalmazása nagy múltra nyúlik vissza, hiszen a lombos fákkal, cserjékkel szegélyezett kertek tavaszi időszakban meghatározó elemei, melyek néhány képviselője már februárban virágot bont.

A tulipánok tradicionális kerti növénynek számítanak, hiszen a hagyományos vidéki kertek meghatározó képét adta a sárga és piros tulipántenger. Napjainkban egyre több kertészeti változattal találkozhatunk, ezek közül az egyik a ’Blue Parrot’ fajta, jól mutat erős színvilágú, szintén papagájvirágú tulipánok mellett, így bátran telepítsük a szinte fekete ’Black Parrot’ vagy az aranysárga ’Texas Gold’ fajtákkal.

A formai változatosságért helyezzük el összeállításunkban a hófehér, ’Sapporo’ liliomvirágú tulipánt is. Ha még izgalmasabbá kívánjuk tenni a társításunkat ültessünk fehér-sárga ’Goblet’ és napsárga ’Dutch Master’ trombitás nárciszokat a tulipánok közé.

Együttvirágzó és társítható hagymások:

Narcissus ’Goblet’
Narcissus ’Dutch Master’
Tulipa ’Black Parrot’
Tulipa ’Texas Gold’
Tulipa ’Sapporo’

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 40-60 cm
Ültetési tőtáv: 15-20 cm
Ültetési mélység: 10-15 cm
Virágzási idő: Április – Május
Vízigény: Közepes vízigényű
Fényigény: Közepes fényigényű
Felhasználási terület: tavaszi kert, vegyes virágágy, hagymás kiültetés, hosszan díszítő kert

 

Védett tartalom

Paraméterek

Kifejlett magasság: 30-60 cm (középmagas)
Virágszín: lila
Virágzási idő: április
Ültetés ideje augusztus - november
Ültetés mélysége 10-15 cm
Virágmagasság kertben 40-60 cm

Videók