Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Mit jelent a törzskörméret?

A vásárlásra szánt fás szárú növények esetében három paraméterről kell szót ejteni, egyik a teljes magasság, a másik a törzsmagasság, míg a harmadik a törzskörméret. Ezek közül a törzskörméret az, mely feltüntetésre kerül és ami, a másik két tulajdonság esetében is támpontot ad.

A kertészeti árudákban kapható fák legfontosabb paraméterei.

Mit jelent a törzskörméret?

Ez nem más, mint a törzs kerülete, melyet egy méter magasságban mérünk. Számszerűsítve ez mindi egy tól-ig adat lesz, mely a következő formában kerül feltüntetésre: 10/12. Ez azt jelenti, hogy a törzs kerülete 10-12 cm között van. Ezt átváltva megkaphatjuk a törzsátmérőt is centiméterben, így ha a 11 cm-es köztes értékkel számolunk, akkor a törzsátmérő 3,5 cm.

Törzskörméret és törzsátló átváltásának lépéseit itt találja!

Hogyan tudom meg milyen méretű a fa, ha ezt az adatot látom?

Bár a törzskörméret és a törzsátmérő közötti átváltás képlettel könnyen megoldható, a hozzá tartozó törzsmagasság és teljes magasság meghatározása már nem ilyen egyszerű, ezért az alábbi táblázatban összegyűjtöttem a leggyakoribb méreteket és a hozzájuk tartozó magasságokat.

Kertészetem díszfakínálatát itt tekintheti meg!

A konténeres növények terjedésével a törzskörméret már nem jelent kizárólagos támpontot, hiszen ezek esetében sokszor a konténer mérete (literben megadva) és a növény teljes magassága kerül feltüntetésre, így is egyszerűbbé téve a választást.

Ha érdeklik más kertészeti témák, további bejegyzéseimet itt találja!

Amennyiben Önt is meggyőzték a fent felsorolt tények, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!