Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Leander gondozása

A leander népszerűségének forrása nyilvánvalóan az, hogy ez egy viszonylag könnyen tartható, átlagon felüli esztétikájú, méretes, tekintetet vonzó növény, melynek virágai egészen csodálatosak.

A leanderhez bizonyára sokaknak kellemes emlékük fűződik mediterrán nyaralásokról, Görögországban például tényleg minden kertes apartmanháznál megtalálhatóak ezek az akár három méteresre is megnövő díszes örökzöldek.

Bár a leander tartása valóban nem kíván túl sok gyakorlatot, vagy hobbikertészi előképzettséget, azért természetesen igényel némi törődést, ha nem így lenne, műanyagból lenne.

Leander rendelés - tekintse meg kertészetem aktuális választékát!

Tavasztól kezdve többféle teendő is aktuális a leanderrel kapcsolatban, így az alábbiakban egy alapos összefoglalót olvashatnak a leander gondozásával kapcsolatban.

A leander teleltetése

Kezdjük a téli- tél végi időszakkal, a teleltetéssel! A leander mediterrán dísznövény, így a magyar teleket nem bírja ki a kertben (bár egyes változatok mérsékelten fagyállóak), vagyis a rossz idő beálltával teleltetni szükséges. A téli elhelyezésre a legmegfelelőbb egy fűtetlen üvegház, de természetesen ilyen nem áll rendelkezésre minden háztartásban.

Ez nem probléma, a leander téli tartására bármely 2-10 Celsius fok közötti világos helyiség megfelelő, például egy zárt lépcsőház, egy ablakos pince, vagy fűtetlen szoba. A növény öntözését ebben az időszakban ritkítsuk, heti egyszer elegendő pótolni a nedvességet.

Kiköltözés

A pihenőidőszakot követően a leander akkor vihető vissza a szabadba, ha a hőmérséklet már tartósan nem csökken 15 Celsius fok alá, ez jellemzően a tavasz második felében érkezik el, akár már április derekától, de május elejétől biztosan. A téli pihenőjéről elővett leandert ne penderítsük ki átmenet nélkül a balkon, terasz, vagy a kert közepére, szoktassuk kicsit a megváltozott körülményekhez.

Az első napokban félárnyékos, védett helyre állítsuk, és csak egy szűk hét elteltével helyezzük napos, meleg területre, az erős napsugarak ekkor még égési sérüléseket okozhatnak növénynek. Az öntözés innentől kezdve a megszokott módon végezhető, valamint ne feledkezzünk meg a tavaszi metszésről sem!

A leander átültetése

Mivel ha jó helye van, elég intenzíven nő, ezért érdemes 2-3 évente átültetni, de ha a gyökerek teljesen átszőtték a nevelőközeget, akkor mindenképpen időszerű. Összegyűjtöttem amire az átültetésnél érdemes odafigyelnie:

• Átültetés során a gyökérzetét akár 10 - 20 %-al is megnyeshetjük, de ebben az esetben az ágrendszerét is ilyen mértékben ifjítsuk meg. Ebből adódóan nem kell feltétlenül mindig eggyel nagyobb cserépbe tenni.

• Átültetésnél vagy ifjításnál használjunk minőségi kertészeti földkeveréket.

• A cserép aljára tegyünk mosott kavicsot.

• A korona alakításánál jó ha tudjuk, hogy az erőteljesen visszametszett ág csak a következő évben fog virágozni.

• Így metszését érdemes fokozatosan elvégezni.

• Április közepétől 14 naponta, május közepétől 7 naponta vízben oldódó virágzást indukáló tápoldattal öntözzük. 

• Tegyük őket a tűző napra, és lehetőleg ássuk bele cserepestül együtt a földbe.

Ennek kettős célja van:

1. Nem forrósodik fel a cserép, ami a gyökereket is szárítja, melegíti. Ez utóbbi felel a levelek sárgulásáért.

2. Nem borítja fel a szél a növényeket.

IDE KATTINTVA jó minőségű virágföldet rendelhet az átültetéshez!

A leander metszése

A tavaszi feladatok egyik leglényegesebb eleme a metszés, ami kihagyhatatlan, amennyiben dúsan virágzó, erőteljesen fejlődő növényt szeretnénk nevelni, a leander ugyanis a hajtások végein hozza leveleit, ha hagyjuk túl nyurgára nőni az ágakat, akkor a növény veszt az esztétikájából, illetve mérete is nehezen kezelhető lesz.

A visszavágás során a hajtások felső 30-40 centiméteres szakaszát távolítsuk el, valamint a leveleket is csípjük le, a hajtásokon maradó levélnyelek maguktól leszáradnak majd. A metszési feladatokhoz mindig tiszta, alaposan megélezett metszőollót használjunk!

A leander 5-6 évente radikális ifjító metszést igényel, ekkor a szárakat a talajtól mérve kétarasznyi magasságban vágjuk el, hogy a növény teljesen új hajtásokat nevelhessen. Utóbbi esetben a leander hosszabb ideig szépségét veszti, ezért ha több példányt nevelünk, ezt a radikális ifjítást szakaszosan, évente más-más példányokon végezzük el, így nem "fogy el" a látvány egyszerre.

