Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Őszi vörösök

Megyeri Szabolcs
2013. 11. 06. 11:07:22

Az ősz, nem reprezentatív közvéleménykutatásom szerint közel sem a legkedveltebb évszak, a nyarat a meleg és a nyaralások miatt szeretjük, a tél a hó és a karácsony okán népszerű, a tavasz pedig a természet éledésének csodás időszaka. Szegény ősz nem sokat tud felmutatni, az idő hűvösödik, sokat esik az eső, ködös, kellemetlen, szomorú évszak ez, ráadásul ezekben a hónapokban a kertbarátok teendői is lassan elfogynak. Ugyanakkor mindenben meg lehet, és kell is találni a szépséget és a jó hangulatot, és bizony az ősz is kecsegtet ilyesmivel, főleg színekkel. A késő őszi színkavalkád egyedülálló, ilyenkor barnába, sárgába, vörösbe öltözik sok növény, ami utánozhatatlan atmoszférát tud teremteni. Egy erdő-, vagy parkjárás nagy élmény ilyenkor, de a meleg őszi színeket mi magunk is a kertünkbe varázsolhatjuk, csak a megfelelő fajtákat kell kiválasztani, és birtokunkra telepíteni. Hogy ne csak a szavak beszéljenek, következzen most egy gazdagon illusztrált katalógus a legszebb őszi növényekről, melyekben az a közös, hogy mindegyik mostanában ültethető, és biztosan látványos változást, új arculatot adnak a kertnek, még a komor, esős évszakban is. 

Az őszi lombszín nagyban függ attól, hogy mennyi csapadék esik, és mennyi a napsütéses órák száma. Több csapadék és napsugárzás esetén egészen vöröses, kevesebbnél sárga, narancssárga lesz a lomb. A kedvet kapók az alábbiak közül válogathatnak, a lista semmiképp nem teljes, de a választék bőséges.

ACER GINNALA.jpg

ACER GINNALA_2.jpg

Acer ginnala - mandzsu juhar

A mandzsu juhar 5-10 méterre megnövő, többnyire többtörzsű bokorfa, ami ellapuló koronával rendelkezik, levelei többségben háromkaréjosak. Melegkedvelő fajta, a szárazságot közepes mértékben tűri. Intenzív vörös lombszínnel rendelkezik, díszítőértéke kiemelkedő. 


ACER SACHARINUM.jpg

ACER SACHARINUM_2.jpg

Acer saccharinum - ezüst juhar

Az ezüst juhar egy 20-30 méterre megnövő fa, széles, tetszetős gúla alakú koronával. Levelei mélyen ötkaréjosak, fonákuk pedig ezüstös színezetű. Az ezüst juhar a nedves, nyirkos helyeket szereti, de normál, átlagos kerti viszonyok között is szépen fejlődik, kivéve, ha a talaj túlságosan meszes vagy szikes. Gyors növekedésű fajta, ami mindenképpen előny, de gyorsan el is öregszik, így nem az a típus, amit unokáinknak ültetünk. Ősszel levelei csodás bíborpiros árnyalatot vesznek fel.    


CORNUS ALBA 'MIDWINTER FIRE'.jpg

CORNUS SANGUINEA.jpg        

Cornus - som

A som 3-4 méter magasra megnövő közkedvelt cserje, mely nem csak lombjával, hanem a levelek elvesztése után színes vesszőivel is díszíti kertünket. A somból többféle fajta kapható a kereskedésekben, léteznek sárga vesszejű, és egészen tűzpiros színű fajták, utóbbiak akár a hófedte birtokon is élénk színfoltként jelenhetnek meg. A som nem túl igényes, szinte bármilyen klíma megfelelő a számára, hogy sűrűn elágazó cserjévé fejlődjön, azonban időnként szükséges alaposan visszametszeni, így némi munkát ad a gazdájának. 


