Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Medvehagyma vetése, ültetése

Megyeri Szabolcs
2022. 06. 21. 13:53:00

Medvehagyma tudnivalók

A medvehagyma a tavasz egyik legfelkapottabb slágernövénye, ez a félig vad, kiskertekben még alig-alig termesztett fűszernövény ugyanis különleges ízvilággal rendelkezik. Természetes élőhelyéről nem csak természetjáró ínyencek gyűjtik, hanem például a gyógyszeripari felhasználása miatt nagyüzemi módon is dézsmálják.

A medvehagyma gyűjtésekor veszélyfaktor lehet, hogy összetéveszthető a májusi gyöngyvirággal, és az őszi kikericcsel, melyek súlyosan mérgező növények. Ezért egy erdei séta során sose szedjünk alapos növényismeret nélkül medvehagymát, továbbá ne vásároljunk ismeretlen, megbízhatatlan forrásból származó medvehagyma levelet, vagy gumót. A medvehagyma közelében gyakran bukkan fel a turbánliliom és a salamonpecsét, melyek védett növények, ezért medvehagyma szedés közben vigyázni kell rájuk!

Az otthonra, kertbe telepített medvehagymának igyekezzünk erdei, a természetes lelőhelyére jellemző körülményeket teremteni, ültessük nyirkos földbe, lombos fák alá, valamint a tövek közelében hagyjuk meg a dús, vadon növő aljnövényzetet, ezen a területen ne nyírjuk füvet, ne kaszáljunk, és ne telepítsünk ide más haszonnövényeket.

Medvehagyma vetése, ültetése

A medvehagymát sokan természetes lelőhelyeiről gyűjtik, ami nem feltétlen a legjobb ötlet. A nagyarányú gyűjtés miatt sok helyen megritkult a természetes állomány, ezért már nem is mindenhol engedélyezett a medvehagyma felszedése.

További probléma, hogy eredeti élőhelyén könnyen összetéveszthető a májusi gyöngyvirággal és az őszi kikericcsel, amik mérgező növények. Ezért a legjobb, ha saját magunknak termeljük meg ezt az értékes növényt. A medvehagyma szaporítása magvetéssel, vagy hagymák elültetésével történik, elsősorban tavasszal. Medvehagyma vetőmagot az áprilisban-májusban virágzó növényből is kinyerhetünk, de kezdőknek inkább a magok, vagy hagymák vásárlását ajánlom.

Medvehagyma vetőmag vagy ültetőhagyma vásárlásakor tartsuk szem előtt, hogy legalább egy tucat tő szükséges a használható mennyiségű termés eléréséhez, így a medvehagymát mindig nagyobb csoportban telepítsük!

Medvehagyma virágok

A kertben a természetes lelőhelyéhez hasonló körülményeket kell biztosítani a medvehagymának, vagyis nyirkos, félárnyékos helyet, akár lombos fák, vagy egyéb, magasabbra növő kerti termények alá telepítve. A medvehagyma gondozása nem nehéz feladat, kártevői, betegségei alig akadnak, és öntözést sem igényel, csupán az átültetett növényeket kell egy-két hétig rendszeresen öntözni.

A medvehagyma gyorsan terjeszkedik a kertben, kulináris haszna mellett pedig elsőrangú látványeleme lehet a vadvirágos, természetközeli kerteknek.

Mire kell figyelni a medvehagyma szedése során?

A medvehagyma (Allium ursinum) az elmúlt években roppant népszerűségre tett szert, ami nem csoda, hiszen kiváló ételek, levesek, mártások, krémek készülhetnek belőle, de a medvehagyma pogácsa is egyedülálló, valamint nyersen is fogyasztható. A nagyarányú szedés miatt sok helyen megritkult a természetes állomány, begyűjtését van, ahol már korlátozzák is. Nem kell természetkárosítástól tartanunk, ha saját magunknak termeljük meg medvehagymánkat, otthon a kertben, vagy balkonon, egy cserépben, ládában termesztve.

A medvehagyma levelei tavasszal, a virágzás előtt szedhetőek le, mikor az illata már messziről érezhető. A levelek fogyasztása frissen javasolt. A medvehagyma hagymáját a fokhagymához hasonlóan lehet felhasználni a konyhában, de nem csupán íze miatt lehet a kedvencünk, hanem mert gyógyhatása is ismert, többek közt immunerősítőként, vasforrásként, méregtelenítőként, vérnyomás-csökkentőként számon tartott gyógynövény, sőt, a legendák szerint a medvék a tavaszi fáradság leküzdésére fogyasztják.

Az interneten és szakácskönyvekben számos medvehagyma recept található, mindenki a neki legjobban tetsző módon készítheti el ezt a nagyszerű zöldségfélét, de mint mindig, a legjobb íze a saját termelésű medvehagymának lesz! 

(Receptek ITT és ITT találhatóak)

Medvehagyma a balkonon

A medvehagyma lelőhelyek túlzott kiaknázása miatt egyre többen ültetnek otthon ebből az aromás fűszernövényből, ami hasznos a természetnek, és hasznos az otthoniaknak is, hiszen így mindig kézközelben lesz a friss medvehagyma levél. A medvehagyma azonban nem csak kertben, hanem balkonon, erkélyeken is termeszthető, ám ebben az esetben pár alapszabályt be kell tartanunk. A medvehagyma szaporítása magról, vagy hagyma ültetésével is megoldható, de minden esetben figyelni kell arra, hogy a növény csak hűvösebb helyeken, nyirkos földben, és félárnyékban érzi jól magát. 

Ezeket a körülményeket balkonokon nem mindig egyszerű biztosítani, de például egy nagyobb méretű, erkélyen nevelt lombos dísznövény alá állítva a medvehagyma palánta nagy valószínűséggel jó helyen lesz. A kertben nevelt medvehagymát öntözni szinte egyáltalán nem kell, de a cserépben nevelt példányok – a cserép kisebb térfogatú, ezáltal hamarabb kiszáradó földje miatt – időnként rászorulnak a nedvesség pótlására. A medvehagyma földje sose száradjon ki teljesen, és óvjuk az erős, közvetlen napsütéstől is.

Érdemes legalább 10-12 medvehagyma palántát nevelni egyszerre a balkonládákban, kevesebb növényből ugyanis alig nyerhető ki a konyhába elegendő mennyiségű alapanyag.

Medvehagymát szeretne rendelni? Innen tud szert tenni erre a növényre

Tetszett a cikk? Amennyiben igen, kérem nyomjon egy Tetszik-et, ossza meg ismerőseivel, barátaival.

További cikkeimet itt találja...

Tartalomhoz tartozó címkék: zöldség palánta