Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

A szabadtéri sütés örömei

Ha valaki úgy dönt, hogy a panelrengetegből kiköltözik a természet lágy ölére, akkor azt is vállalja, hogy sokkal több időt és energiát szán otthonára, hiszen lakástulajdonosból egy ház urává válik. Az egyik dolog, amire rengeteg energiát kell szánni – de az maximálisan megtérül – a kerti grill kialakítása. Megmutatjuk, mire kell odafigyelni!

A grillpartik vonzó bája

Ön is elhatározta, hogy távol a világ zajától, egy csendes-rendes kertvárosban, a friss vidéki levegőn tölti szabadidejének jelentős részét? A kertjében piheni ki a munka fáradalmait: a verandán üldögélve, egy kávé társaságában élvezi a látványt, a pazar növényvilágot, kacskaringós kis kerti út mentén felállított szobrokat és padokat, a tó fodrozódó játékát.

Valami azonban hiányzik: a csend és a béke szigetét olykor betölthetné a sülő hús illata, a vidám gyerekzsibaj, vagy egy népesebb társaság hahotája. Arra gondol, ideje még egy kiegészítőbe befektetni: elkelne a házhoz egy szalonnasütő, kerti grill vagy kemence. A szalonnasütés egy gyerekzsúron is jó móka, a kemencében sült pizza vagy töki pompos kicsik és nagyok számára egyaránt felejthetetlenné tenne egy szombat délutánt, ahogy a grillen sülő, különös pácokban érlelt húsok rátehetnék a koronát egy vendégségre. Nem beszélve a romantikus randevúkról, melyeknek sikeréhez vitathatatlanul hozzájárulhat, ha férfi létére Ön is felcsap szakácsnak.

Egy kertnek igazán jól áll egy klassz tűzhely, és nem kell aggódnia amiatt, hogy kirí környezetéből, hiszen számos lehetősége adódik arra, hogy természetes, vagy természetes hatású alapanyagokban gondolkodhasson. Nem csak a barkácsboltok kínálata áll rendelkezésre, akár saját maga is kialakíthatja a kert stílusához illeszkedő sütő- illetve grillezőhelyet. Az elhelyezés azonban nem mindegy, hiszen szó szerint a tűzzel játszik majd, és az illatokat sem mindegy, hogy milyen irányba tereli a szél…

A kerti sütögetés előnyei: Az én házam az én váram

Az utóbbi időben újra divatba jött a grillezés, egyre többen a modern gyorsétkezdék, vagy elegáns vendéglátói helyek az otthonukban elköltött egyszerű, házias ízekhez és körülményekhez vonzódnak. Könnyen meglehet, hogy az Ön legtöbb ismerősének az a titkos vágya, hogy a tűz körül szalonnát sütögessen, egyszerű ételeket főzzön, és közben jókat beszélgessen egy pohár jó bor vagy sör mellett. Az otthoni parti esetén minden az első pillanattól fogva az utolsóig a társaság kezében van: a záróra, a teríték, a választék, a háttérzene, minden olyan lehet, amilyennek Önök szeretnék. Bármikor tarthat saját partit a napmeleg késői tavaszi délutánokon, vagy csillagokkal hímzett nyári égbolt alatt.

De hogyan és hol?

Szerencsére a tűzrakó kialakítására konkrét szabályok nincsenek, csak pár jó tanács, amit érdemes megfogadni. A főzés az azt követő étkezés családunk és barátaink társaságában központi helyen kell, hogy szerepeljen a kertünkben. Szinte nincs olyan kertes ház, ahol ne találkoznánk tűzrakóhellyel, szalonnasütővel vagy akár egy épített kemencével.

Mit kell figyelembe venni a tűzrakóhely kialakításánál?

· Akármelyik főzési vagy sütési forma áll a szívéhez a legközelebb, érdemes a sütögető hely számára burkolt felületet kialakítani.

· A kapcsolódó burkolat kialakításánál vegye figyelembe azt is, hogy a későbbiekben hány fő számára szeretne helyet biztosítani, mert ez határozza meg a felület méretét.

· A tűzrakót próbáljuk a házhoz minél közelebb kialakítani, mert a lakásban maradt kiegészítők, étkészletek, a saláta, a kenyér vagy az alkoholos italok és üdítők folyamatos pótlása állandó mászkálással fog járni, ami egy idő után nagyon idegesítő lehet.

· Kerti tűzrakók környékére érdemes fűszer- vagy gyógynövényt ültetni. Gondoljon bele, hogy milyen praktikus lesz ez a későbbiekben: friss oregánóval hintheti meg a pizzát, kakukkfüvet csippenthet a grillen sülő csirkemell-szeletekre, zsályával és levendulával bolondíthat meg egy klasszikus limonádét. Praktikus és időnyerő folyamat: jobb mint a konyhába rohangálni tasakos, és egyben illúzióromboló zacskós, szárított variációkért. Ezek a növények azonban szinte kivétel nélkül fényigényesek, ezért ezt tervezéskor vegye figyelembe.

Melyiket válassza? Szalonnasütő, kerti grill, kemence

Elsősorban természetesen az a legfontosabb, hogy mi fér el a kertben, és persze Ön melyiket használná a legszívesebben. Bármelyiket választja, az egyértelmű, hogy tűzállónak kell lennie – kevesen számolnak viszont azzal, hogy a fagyállóság ugyanilyen fontos. Minden esetben a természetes kőből, vasszerkezetek megerősítésével készült tűzrakófélék a legideálisabbak. Az előre megtervezett, szakboltban beszerezhető kínálat mellett van lehetősége egyedi elképzelések alapján, személyre szabottan is legyártatnia őket.

Ebben az esetben nem kell attól tartania, hogy a szomszédnak is ugyanilyen sütője lesz, ahogy attól sem, hogy megtöri a kert látványvilágának harmóniáját azzal, hogy formája vagy a színe alapján nem illeszkedik az Ön kertjébe.

Ha kézműves termékeket választ, akkor nagyobb összeget kell a projektbe beleinvesztálnia, azonban nem fogja megbánni ha igy dönt: maga választja ki a színt és a burkolóanyagot, valamint megálmodhatja a formát is, vagy meg is terveztetheti szakemberrel elképzeléseit. Az igazán profi szakemberek a megrendelt sütők, grillezők gyártása során kizárólag természetes eredetű, jó minőségű alapanyagokból dolgoznak, minden elemet gondosan előkészítenek az Ön számára.

Kérdezzen rá a szakembernél arra, hogy a tartósság érdekében alkalmazzák e a bevasalást, valamint a műköves csiszolási eljárást. A jobb helyeken a megrendelést követően a sütőt kiszállítják, ha kell, összeszerelik és be is üzemelik Önnek.

Kinek a feladata a kerti sütés?

A sütögetés nem csak nagyszerű program, de remek segítség is, hiszen a nyári vendégségek során leveheti a sütés-főzés terhét kedvese válláról. A mai világban a változó szerepek kapcsán sok a vita és a kényes megjegyzés, de azt senki sem kérdőjelezheti meg, hogy egy grillpartin a tűzhely beüzemelése katonadolog, a hús kisütése pedig ezen esetben férfimunka! Egy úriember kezében mindig jól áll egy hústű vagy egy grill-lapát. Csak ne felejtsen el annyiban is előzékeny lenni, hogy a rendezvény után el is mosogat.

A cikkhez nyújtott segítséget hálásan köszönöm Durucz Attilának, kertépítő és kertfenntartó szakembernek!

Tekintse meg többi cikkemet is blogomban!

Amennyiben tetszett a cikk, kérem nyomjon egy Like-ot!