Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Öt ideális balkonnövény tavaszra

Megyeri Szabolcs
2015. 02. 10. 15:42:58

Ha most kinézünk az ablakon, akkor hóesést láthatunk, én legalábbis azt látok, és nem hinném, hogy csak Zuglóban havazna, szóval az időjárás elég egyértelműen azt jelzi, hogy még tél van. Ennek ellenére a tavasz most már tényleg csak pár hét kérdése, és ha a kertben dolgozni még nem is lehet, abban semmi nem akadályozhat meg minket, hogy elmerüljünk a tervezgetés édes tengerében. A kert mellett mindig érdemes gondolni a balkon növényi kicsinosítására is, amivel kapcsolatban a magyar embernek jellemzően egy növény jut eszébe, ez pedig a muskátli.

Muskátlis terasz...Már megint?

Teheti fel a kérdést magában a változatosságot kedvelő, vagy kísérletező kedvű kertbarát, és a válasz is egyértelmű: nem, de legalábbis nem feltétlen. A balkon virágos beültetése sokaknak olyan rutin, melyen tavasszal a lehető leggyorsabban túl akarnak esni, ilyenkor bukkan fel az unalomig ismert muskátli, mint egyfajta mindent vívő lap a balkonvirágok között. Próbáljunk azonban teraszunknak, erkélyünknek majdan egy kis kreativitással, újfajta növényválasztással új arculatot adni, amihez most ajánlok gyorsan öt szuper balkonnövényt, melyek szépek, életerősek, könnyen hozzáférhetőek, és főképpen a muskátlinál izgalmasabbak.

A muskátlit is szeretjük, de sok helyütt megérett a leváltásra 

Öt szuper balkonnövény muskátli helyett


Elsőként következzen a levendula, mely mindenkiben kellemes érzeteket kelt, színe, illata egyaránt harmóniát sugároz, és persze balkonon is jól tartható. A levendula fény-, és melegkedvelő, tehát a rendelkezésre álló terület (jelen esetben a balkon) legmelegebb és legnaposabb részét válasszuk lakhelyéül. Speciális igényei nincsenek, de kedveli a tápanyagban szegényebb, meszes, agyagos talajt, próbáljuk ezt biztosítani számára. A levendula a balkon színösszeállításában is fontos szerepet tölthet be, visszafogott, hamvas szürkéje és lilája kontrasztos ellensúlya lehet a harsány árnyalatú egyéb balkonvirágoknak. 


A második tipp a nem annyira elterjedt, de annál könnyebben tartható atubarózsa. Április végén - május elején lehet majd kiültetni egy cserépbe, és augusztusban, szeptemberben virágzik. Miután elvirágzott, ritkítani kell az öntözést, hagyni hadd húzódjon vissza, és télen fagymentes, hűvös, sötét helyen szükséges teleltetnit. Lehet, hogy az első évben nem fog virágozni, de a követő években behozza a lemaradást, és erőteljes illatával az egész balkont be fogja tölteni. Nincs is jobb, mint egy hosszú nap után a teraszra kilépve, beleszagolni a tubarózsás levegőbe. 


Az egynyáriak közül a büdöske a javaslatom. Rengeteg fajta létezik belőle, az egészen apró virágúaktól, a hatalmas tömött virágúakig, így a válogatós balkonkertészeknek tág teret nyújt a formák és színharmóniák kialakításában. A büdöske magról szaporítható, a vetés ideje március, tehát alig pár hét, és lehet kezdeni a büdöskézést. A büdöske virágai május környékén nyílnak, és egészen őszig díszlenek majd, így ezzel a bájos virággal hosszútávú befektetést eszközölhetünk. A büdöskének nincsenek extra igényei, könnyen tartható, kezdők is remekül fognak boldogulni vele, és ha egy-két virágot rajta hagyunk, akkor a következő évre is lesz bőven magunk, az elhullott magocskákból még az erkély alatt is nyílni fognak a virágok!


Szintén megfontolandó lehet a verbéna ültetése balkonra. Ezek a virágok hosszan virágoznak, és nincs velük sok gond. Rengeteg színváltozatával találkozhatunk a kertészetekben és a hipermarketekben, így akár kreatív színösszeállításokat is kisakkozhatunk belőlük, de a már meglévő virágokhoz is válogathatjuk őket. A verbéna sok napsütést igényel, így helyezzük el tehát, öntözésekor pedig figyeljünk arra, hogy csak a növény földjének teljes kiszáradása után öntözzünk újra. A verbéna májustól őszig virágzik, a rendszerint kétszínű virágok kifejezetten vidám, játékos hangulatot árasztanak, ezért a verbéna remekül illik például fiatalosan kialakított, vagy gyermekek által is belakott erkélyekhez. 


Az idei év egyik balkonslágere lehet a farkasfog, vagy egyes helyeken a "balkon aranya" néven futó bájos dísznövény, mely rászolgált utóbbi, beszédes nevére. A farkasfog rikító, ráadásul édes illatú sárga virágai nagyon feltűnőek, vidámságot árasztanak, és mivel csüngésre is hajlamosak, akár fellógatott kaspókba is telepíthetjük, hogy aztán csodás aranyzuhatagként díszítsenek.  A napos és a félárnyékos fekvést is kedveli, ideális esetben májustól októberig virágzik, tehát az egész nyáron dekorál. Helyes tartással és némi alakító metszéssel a farkasfogból harminc centi magas, kompakt kis bokrocskát is nevelhetünk. Apró hátrány a balkon aranyával kapcsolatban, hogy a méheket mágnesként vonzza, ezt főleg kisgyermekes lakásoknál tartsuk szem előtt!

Hogy ráadás is legyen, öt plusz egyediknek egy olyan növény következzen, mely alkalmas a balkontermesztésre, szép is, illatos is, és még a konyhában is hasznát vehetjük: ez az oregánó. Az oregánó mediterrán fűszernövény, kiválóan nevelhető kora tavasztól erkélyen, vagy konyhaablakban, ráadásul illata mellett bájos lila virágzatával is meghódít majd minket. A szurokfű, vagy vadmajoránna neveken is ismert aromás fűszernövény jól tűri a szárazságot, így feledékeny balkongazdák is sikert érhetnek el vele, ellenben fénykedvelő fajta, így közvetlen az ablakpárkányra, vagy az erkély naposabb részére telepítsük. Szaporítása magvetéssel, vagy tőosztással történhet. Leveleit frissen szedve természetes, egészséges fűszerhez juthatunk, és persze látványelemként is kiváló. 

Képek: inneninnen , inneninneninneninnen és innen

Tovább a balkon növényekhez > >

< < Vissza a bloghoz

Tartalomhoz tartozó címkék: blog balkonkertészkedés
blog comments powered by Disqus