Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Kerti fényáradat minden célra

Megyeri Szabolcs
2013. 12. 17. 17:51:20

Karácsony környékén hajlamosak vagyunk a túlzásokra, van, aki nyakló nélkül vásárolja az ajándékokat, mások egy kisebb falu ellátásához elegendő ételt sütnek-főznek, és olyan is akad, aki kertjét, házát égőkkel díszíti fel, de úgy, hogy a kivilágított Lánchíd is megirigyelhetné a fényárt. A karácsonyi kivilágítás ötlete az USA-ból ered, a rekorderek zenére villogó, sokezer égőből álló füzéreket aggatnak a házaikra, fáikra, de már itthon is látni ilyen dekorációt. Természtesen ez is egy érdekes téma, ki is térek rá, de ha már a kerti világításról szólok, érdemesebb a visszafogottabb, praktikusabb megoldásokat felemlegetni.

christmas-lights.jpg

A kerti lámpák főszezonja - amellett hogy nyári estéken is fontos szerephez jut a hangulatfény -  vitathatatlanul az ősz és a tél, hisz ilyenkor rövidülnek a nappalok, már öt óra fele vaksötét ereszkedik le, és ha látni akarunk valamit odakint, akkor mesterséges fényforráshoz kell folyamodnunk. Az udvari lámpák funkció alapján három területre oszthatóak, az egyik a védelmi cél, a másik a díszítő szándék, a harmadik pedig egyszerűen a láthatóság biztosítása.

Types-of-Garden-Light.jpg

Érdemes kihangsúlyozni a szépen megépített kert legjobban sikerült pontjait

Dekorációs céllal mostanában találkozunk, főképp színes fényfüzérek, ledsorok és formázott, figurás dekorvilágítás képében. Ezek az eszközök szigorúan csak kültéri használatra tervezett égősorok lehetnek, különben roppant balesetveszélyesek. Amennyiben fákra tekerjük ezeket, például, hogy kinti karácsonyfát készítsünk, ügyeljünk arra, hogy a növény ágait ne terheljék meg az égők és drótok, ne hagyjuk, hogy a fenyők, tuják ágai lekonyuljanak tőlük, mert ezzel ártunk a növénynek. Arra is érdemes figyelni, hogy olyan izzósort vessünk be, ami nem ad le nagy hőt, azzal ugyanis megzavarhatjuk az ilyenkor a nyugalmi időszakát töltő növényt, ami ettől akár fagykárokat is szenvedhet. Amennyiben a kertben csak kisméretű, fiatal, gyengébb ágrendszerű fenyőink, tujáink vannak, inkább más módot vállasszunk a díszítésre, például papírból kivágott, színes-formás díszeket akasszunk rájuk, ezeket a gyerekek nagyon szívesen elkészítik, és ezzel a feladattal akár egy fél hétvégi napra is lefoglalhatjuk őket. A kültéri fénysoroknál arra is legyen gondunk, hogy a zsinórokhoz rágcsálásra hajlamos kutya ne férhessen.

ultramodern-outdoor-lights-for-decoration.jpg

Praktikus a kerti utakat kivilágítani, ráadásul a látvány is harmonikusabb lesz így

