Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Mi fán terem a naspolya?

Természetesen naspolyafán, ami egy alacsony termetű, kis koronát nevelő gyümölcsfa, de akár „haszon-dísznövény”-ként, szoliternek is ültethetjük kertünkbe. Az alanya sokszor birs, vagyis a gyökere birs és arra van ráoltva a nemes naspolyafajta. 

Szívós fája szobrászati és faipari célokra alkalmas. A naspolyafa kedvelt vöröses-fehér színű, kemény, rendkívül szívós, szürkés, barázdás kéreggel fedett faanyag. Az esztergályosok és az asztalosok megkülönböztetett figyelmet szánnak neki, nagy becsben tartják, ha vele dolgozhatnak. 

Fája haragoszöld lombozatával díszít. Az egyes levelek az erek mentén gyűrtek, ráncosak. Ez abból adódik, hogy a levéllemeze gyorsabban fejlődik, mint az erezet, így a levél felülete fodrossá, gyűrtté, ránccossá válik. Őszi rozsdabarna lombszíneződése látványos színfoltja lehet kertjének.

Télen, lombhullás után a fán még érő gyümölcsök teszik izgalmassá a téli látképet.

Májusban virágzó 3-5 cm nagy, fehér színű, magányos virágai is díszítő értékkel bírnak.

Termése, mely télen is a fán található, alma áltermés. Az 5 tüszőből álló magház ez esetben hiányzik és csupán 5 maggal találkozunk a gyümölcs húsában. A gyümölcs húsa az első dér – az első fagyos napok után válik ehetővé. 

Gyümölcs, amit szottyosan fogyasztunk…?

A gyümölcs akkor fogyasztható, mikor a gyümölcshúsa megpuhul, megbarnul, szottyossá válik. Ez, a gyümölcs állag a naspolya esetén kifejezetten előnyös. Ezt az állapotot november végén – decemberi szedés során utóérleléssel lehet elérni, vagy a dér, fagy hatása teszi szottyossá a gyümölcsét, így válik fogyaszthatóvá és lesz ízletes, zamatos gyümölcs.

Mi a fontos a külcsiny vagy a belbecs…? 

A gyümölcs megjelenése nem vonzó, nem túl tetszetős. De ilyenkor télen örülhet, hogy van egy kis idény gyümölcs a kertjében. A naspolya esetén sokkal fontosabb a beltartalmi érték. Vitaminokban, ásványi elemekben gazdag. Tartalmaz karotint az A-vitamin provitaminját. B1 –vitamint, és sokat segíthet a téli megfázásos időszak elleni védekezésben a kimagasló C-vitamin tartalma, ezen kívül E vitamin is jelen van a gyümölcshúsban.

Ásványi anyagok közül említést érdemel a vas, kálium, kalcium, mangán, magnézium és cink. 

Termései tartalmaznak továbbá 10% cukrot, nagy mennyiségű rostanyagot (8%), szerves savakat (almasav) és cserzőanyagokat tannint (csersav) is. 

A naspolya antioxidánsokat tartalmaz, így segít a szabad gyököket megkötni. Ezáltal segíti az Ön egészségét megőrizni.  

A naspolya gyümölcsének rostjai lassítják a szénhidrátokból származó cukrok felszívódását. Így az emberi szervezetben a cukorszint csak lassan emelkedik fogyasztása során. A bennük található rostanyagok jótékonyan hatnak az emésztésre is: támogatják a hasznos bélbaktériumok szaporodását. 

Egy család számára elegendő egy bokor termése, mivel egy egészséges naspolyabokor/-fa 40-50 kg gyümölcsöt is képes teremni.

Magas pektin tartalma miatt a birsalmasajthoz hasonló gyümölcssajtot készíthetünk belőle. A cserzőanyagok sajátos illatot és tartósságot biztosítanak a naspolyából készült likőröknek és boroknak. 

A kozmetika ipar is felhasználja: a belőle készült krémben lévő pektinjei regeneráló hatásúak; szorbit tartalmuk vízmegkötő tulajdonságú; antioxidáns hatásának vagyis a szabadgyök fogó képességének köszönhetően a bőr fiatalságát és egészségét védi.

A naspolya ültetése és gondozása

Mit készíthetünk naspolyából?

Gyümölcséből:

 • lekvárt; bár érdemes más gyümölccsel összefőzni, hogy színt és egy kis savtartalmat is kölcsönözzünk a belőle készült lekvárnak. A gyümölcs már maga majdnem lekvár állagú. 
 • gyümölcssajtot;
 • likőröket;
 • gyümölcsbort;
 • házi készítésű bőrfiatalító hidratáló krémet

Fotó: Kajtár-Czinege Anikó

Fájából:

 • esztergált szobrokat
 • faragott szobrokat
 • intarziát

Gyógyító hatása is van a naspolyának? 

A népi gyógyászatban…

 • kérgének főzetét vérzések csillapítására használták.
 • a naspolya terméséből és leveléből készítenek főzetet, amelyet gyulladások kezelésére alkalmaznak.
 • magvának főzete vesekőhajtásra alkalmas.
 • a naspolya segít megakadályozni az epekövek kialakulását, támogatja a májműködést. Jól alkalmazható májgyulladás esetén is.
 • Vizelethajtó hatását eredményesen használhatjuk reuma, köszvény, elégtelen veseműködés esetén.
 • csökkenti a koleszterinszintet, ezért szív- és érrendszeri betegségek kezelésében is jótékony hatású lehet.

Remélem hasznosnak találta a bejegyzést - amennyiben igen, kérem nyomjon egy Tetsziket, ossza meg ismerőseivel

További bejegyzéseimet a kertész Blogomban olvashatja

Szeretne kertjébe naspolyát ültetni? Nézze meg kertészetem kínálatát IDE kattintva!

C.A.