COTINUS COGGYGRIA.jpg

COTINUS COGGYGRIA_2.jpg

Cotinus coggygria - cserszömörce

cserszömörce 3-5 méteres terebélyes bokor, természetjáráskor a Vértesben, Bakonyban, és a Balaton-felvidéken találkozhatunk vele, de a kertekben is jól érzi magát. Levelei ősszel sárgára vagy egészen tűzvörösre színeződnek.  Nem kényeskedő fajta, a szélsőséges szárazságot is elviseli, ellenben fény és melegkedvelő növény, és szem előtt kell tartani, hogy a nyirkosabb talajt nem kedveli és túl mélyre sem szabad ültetni. Száraz rézsűk megkötésére is alkalmas, és tudni kell, hogy a cserszömörce minden része enyhén mérgező, így kisgyermekes kertekbe nem ajánlott.


FRAXINUS AMERICANA 'AUTUMN PURPLE'.jpg

FRAXINUS AMERICANA 'AUTUMN PURPLE'_2.jpg 

Fraxinus Americana - fehér kőris

A fehér kőris hazánkban dísznövényként ismert, gyors növekedésű fa, mely a 20-30 méteres magasságot is elérheti. Élénk őszi lombszínnel rendelkezik, levelei ilyenkor sárgás-bíborvöröses árnyalatot vesznek vesznek fel. A fehér kőris jó vízellátású, nyirkos talara ültethető.  


PARROTIA PERSICA.jpg

PARROTIA PERSICA_2.jpg        

Parrotia persica - perzsa varázsfa

A perzsa, vagy iráni varázsfa neve a kétes értékű teleshopos szlogeneket idézi, azonban egyetlen csodája a szépsége. Kezdetben lassan növő, kúpos termetű bokor, idős korára pedig 8-10 méter magas terebélyes, többtörzsű fává, bokorfává fejlődik. Levelei ősszel sárgára, vagy lilás-bíborpirosra is színeződhetnek. A perzsa varázsfa védett, meleg fekvésbe való, és ugyan megél nagyobb fák árnyékában is, de igazán szépen csak napon színeződik. Több nemesített változata kapható.


PARTHENOCISSUS'VEITCHII'_3.jpg

PARTHENOCISSUS'VEITCHII'.jpg       

Parhenocissus tricuspidata ’Veitchii’ - tapadókorongos repkényszőlő

A tapadókorongos repkényszőlő igazi futónövény, tapadókorongjaival 10-15 méter magasra is felkapaszkodni képes cserje, így akár leromlott állagú, vagy unalmas, egyhangú alak fedésére is alkalmas. A falat nem károsítja, leszedése pedig nem jár károkozással. Levelei  jellegzetesen háromkaréjúak, melyek ősszel fénylő narancs vagy skarlátszínűre színeződnek. A napos fekvést, normál talajviszonyokat kedveli, de árnyékos falra futtatva időnként visszafagyhat.  


QUERCUS RUBRA.jpg

QUERCUS RUBRA_2.jpg

Quercus rubra - vörös tölgy

A vörös tölgy a hazai tölgyeknél gyorsabban növekszik, és a 20-30 méteres magasságot is eléri. Széles gömbölyded koronájú fa, nagy, kéttenyérnyi levelei hegyesen karéjosak, és nevéhez hűen ősszel bíborvörösre színeződnek. A vörös tölgy kedveli a nyirkosabb fekvést, de a nagyon ingadozó, szélsőséges, túl nedves, vagy túl száraz viszonyokat megsínyli, valamint érzékeny a meszes közegre.

A felsorolás természetesen nem teljes, és elsősorban a vöröses árnyalatú növényekre koncentrál, de telepítésükkel a kert őszi látképe mindenképpen vonzóbbá, hangulatosabbá tehető. Következő bejegyzésemben hasonló szellemben, a sárgás színezetű fajtákat veszem sorra.

Képek: inneninneninneninneninneninneninneninneninneninneninneninneninneninneninnen, és innen.

Tartalomhoz tartozó címkék: blog
blog comments powered by Disqus