34016.jpg

Leszúrható fényvetőkkel egyes növényeket is megvilágíthatunk

34100s4.jpg

A karácsonyi fényáradatnál sokkal komolyabb téma a védelmi célú kerti világítás. Bár télen a terménytolvajok nem tudnak mit felszedni az ágyásokból, azért a lopások nem szűnnek meg, hisz minden kertben van valami értékes, ráadásul a házhoz is a birtokon keresztül vezet az út. Régi igazság, hogy a rossz szándékkal közeledők mindig a kisebb ellenállás irányába mozognak, így egy például egy mozgásra felvillanó erős reflektor alkalmasint arra vezetheti a reménybeli tolvajt, hogy máshol próbálkozzon. Természetesen nem állítom, hogy egy világítórendszer képes megóvni a lakást, vagy a kertet, de ha erős fénnyel elvesszük a tolvaj sötétben maradási lehetőségét, akkor máris tettünk valamit a biztonságunkért. A reflektorrendszer persze akkor hatékony igazán, ha más riasztóberendezés is kiegészíti, ám a fényár első védelmi vonalként mindig hasznos. A mozgásérzékelős példányok rendszerint nagy látószöggel, állítható kapcsolási idővel és alkonykapcsolóval vannak ellátva, így nem világítanak feleslegesen, használatuk energiatakarékos, és egy átlagos méretű kert már egy-két darabbal "lefedhető". A mozgásérzékelős lámpákat jellemzően a házfalra lehet szerelni, így ahol nagyobb méretű a kert, ott a birtok belsejébe is elkélhet fényforrás, például földbe leszúrható fényvető. Ezek a lámpák nem mozgásra aktivizálódnak, bár ezt is meg lehet oldani egy pár ezer forintos időkapcsolóval, ellenben a kerten belül bárhova elhelyezhetőek, tetszés szerint áthelyezhetőek, és akár a hétvégi telek-, vagy nyaralólátogatásra is elvihetőek. Ezen felül nem csupán riasztó céllal vethetőek be, hanem a kert büszkeségét jelentő fenyőt, fát, vagy egyéb növényt is megvilágíthatjuk velük, így akár egy feldíszített kinti fenyő esetében az ággakra aggatott égősort is kiválthatjuk velük. 

plusz.jpgA kertben elhelyezett fényforrások persze nem csupán védelmi célokat szolgálhatnak, a legtermészetesebb funkciójuk maga a világítás. Ebben a témakörben már sokkal nagyobb a mozgástér, mint a fenti esetekben, előtérbe kerül a külalak, a megjelenés, a lámpatest dekorációs értéke, és a kibocsátott fénynek sem kell feltétlen vakítónak lennie. Ilyen típusú kerti világításra akkor lehet szükség, ha nem akarunk zseblámpával közlekedni a kertben, ellenben gyakran fordulunk meg a birtok sötétebb szegleteiben, például a kamrába, garázsba menet, vagy csak egyszerűen szeretnénk, hogy hangulatos megvilágításba kerüljön az udvar. 

 

Közterületeken, parkokban gyakran találkozni talajba süllyesztett fényforrásokkal, melyek akár a kertekben is elhelyezhetőek. Előnyük, hogy nem emelkednek ki föld szintjéből, így nem képeznek akadályt, ez kisgyermekes kertekben, vagy ott, ahol idős, nehezebben mozgó ember lakik, kifejezetten előnyös lehet. Ezeket a lámpákat a gyepes felületre is lerakhatjuk, vagy éppen a kerti utat is szegélyezhetjük velük, ráadásul fűnyíráskor sem jelentenek pluszmunkát, a gépet egyszerűen áttolhatjuk rajtuk. A kisebb, kiemelkedő világítótestek is alkalmasak az átjárás láthatóságának biztosítására, és a megfelelően dekoratív darabok választásával a kert hangulata is feldobható, a nagyobb,

83926.jpg

 kandeláberszerű állólámpák pedig elegáns, parki hangulatot varázsolhatnak a birtokra. Népszerűek még a napelemes lámpák, melyekkel még az áramszámlán is lehet spórolni, azonban érdemes odafigyelni a minőségre, mert a hipermarketekben kapható párszáz forintos darabok általában alacsony hatásfokkal működnek, érdemesebb az egy kategóriával feljebb lévő, igényesebb darabok közül szemezgetni, az árak még itt sem magasak.

A kerti fényforrások megválasztásánál tanácsos nem az első megtetsző, vagy a legolcsóbb eszközöket megvásárolni, hanem az ültetéshez, kertrendezéshez hasonlóan jó előre megfontolni a kialakítás mikéntjét. Alakítsuk a fényforrások elhelyezését a praktikus elgondolások mentén, kapjon hangsúlyt a kerti út, a garázshoz vezető ösvény, a ház bejáratának környéke, és célzott fénnyel kiemelhetjük a kert ékeinek számító legszebb, vagy egzotikus növényeinket, és alkalmas lámpákkal a ház és a birtok biztonságáért is tehetünk.

Képek: inneninnen, és innen.

A bejegyzésben elhelyezett képek és linkek forrása, valamint a cikk támogatója awww.alkonylampa.hu online lámpabolt.

< < Vissza

Tartalomhoz tartozó címkék: blog
blog comments powered by Disqus