Az ifjító metszés

A leander 5-6 évente radikális ifjító metszést igényel, ekkor a szárakat a talajtól mérve kétarasznyi magasságban vágjuk el, hogy a növény teljesen új hajtásokat nevelhessen. Utóbbi esetben a leander hosszabb ideig esztétikáját veszti, ezért ha több példányt nevelünk, a radikális ifjítást évente csak egy-két növényen végezzük el.

Tekintse meg leander kínálatomat IDE KATTINTVA, mesés fajtákat fog találni!

A megmetszett, vagy téli pihenőjéről elővett növényt első lépésben félárnyékos helyre állítsuk, és csak pár nap elteltével helyezzük napos, meleg kertrészekre, a hirtelen tűző sugarak ugyanis égési sérüléseket okozhatnak.

Az ifjítás menete:

- Az ágak visszavágása: körülbelül 30-40 centimétert eltávolítunk.

- A leveleket visszacsípjük, csak a levélnyelet hagyjuk meg, ez később leszárad, lepereg a hajtásról.

- A gyökérrendszer egyötödének eltávolítása

- A műveletek végeztével a növényt helyezzük vissza az ültetőedénybe, majd töltsük fel jó minőségű, tápanyagdús virágfölddel.

A bal oldali képen tavaszi metszés, a jobb oldali képen az ifjító metszés látható

Öntözés

A leandert többször, kisebb adagban öntözzünk, az a jó, ha a cserje akkor kap újra vizet, ha már felhasználta az előzőleg kiadagolt vizet. Nyáron, ha tehetjük naponta kétszer öntözzük meg a leandereket, reggel és délután, amikor már nem tűz a nap. Szeptember végétől fokozatosan csökkentsük az öntözővíz mennyiségét, így felkészítve a növényt a teleltetésre.

Fontos teendő még a szakszerű öntözés. Tavasztól őszig a leandereket lehetőleg naponta kétszer öntözzük, a növény jobban kedveli a többszöri kis mennyiségű vizet, mint a ritkábban adagolt bő locsolást.

Fontos tudni, hogy a leandernek minden része mérgező, így gyermekeket ne engedjünk a közelébe, az ápolási munkák után pedig alaposan mossunk kezet!

Tápanyag-utánpótlás

A leander esetében használjunk lombtrágyát, az öntözővízbe keverve. A tápanyagok így könnyen, gyorsan felszívódnak. Május elejétől szeptember végéig hetente alkalmazzuk a lombtrágyát, ilyenkor a növény fejlődése, és a virágzása miatt van szükség nagyobb mennyiségű tápanyagra.

Kora tavasszal és októbertől elegendő kéthetente kijuttatni a tápoldatot. A Volldünger és Wuxal lombtrágyákat ajánlom, de a gazdaboltokban, kertészetekben széles választék áll rendelkezésre.

A leander betegségei és permetezése

A leandert évente 3-4 alkalommal szükséges permetezni, mert ezt a dísznövényt több betegségtől és kártevőtől meg kell védeni. A kártevők közül a közönséges takácsatka a leggyakoribb, ez a betolakodó a levelek fonákán él, ahol szövedéket képez, és levél nedveit szívogatja, aminek hatására sárgás foltok jelennek meg, majd a levelek elszáradnak, deformálódnak.

További jellemző leander kártevő a pajzstetű, az üvegházi molytetű, valamint a levéltetű, utóbbi azért veszélyesebb a többinél, mert a növényt megbetegítő vírust is terjeszthet. Mindhárom utóbbi kártevő ténykedését ragacsos mézharmat megjelenése is kísérheti. A gombabetegségek közül a leander sztemfíliumos levélfoltossága fordulhat elő, ami az idősebb leveleken foltosodást okoz, melyek később megsárgulva lehullanak, illetve megjelenhet az aszkohitás levélfoltosság, ez szintén foltokat idéz elő a levélen és a száron is.

Szeretne bővebben is olvasni a leander betegségeiről és növényvédelméről? IDE KATTINTVA megteheti!

Baktériumos betegség a leanderrák/pszeudomonászos rákosodás, Ennek tünete, hogy néhány milliméteres feketés színezetű daganatok jelennek meg a növényen. A betegség körülbelül fél év alatt elterjed a növény szöveteiben. A sebzéseknél fertőz, terjedését az esőcseppek is segítik. A metszőollóval is könnyen terjeszthetjük a betegséget egyik növényről a másikra, ezért fontos, hogy az eszközt fertőtlenítsük, tisztítsuk meg.

Főként baktériumos, de a gombás megbetegedések esetében is nagyon fontos a megelőzés! Mindig vizsgáljuk meg alaposan a növényt, amiről a hajtást szeretnénk levágni dugványozás céljából!

A legbiztonságosabb megoldás természetesen, ha a leandert megbízható kertészetből vásároljuk.

Ugye, nem is olyan nehéz a leander nevelése?

Tekintse meg leander kínálatomat IDE KATTINTVA, mesés fajtákat fog találni!

Amennyiben Önt is meggyőzték a fent felsorolt tények, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!

Ha más kertészeti témában is szívesen olvasna, további bejegyzéseimet itt találja!