Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

'Olaszrizling (P-20)' fehér borszőlő

990 Ft

A szabadgyökerű szőlőcsemetéket október 20. és március 20. között - fagymentes időszakban - lehetséges ültetni, ezen időszakon belül szállítjuk ki ebben a kiszerelésben.

Ezen időszakon túl, valamint az év teljes egészében ezt a szőlőcsemetét konténeres kiszerelésben is meg tudja rendelni, és bármikor, egész évben el tudja ültetni.

Kedves Kertbarát Vásárlóm!

A szőlő nem csupán haszonnövény, hanem díszítő értéke mellett, kulturális jelentősége is van. Egy-egy szőlőtőkének minden kertben kell legyen helye.

Kertbaráti üdvözlettel: Megyeri Szabolcs

Védett tartalom
Ár: Kiszerelés: Kosárba
990 Ft
Szabadgyökerű szőlő
Menny.:
3.990 Ft
Konténeres szőlő - oltvány
Menny.:

Hasznos tudnivalók

Az 'Olaszrizling (P-20)' fehér borszőlő főbb jellemző

 

Jellemzői: Feltehetően Franciaországból származó fajta, mely Németországból került hazánk területére. A Kárpát-medence egész területén ültetik, legjobb termőhelyei a Szent György-hegyen és Csopakon vannak. Állami elismerést 1956-ban kapott. Tőkéje középerős növekedésű, sok vesszőt nevelő.

A vesszők vékonyak, egyenesek, félmereven állnak. A levelei fűzöldek, középnagyok, 2-5 karéjosak, a fonáki részen pókhálósak. Korán termőre forduló és közepes terméshozammal rendelkező fajta. Érésideje október elején-közepén van.

A fürtök éretten is kis méretűek, nagyon tömöttek és szárnyasak. A fürtkocsány hosszú. A bogyók sárgás-zöld színűek. A belőle készült bor enyhén savas, rezeda illatú, keserű mandulára emlékeztető jellegzetes ízvilággal.

Hazánkban a legkiválóbb fehér bornak tartják. A bogyók közepesen fogékonyak rothadásra, peronoszpórára és lisztharmatra érzékeny.

Érésidő: Október eleje-közepe

Talajigény: A szőlő talajjal szemben nem támaszt nagy igényeket, mivel viszonylag jól alkalmazkodik. Így a szerkezet nélküli homoktalajoktól a kötöttebb nyiroktalajokon is sikerrel termeszthetjük.

Fény- és hőigény: Fény- és melegigényes növény, ezért a telepítés helyét gondosan válasszuk meg. Erős fényben a bogyók jobban színeződnek, több cukrot termelnek és héjuk vastagabb lesz. Nagy hőigényű növény, a fagyok károsíthatják.

Vízigény: Kis vízigényű növény, öntözés nélkül nevelhető.

Ültetési idő: Szabadgyökerű szőlő március-április, valamint október-november. Konténeres szőlő márciustól novemberig vagy fagymentes időben akár télen is.

Gondozás: A szőlő fajták fontos gondozási feladata a metszés, melyet a tartós fagyok elmúltával, de még a növény nedvkeringésének beindulása előtt végezzük el, így február végén – márciusban a legaktuálisabb metszés.

A metszés célja a tőkeforma kialakítása- és fenntartása, a termőegyensúly megőrzése, valamint a termésmennyiség- és minőség biztosítása. A metszés lehet: rövidmetszés, csercsapos váltómetszés, cseralapos váltómetszés, valamint szálvesszős metszés.

A tél-végi tavasz eleji metszésen túl vannak általánosan végzendő zöldmunkák, melyek a hajtásválogatásból, hajtásigazításból, kötözésből, a fürtzóna lelevelezéséből állnak.

A növényvédelmi feladatok sorában első a tavaszi lemosó permetezés, mely nagyban hozzájárul az állományunk egészséges fejlődéséhez.

Kártevők, betegségek: peronoszpóra, lisztharmat, atkák, szőlőmoly

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: kb. 1,5-2 m (művelési mód függvénye)
Sor- és tőtávolság: 1×1 m (fejművelés); 1,2×1,2 m (bakművelés); 1,8×2,4 (váltóvesszős)
Termésérés: Október eleje-közepe
Vízigény: Kis vízigényű
Hő- és fényigény: Nagy hő- és fényigényű
Típus: Borszőlő

 

Védett tartalom

 

Paraméterek

Érési idő Október eleje - közepe
Metszés ideje Február
Ültetési távolság 80 cm
Mustfok 18-20
Glikémiás Index(GI) 30-50%

Videók