Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Lavandula angustifolia 'Essence Purple' - Angol vagy közönséges levendula

2.190 Ft

(ejtsd: lavandula angusztifólia)

Kiszerelés: 14 cm átmérőjű konténerben
Közeg: tőzegtartalmú, tápdús földkeverék
Egész évben ültethető!

Talajtakarás és gyönyörű virágágyás kialakításához ebből a növényből: 5-7 tövet ültessen négyzetméterenként.

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

Származás: a levendula az ajakosvirágúak családjába tartozó, Európától, Észak- és Kelet-Afrikáig, Délnyugat-Ázsiától Délkelet-Indiáig őshonos, örökzöld félcserje.

A 39 levendula faj közül a legelterjedtebb az angol (vagy közönséges, keskenylevelű, orvosi, valódi) levendula (Lavandula angustifolia), a széleslevelű levendula (Lavandula latifolia) és a két faj kereszteződéséből létrejött hibrid, provanszi levendula vagy lavandin (Lavandula x intermedia). Sajnos, elég sok pontatlansággal, helytelen elnevezéssel találkozunk. Gyakorta a Lavandula angustifolia-t (ami az angol levendula) franciának nevezik, míg a hibridet angolnak, tévesen.

Az angol vagy közönséges levendula kisebb méretű, mint a hibrid, a virágzati szára rövidebb és nem ágazik el, virága előbb nyílik, a növény illata édesebb, finoman virágos, nem kámforos, emiatt ételekhez ideálisabb.

Az ’Essence Purple’ fajta pontos eredete nem ismert.

Habitus: kb. 40-50 cm magas, bokros növekedésű, kompakt, gazdagon elágazó, terebélyes, lekerekített formájú. Lombozatát átellenesen álló, 2-6 cm hosszú, keskeny-lándzsás, szürkészöld, mindkét felén szőrös, aromás illatú levelek alkotják.

Virág: júniustól augusztusig bőven hozza kékeslila, 15-20 cm-es álfüzérbe tömörülő, illatos virágait.

Talajigény: középkötött, jó vízelvezetésű, száraz, meszes talaj ideális a számára.

Fényigény: nagy, napos helyre ültessük, az árnyékba, félárnyékba való telepítését kerüljük.

Vízigény: kicsi, jól tűri a szárazságot, hosszan tartó csapadékhiányos időszakban gondoskodjunk vízutánpótlásról, de a túlöntözéstől és a pangó víztől óvjuk.

Gondozás: könnyen nevelhető. A virágzást követően a virágzati szárakat metsszük ki, tavasszal pedig alakító metszést végezzünk, hogy megakadályozzuk a tövek felkopaszodását.

Társítás és elhelyezés a kertben: a levendula, mint gyógy-, fűszer- és dísznövény régóta jelen van a kertekben, hisz már a rómaiak az ételek mellett a fürdővízhez is hozzáadták. Szélesebb körben a lovagkorban terjedt el, leginkább a fűszernövények közé ültetve. Különböző valós- és vélt gyógyhatásai miatt is alkalmazták, illóolaj formájában is. A 18. sz. elején különösen „divatossá” vált potpourriként.

Napjainkban talán minden korábbi időszaknál népszerűbb nemcsak a kertekben való sokoldalúan használható volta miatt - ültethetjük szoliterként, csoportosan, évelőágyba, ágyásszegélybe, a tematikus kertek, így a természetközeli kertek elengedhetetlen növénye, amely vonzza a méheket és a lepkéket -, de mint kozmetikumok, gyógyászati készítmények, mi több szörpök, fagylaltok alapanyaga is. 

Az 'Essence Purple' fajta megjelenésével, hosszan tartó virágzásával nemcsak a virágos-, de egy illatos fűszerkertnek is nagyszerű eleme lehet. Ennek kialakításához válasszuk a háttérbe a termetes, nagyon aromás 'Miss Jessopp's Upright' rozmaringot és a dúsan elágazó, felnővén kissé légies tárkonyt.

Eléjük ültessük a levelei és virágai révén egyaránt tetszetős megjelenésű orvosi zsályát és a nagy, bólogató, rózsaszín virágfejeivel igen dekoratív ’Rosenkuppel’ oregánót, majd következhet az ’Essence Purple’ levendula, valamint a fefér virágú ’Snowflake’ kaukázusi macskamenta.

Végül a szegélyrészbe telepítsünk citromillatú és mezei kakukkfüvet.

Társításra javasolt növényfajták:

Rosmarinus officinalis 'Miss Jessopp's Upright' – Rozmaring
Artemisia dracunculus - Tárkony
Salvia officinalis - Orvosi zsálya
Origanum 'Rosenkuppel' – Oregánó
Nepeta racemosa 'Snowflake' – Kaukázusi macskamenta
Thymus citriodorus - Citromillatú kakukkfű
Thymus serpyllum - Mezei kakukkfű


Fontos tudni!

Kifejlett magasság: 40-50 cm
Ültetési tőtáv: 60-80 cm
Virágzási idő: június - augusztus
Méhcsalogató: igen
Fényigény: nagy
Vízigény: kicsi

Felhasználási terület: szoliter, évelő virágágyak, ágyásszegély, virágos sövény, utcafront, kőfalak, rézsűk, sziklakertek, vidéki kert, rovarbarát kert, kis gondozási igényű kert, mediterrán kert, gyógynövénykert, fűszerkert, illatkert, dézsanövény, vágott virág, szárazvirág 

 

Védett tartalom

Videók