Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Jó minőségű fejszével nem fogjuk elbaltázni

Biztonságos terpesz és megfelelő technika a faaprítás kulcsa. Azonban az sem mindegy, hogy milyen baltával vagy fejszével szeretnénk aprítani a fát. „Erdő mellett nem jó lakni, mert sok fát kell hasogatni” – hangzik a gyerekdal. Persze, sokak számára a fa hasogatása nem riasztó perspektíva, sőt a mindennapi élet része, kellemes előkészület a kandallózásra.

Akár az egyéb fűtési lehetőségek hiánya miatt, akár egyéb megfontolásból választja valaki a fafűtést, egy biztos: megfelelő szerszámmal könnyebb és nem utolsósorban biztonságosabb a tüzelő felaprítása, vagy a kisebb darabok formázása. A fa hasogatásának hatékonysága napjainkban nem elsősorban a fizikai erő függvénye, megfelelő eszközzel inkább a jó technika számít.

A nagyobb rönkök darabolásához hasítófejsze ajánlott, az aprólékosabb munkákhoz kisebb balták ideálisak. A hasítófejszék jellemzője a hosszú, ívelt nyél, amellyel a lehető legnagyobb erőhatást fejthetjük ki. A fej oldalra vastagodó, hogy a csapás után rögtön feszítő hatást is kifejtsen, így segítve a rönkök szétválását. Ma már egyáltalán nem törvényszerű, hogy a nyél fából készül, modernebb változatoknál használnak üvegszálas műanyag megoldásokat is, amelyek könnyebbek és rugalmasabbak, mint a fa nyél, így nem kell attól tartani, hogy eltörnek. A fejszék családjának speciális tagja a kempingfejsze, amely funkciójából adódóan kicsi, arra ideális, hogy a tábortűzre valót összevágjuk vele, illetve megszüntessük az utunkba kerülő faakadályokat.

Hogyan aprítsunk?

Helyezzük a rönköt egy szilárd tönk hátsó részére. A tönk ne legyen nagyobb a térdmagasságunknál. A fejszét a nyél végén kell tartani, egyenes kézzel. A stabil fogás is előfeltétele a biztonságos munkának. A lábak vállszéles terpeszben legyenek. Emeljük fel a fejszét a fej fölé, és csapjunk le erőteljesen, egyenletes mozdulattal! A fejszét a rönk élébe kell ütni, így a fa kettéhasad.

Tipp - A farakást soha ne közvetlenül a talajra kezdjük el rakni, hanem száraz felületre úgy, hogy biztosítsuk a rakásnak a szabad légáramlást.

Tudta?
Egy köbméter tölgyfa fűtőértéke körülbelül 200 liter tüzelőolaj, vagy 200 köbméter földgáz fűtőértékének felel meg.

- PrimaNet online szakáruház vendégcikke - 

Érdekesnek találta a bejegyzést? Kérem nyomjon egy Tetsziket.

További cikkeimet itt találja