Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Lycopersicon 'San Marzano' - Paradicsom

2.690 Ft

Kiszerelés: 10,5 cm átmérőjű cserépben egy palánta
Közeg: tápanyagban gazdag földkeverék

Zöldség palántáim 2024-ben egész tavasz végéig, vagy akár június végéig is elérhetőek lesznek több hullámban. Ha egy fajtát vagy változatot nem tud éppen kosárba tenni, érdemes később visszanézni.

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

A Lycopersicon 'San Marzano' - Paradicsom főbb jellemző

 

Jellemzés: A ’San Marzano’ egy kedvelt, középkorai, determinált növekedésű bokor paradicsom, ebből adódóan maximum egy méteres magasságot ér el a fajta. Májusi kiültetés után már június közepétől betakaríthatóak az első termések. A bogyók hosszúkásak, megnyúltak, szilva alakúak ún. lucullus típusúak, élénkpiros színűek.

A súlyuk 130-150 g között alakul. A terméshús piros, a héj vékony, erős paradicsom ízű, lédús fajta. Felhasználását tekintve friss fogyasztásra, valamint feldolgozásra egyaránt alkalmas.

Talajigény: Szervesanyagban gazdag, jó vízgazdálkodású, laza szerkezetű talaj ideális a számára, de normál kerti talajon is jól fejlődik.

Fényigény: Nagy fényigényű, árnyékolását kerülni kell, mivel terméshozam csökkenést okoz.

Vízigény: Közepes vízigényű növény. A rendszeres öntözést meghálálja.

Hőigény: Melegigényes növény, de a meleg őszi időszakban egészen októberig szedhető.

Tápanyagigény: Közepes tápanyagigényű növény, frissen trágyázott talajba ne telepítsük.

Gondozási, ápolási munkák: A virágzás és a termésfejlődés időszakában rendszeres öntözést igényel. Fontos, hogy a környezetét gyommentesen tartsuk. Ha az ápolási munkáira kevesebb idő áll rendelkezésre, úgy akkor vastag szalmás mulcsozással teremthetünk kedvező feltételeket a növényünk számára.

A ’San Marzano’ bokorparadicsom, így erős támrendszert nem igényel, de karózni mindenképp szükséges, mivel nagy terméshozama miatt karózás és kötözés nélkül elfekszik a tő.

Betegsége, kártevői: A paradicsomokat veszélyeztető betegségek közül barna foltosságot okoz a paradicsom mozaik vírus és a sárga gyűrűs elszíneződéseket okozó paradicsom foltosság és tőhervadás a legkiemelkedőbbek. A gomba betegségek közül a fitofórás betegség vagy paradicsom vész, valamint a lisztharmat okozhat gondot az állományban. A kártevők közül a levéltetvek és a poloskák jelentenek problémát.

A betegségek megelőzhetőek a megfelelő tő-és sortávok betartásával, valamint növényeink rendszeres ellenőrzésével. Ha kártevők (tripszek, levéltetvek, poloskák) jelennek meg a növényen, akkor rövid időn belül felütheti a fejét valamilyen kórokozó is, ezért a kártevők ellen peszticidekkel már a megjelenésük korai szakaszában védekezzünk.

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 0,6-1 m
Ajánlott sortáv: 90 cm
Ajánlott tőtáv: 50 cm
Kiültetés ideje: Május-Június
Érési idő: Június közepe-vége
Tenyészidő: Hosszú
Növekedés: Determinált, középmagas fajta
Levél: Paradicsom levelű fajta
Bogyó alakja, színe: Középnagy, megnyúlt, lucullus típusú bogyó, piros színű.

 

Védett tartalom

Paraméterek

Termés mérete: normál
Termés színe: piros
Ültethető: díszkert

Videók