Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Oenothera macrocarpa (missouriensis) - Missouri ligetszépe

1.390 Ft

(ejtsd: Oenotéra makrokarpa)

Kiszerelés: 9x9 cm-es cserépben
Közeg: tőzegtartalmú, tápdús földkeverék
Egész évben ültethető!

Talajtakarás és gyönyörű virágágyás kialakításához ebből a növényből: 5-7 tövet ültessen négyzetméterenként.

Védett tartalom
Ár: Kiszerelés: Kosárba
1.390 Ft
9*9 es
Menny.:
1.690 Ft
10,5 cm átmérőjű
Menny.:

Hasznos tudnivalók

A missouri ligetszépe Mexikóban és az USA déli részének mészköves tisztásain, sziklás prérijein őshonos, elfekvő szárú, vastag karógyökerű, 25-30 cm magas, lágyszárú évelő. A nemzetség neve nem egyértelmű, de a görög oinos és theras szavakból származhat, amelyek borkeresőt jelentenek, ami valószínűleg arra utal, hogy a nemzetségbe tartozó növények gyökerét az ókorban a bor illatosítására használták. A macrocarpa nagy gyümölcsűt jelent.

Vörös szárain átellenesen álló levelei keskenyek, hosszúkás-lándzsásak, kihegyezettek, sötétzöldek. Nagy, tölcséres, 4 szirmú, kanárisárga, enyhén illatos virágai a levelek hónaljában helyezkednek el, általában lefelé néznek, alkonyatkor és borult időben nyílnak, márciustól szeptemberig. A virágokat kissé egyedi, szárnyas maghüvelyek követik, melyeket szívesen használnak virágkompozíciókban.

Napos, meleg, esetleg félárnyékos helyet és átlagos, jó vízelvezetésű, laza szerekezetű talajt kedvel, de elviseli a rossz, köves és meszes talajt, a szárazságot is. Rovarkártevőkkel, betegségekkel nem igazán kell számolni. Egyedül a pangó víztől kell óvni.

Felhasználását illetően talajtakaróként, sziklakertekbe, ágyásszegélyekbe egyaránt ültethetjük, de kőfalakra, rézsűkre is. Társításba helyezve napvirágok, zsályák, menták, évelő len, kristályvirágok stb. szomszédságában elhelyezve színgazdag, látványos kertrészt alakíthatunk ki.

Paraméterek

Kifejlett magasság: 10-30 cm (alacsony)
Virágszín: citromsárga
Virágzási idő: nyártól-őszig