Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

A kajszi gutaütése

A kajszi gutaütése vagy apoplexiája jelenleg a kajszitermesztés legjelentősebb betegsége. Bár ahogy a cím is mutatja, ez kajszin a legjelentősebb, azonban előfordulhat őszibarackon és nagyon ritkán meggyen is. Ez egy betegségkomplex, amelyet

 - a kajszi sárgulása és levélsodródása (European stonefruit yellowing phytoplasma)

 - a kajszi pszeudomonaszos elhalása (Pseudomonas syringae pv. syringae)

 - a kajszi citospórás elhalása (Cytospora cincta), és

 - a verticíliumos hervadás (Verticilium dahliae) okozza.

A kórokozók képesek teljes vagy pedig részleges fapusztulást okozni. A részleges pusztulás esetén a csak az egyes vázágak károsodnak. Míg a teljes fapusztulás esetén az oltási pont felett a növény elkezd teljesen elszáradni. Ilyenkor a gyökérnyaki részen a növény új sarjhajtásokat fog képezni. Súlyos fertőzés esetén a növény szállító szövetei elbarnulnak.

Kajszi gutaütése

Onnan lehet következtetni, hogy a fánk ilyen betegségben szenved, hogy a fajtára jellemző virágzási idő előtt legalább két héttel elkezd virágozni és elkezd hajtani is. Aztán gyakorlatilag egyik napról a másikra a növény levelei elszáradnak és az összeset ledobják. Ha az ágból metszlapot készítünk, akkor azt érzékeljük, hogy a szállítószövetek barnák a metszlap felülete nedves tapintású.

A fertőzés gyanújára adhat okot még, ha a metszés során a fiatal, maximum 2 éves ágakon megszagoljuk a metszetet és annak erjedő szaga van.

A betegséget ahogy említettem ez a 4 kórokozó váltja ki, azonban akadnak hajlamosító tényezők is. Ezek közül a legfontosabb a növény kondíciója.

Ha a fánk már öreg akkor nagyobb eséllyel fogják a kórokozók megtámadni és nem csak a fent említett kórokozók, hanem a minden más betegség is. További hajlamosító tényező a fagykár. Az extrém lehűlések esetén nem csak a reproduktív szervei sérülnek a növénynek, hanem az összes többi is.

Ha egy nagyon nagy hideghatás érte a növényt akkor a fás részek is sérülnek. Mivel ilyenkor fagyási sebek is jelentkeznek így ezzel a kórokozók is könnyebben bejutnak a növénybe.

Védekezés: Sajnos a védekezés nem lehetséges a betegség ellen, legalábbis a hagyományos értelemben vett kémiai növényvédelemmel. Az egyetlen lehetőség a megelőzés.

Ezalatt a megfelelő időben elvégzett metszésre gondolok (mikor már a növény nedvkeringése beindult és hamar begyógyulnak a sebek), a fagyvédelemre való odafigyelés, amennyiben lehetséges, és a fának a megfelelő kondícióban való tartására. Illetve a fitoplazma terjesztője ellen való rovarölőszeres kezelés is lehagyhatatlan.

A fitoplazmás betegséget a szilva levélbolha (Cacopsylla pruni) terjeszti. Ha fánk megfertőződött akkor akár egy éven belül is kipusztulhat és ilyenkor csak a balta vagy a láncfűrész segíthet. A fertőzött fát vagy fákat minél előbb el kell távolítani az egészségesek közül és a fertőzött helyre pedig legalább 2-3 évig ne ültessünk ugyanolyan növényt.

Bízom benne, hogy hasznosnak találta bejegyzésemet. Amennyiben igen, kérem nyomjon egy Tetsziket, ossza meg ismerőseivel.

A barackfák további károsítóiról ebben a bővebb cikkemben olvashat!

Tekintse meg kajszibarack és őszibarack csemete kínálatomat!