Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

A kelbimbó lehetőségek tárházát nyitja meg

Ez a nem mindennapi növény amilyen kicsi, annyira sokoldalú. Ugyanis új távlatokat nyit meg a gasztronómia és a főzés terén, nagyon sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, ráadásul termesztése is nagyon egyszerű. Pontosan ezért ajánlom jó szívvel ezt a zöldségfélét.

Számtalan ínycsiklandó étel alapjául szolgála bimbós kel!

Valójában nem sok olyan elkészítési mód létezik, amely segítségével ne lenne isteni a kelbimbó, így bátran lehet vele kísérletezni. Ínycsiklandó falat lehet például sütőben sütve, tökéletes leves alapanyag, remekül passzol a rizshez vagy a tésztához, sőt, püréként, fűszeresen, vajon párolva vagy apróra vágva is biztosan sikert arat a család és a barátok körében egy-egy vacsora alkalmával.

Mindehhez a bimbós kel kis káposztafejhez hasonló "bimbóit" szükséges felhasználni, amelyet az ősz folyamán szükséges felszedni, vagyis ekkor van a szezonja. Vagyis a szeptember nem csak az iskolakezdés, hanem a friss kelbimbó fogyasztás kezdete is! Ha saját kertjében neveli, nem érdemes várni a betakarítással túl sokáig, mert akkor a legfinomabb, amikor még zsengék és biztosan nem fásak a bimbók.

Miért olyan egészséges a kelbimbó?

Annak, hogy ez a zöldség mitől olyan egészséges, számos különböző oka van. Azonban az egyik legfőbb pozitívuma ennek a növénynek, hogy egy adag belőle képes fedezni a napi C- és K- vitamin-szükségletet, ráadásul nagyon magas a vitamin- és ásványianyag-, valamint fitonutriens tartalma is. Cserébe viszont nagyon kevés kalória van benne, ami a fogyókúrázók számára igen nagy előnyt jelent.

Ezen felül csökkenti az olyan súlyos betegségek kialakulásának a kockázatát, mint a cukorbetegség és a szív-és érrendszeri megbetegedések, de köze van a rákkialakulásának valószínűségéhez is. Emellett jótékony hatása a csontokra is, ami annak köszönhető, hogy – ahogy fentebb is említettem - igen gazdag K-vitamin-forrás. Segít megőrizni a szem egészségét és a látás minőségét is, így fogyasztása az idősek számára is kifejezetten ajánlott.

Sőt, a bőr védelmében és egészségében is kiemelkedő szerepe van. Mindez azt jelenti, hogy a belőle készült ételek nem csak finomak, hanem kifejezetten egészségesek is. Ráadásul mivel apró kelkáposztákra vagy kis méretű labdákra hasonlít a bimbója, a gyerekek is előszeretettel fogyasztják. Vagyis végre egy zöldség, amitől nem szaladnak ki a világból a legkisebbek sem és szívesen megkóstolják. Így a család apraja-nagyja jól jár a kelbimbóval.

Akár a saját kertjében is megtermelheti!

A kelbimbó egy igen alacsony igényű növény, ennek köszönhetően pedig akár kezdő kertbarátok is bátran megpróbálkozhatnak az ültetésével. Nagyon könnyen biztosíthatók környezeti igényei, szereti a sok fényt és a legjobban a középkötött, enyhén meszes talajban érzi jól magát. Fontos tudni emellett, hogy a túlzott nitrogén adagolást kerülni kell, ugyanis a túl sok nitrogéntől a "bimbók" lazák lesznek, vagyis nem fognak szépen, szorosan összeborulni a levélkék.

A fényigénye mellett vízigénye is igen magas, így érdemes gyakran öntözni. Remekül tűri a hűvös őszt, de a téli fagyokkal sincs problémája. Ráadásul megjelenésének hála, egészen különleges hangulatot kölcsönöz a kertnek.

Látható, hogy egy minden szempontból igen különleges növény a kelbimbó, hiszen a kertben kevés feladatot ad, cserébe esztétikus és feldobja a birtokot. A konyhában pedig a lehetőségek végtelen tárházát nyitja meg előttünk, nem beszélve arról, hogy milyen sokféle pozitív hatása van a szervezetre. Ha Ön is kedvet kapott ahhoz, hogy bimbós kelt neveljen saját birtokán, ide kattintva megrendelheti online webáruházamból, amelyet egészen a kertkapuig szállítunk.

Amennyiben érdekesnek találta a cikket, kérem nyomjon egy Tetsziket

Nézze meg többi bejegyzésemet is a kertész blogomban