Hasznos tudnivalók
Általános: a paradicsom a burgonyafélék családjába (Solanaceae) tartozó, hazánkban egyévesként nevelt, lágy szárú, igen kedvelt zöldségféle. Számos fajtája ismert, melyeket különböző szempontok szerint csoportosíthatunk.
 A tenyészidő alapján beszélhetünk rövid, középhosszú és hosszú tenyészidejűről.
 Növekedés szerint determinált (meghatározott), féldeterminált és folytonnövő fajták léteznek. A determináltakra jellemző, hogy a 7-8. levél után minden levelet virágfürt követ, főhajtásuk 3-5 fürt után befejezi növekedését, s a hajtások virágfürtben záródnak. A folytonnövő fajták esetében a 7-8. levelet követő minden 3. levél után van virágfürt, fő szára pedig az egész tenyészidőszak folyamán képes növekedni. A féldetermináltak átmenetet képeznek előbbi kettő között.
 A bogyó nagysága (kis, közepes, nagy) és alakja (gömb, lapított gömb, megnyúlt vagy hosszúkás, szögletes, szilva, körte, szív) alapján is különbséget tehetünk közöttük.
 A levélzetet illetően külön csoportot képeznek az ún. burgonyalevelűek, melyek szára többnyire merevebb.
 Származás: Dél- és Közép-Amerikában őshonos, évelő kúszónövény, először Mexikóban kezdték termeszteni. Európába a 16. sz. végén került, sokáig kizárólag dísznövényként nevelték és nem ajánlották fogyasztását. Hazai termesztésének kezdete 1651-re tehető, de csak a 19. sz. közepétől került igazán az érdeklődés középpontjába.
 A ’Cherrola’ fajtát a csehországi - zöldségfélék, virágok, gyógynövények nemesítésével és vetőmag előállítással foglalkozó - Moravoseed Kft.-nél hozták létre.
 Hajtásrendszer: folytonnövő, kifejlett magassága kb. 1,5-1,8 m, szélessége kb. 50 cm, középerős növekedési erélyű, termetes bokrú, sötétzöld, széles levelekből álló, nyitott lombozattal.
 Termés: július elejétől-közepétől szeptember végéig hosszú, laza fürtökben hozza, fürtönként kb. 15-20 db, kisméretű (kb. 15-30 g), gömbölyű bogyóját. Héja vékony, sima, élénkpiros. Húsa kemény, 2-3 rekeszű, lédús, harmonikusan édes-savas, nagyon kellemes ízvilágú. Repedésre nem hajlamos.
 
	 Talajigény: mély rétegű, tápanyagban gazdag, humuszos, jó vízgazdálkodású, laza szerkezetű, korán felmelegedő talaj ideális a számára, de normál kerti talajon is jól fejlődik.
 Fény- és hőigény: nagy, napos, erős szelektől védett helyre ültessük, árnyékolását kerüljük, mivel felnyurgul, terméshozama és annak minősége is csökken. Közepesen melegigényes, ideális fejlődéséhez 20-25°C szükséges, a hidegtűrése más melegigényes növényekhez viszonyítva jónak mondható.
 Vízigény: közepes, de a gyümölcskötődés és a kezdeti gyümölcsnövekedés idején rendszeres öntözést kíván, fejlett, mélyre hatoló, erősen elágazó, nagy szívóerővel rendelkező gyökerével a vizet gazdaságosan hasznosítja. A túlöntözést - különösen, ha cserépben, konténerben neveljük - kerüljük, akárcsak a párásítást.
 Tápanyagigény: közepes, frissen trágyázott talajba ne telepítsük, de a megfelelő nitrogén, kálium és foszfor ellátottságot biztosítsuk, ui. előbbiek hiánya a bogyó fejlődését és színeződését, utóbbié a virágok számát és a termékenyülést befolyásolja negatívan.
 Fejtrágyázása a virágzás kezdetén, a tömeges kötődéskor, végül a zöld bogyók fejlődésekor (az első szedés előtt) ajánlott.
 Konténerben, cserépben neveléskor különösen fontos a folyamatos tápoldatozás.
 Gondozás: kiültetés előtt legfontosabb teendő a talaj alapos előkészítése, későbbiekben annak lazítása, gyommentesen tartása, a víz- és tápanyag utánpótlás, valamint a növényvédelem. Jó előveteménye pl.: a borsó, bab, lucerna stb., a burgonya mellé való telepítést kerüljük.
 A palántát május közepe, június eleje közötti időszakban, fagyok elmúltával ültessük ki, mélyebbre, mint a cserépben, kertészeti konténerben volt, ui. a földbe kerülő szárrész is legyökeresedik és ez növeli a tápanyagfelvételt, a stabilitást és a várható termésmennyiséget.
 Emelt ágyás, magaságyás és komposztdomb szintén alkalmas lehet a neveléséhez. Üvegházi nevelésre is kiváló.
 Mulcsozással (ami lehet szalma, faapríték, de paradicsom levél is) csökkenthetjük a talaj kiszáradását, a hőingadozást - mindezzel a növény fejlődését segítve elő - továbbá a termések földdel való szennyeződését is elkerülhetjük.
 Öntözéskor csak a talajt nedvesítsük, a leveleket lehetőleg ne.
  A ’Cherrola’ folytonnövő fajta lévén támrendszert, karózást igényel, ennek elhelyezését legjobb, ha már ültetéskor elvégezzük, hogy később ne sértsük meg a gyökerét. A termesztési időszak alatt rendszeresen kötözzük, hogy megfelelően rögzítsük.
 A levélhónaljakban megjelenő oldalhajtásokat ajánlott kicsípni az egyenletes virágzás és termésérés biztosítása végett. A talaj feletti 2-3 levelet is távolítsuk el a fitoftórás fertőzés megakadályozását segítendő.
 Főbb betegségekkel szemben - pl. fuzáriumos hervadás, verticilliumos hervadás, paradicsommozaik-vírus stb. - ellenálló.
 Fontos tudni!
 Növekedés: folytonnövő Termés felhasználhatósága: friss fogyasztás, konyhai feldolgozás
  
 Védett tartalom
Friss fogyasztásra (saláták, hidegtálak, szendvicsek) és konyhai feldolgozásra (lé, szósz, aszalás, grillezés, fagyasztás stb.) kiválóan használható. Jól tárolható.
	Kifejlett magasság: 1,5-1,8 m
	Ajánlott sortáv: 60-100 cm
	Ajánlott tőtáv: 50-70 cm
	Kiültetés ideje: május közepe - június eleje
	Fény- és hőigény: nagy és közepes
	Vízigény: közepes
	Tápanyagigény: nagy
	Tenyészidő: hosszú, sokáig szedhető
	Érési idő: korai, július eleje-közepe – szeptember vége
	Bogyó: kisméretű, gömbölyű, élénkpiros
Paraméterek
| Termés mérete: | koktél | 
| Termés színe: | piros | 
| Ültethető: | díszkert |