Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Japán díszcseresznye ültetése és gondozása

A díszcseresznyéről való értekezés nem kezdődhet a híres japán cseresznyevirágzás bemutatása nélkül, hiszen ennek a káprázatos növénynek ez a távol-keleti ,látványos és kedves ünnep csinált reklámot világszerte!

A "hanami" vagyis a japánoknál hagyományos tavaszi cseresznyevirág ünnep mindenhol ismert esemény, a virágzás idején özönlenek az utcákra, parkokba az emberek, hogy a díszes fákban gyönyörködjenek!

A japán kultúrában kiemelten fontos szerepet tölt be a cseresznyefa és annak virágzási időszaka, a csodaszép, rózsaszínbe boruló fák többek közt a múlandóságot is jelképezik, hiszen az esemény mindössze egy-két hétig tart, de a sakurának nevezett virágok egyébként is megszámlálhatatlan zenei, képzőművészeti és irodalmi alkotás ihletői, szereplői.

A virágzás megtekintésével egybekötött piknik nagyon fontos a japánoknak, ebben az időszakban emberek tömegei lepik el a parkokat, a földön, pokrócokon heverészve ünnepelnek, beszélgetnek, gyönyörködnek párok, családok, baráti társaságok, akár vidéken, akár a nagyvárosokban. 

hanami cseresznye virág ünnep

A hanami természetesen nem csak nappal történhet, sokan kedvelik az éjszakai viráglest is, ennek külön neve van: jozakuta (magyarul: a cseresznyefák éjszakája).

A cseresznyevirágzás csodájának átéléséhez értelemszerűen szükség van cseresznyefára, ám a lehetőségek bővebbek, mint gondolná! Természetesen a jól ismert, hagyományos cseresznyefák virágai is szépek, vannak azonban olyan díszcseresznye változatok, melyek esetében a hangsúly a virágzáson van, nem a termésen, sőt, ezeknek a típusoknak nincs is termésük, így alapvetően díszfák.

Virágzó cseresznyefa

A díszcseresznye változatok ezáltal kiválóan megfelelnek Önnek abban az esetben, ha inkább csak a megkapó látvány érdekli, és nem szívesen foglalkozna a termés nevelésével, szüretjével. 

Fontos körülmény, hogy a hagyományos cseresznyéknél - ahol a gyümölcs miatt gondozzuk a fát - a bő termés érdekében összetettebb növényvédelmi feladatokat kell elvégezni.

A díszcseresznye esetében ezek az ápolási feladatok sokkal kisebb számúak, így a dísz változatok tartása jelentősen könnyebb és egyszerűbb, vagyis akár kezdő kertbarátok számára is ideálisak!

 

Lássuk, mit lehet tudni a díszcseresznyékről!

A japán díszcseresznyének számos kertészeti változata létezik. A japán díszcseresznye alapfaját jellemzően nem szokták ültetni, a már említett kertészeti változatok közül tud szemezgetni Ön is.

Ezek előnye, hogy az esetek többségében sterilek, így kontrollálatlan terjedésüktől, kivadulásuktól nem kell tartani, vagyis bármilyen érzékeny környezetbe, nagy műgonddal összeállított díszkerti területre telepíthetők.

Díszcseresznye viárgzás

A japán díszcseresznye általánosságban egy kompakt méretű, legfeljebb 7-10 méteresre cseperedő díszfa, mely ennél fogva kisebb méretű kertekbe is telepíthető, valamint jó választás lehet akár utcafrontra is!

Utóbbi helyen sorfaként ültetve a tavaszi virágzás sokszoros hatású, különleges látvány lesz, mely az adott időszakban az egész utca képét teljesen meghatározza!

A japán díszcseresznye környezeti igényei nem összetettek. Kedveli a bőséges napsütést, de enyhe árnyékban is elél, teljes takarásba azonban nem szabad telepíteni. A talajt tekintve a gazdag, jó vízelvezetésű közeget kívánja meg, a gyengébb földtípusokat minőségi zsákos virágföld, szervestrágya hozzákeverésével (beásásával) ajánlott dúsítani.

Vízigénye közepes, kedveli a nyirkos talajt, fiatal korában és az aszályos nyári hetekben rendszeres öntözésre szorul, egyébként szárazságtűrése átlagos. Az átlagos kerti földben biztosan szépen fejlődik majd, a túlságosan kötött vagy szélsőségesen laza talajtípusokat friss virágföld, humusz, komposzt segítségével lehet feljavítani.

Cseresznye fehér virága

Ez a díszfa, bár közel sem olyan érzékeny, mint gyümölcstermő rokonai, azért kártevők és betegségek esetenként megtámadhatják. A kártevők közül megjelenthetnek a különféle leveleket szívogató levéltetvek és takácsatkák, előfordulhatnak rajta lombrágó hernyók. Ezek ellen biokertészeti módszerekkel vagy gazdaboltokban kapható permetszerekkel lehet felvenni a harcot.

A betegségek közül a díszcseresznye esetében a levélfoltosodás, a monília és a lisztharmat említhető. Nagyban segíti a növény egészségének megőrzését a jó kondícióban tartás, így az időnkénti tápanyag utánpótlás valamint a szükség szerinti öntözés lehetőleg sose maradjon el!

Díszcseresznye kapható online kertészetemben!

A díszcseresznye ültetési időszaka elsősorban a tavasz és az ősz, de a konténeres kiszerelésű díszcseresznyék akár nyáron is telepíthetők, ilyen esetben azonban a gyakori öntözésre kiemelt figyelmet kell fordítani. A földlabdás díszcseresznye telepítésére elsősorban az ősz a legmegfelelőbb időszak.

Az ültetés menete nem különbözik más díszfákétól. A telepítést megelőzően ajánlott a területen egy mélyebb, átforgató ásást végezni, gyommentesíteni, szükség szerint termőfölddel, virágfölddel, és/vagy szervestrágyával gazdagítani a talajt.

Ültetéskor a fának a konténerénél vagy földlabdájánál kétszer nagyobb ültetőgödröt javasolt kiásni. Behelyezésnél figyelni kell arra, hogy a konténeres fa földje a talaj szintjével egy síkban legyen, földlabdás fánál pedig az a fontos, hogy a földlabda ne álljon ki a talajból!

A földlabdát borító jutazsákot nem szükséges levenni, az egyszerűen elbomlik majd a talajban. A föld visszahelyezése után egy alapos, bő beöntözéssel indítsa el fáját a növekedés útján!

Cseresznyefa Japánban

 

Webáruházamban választhat konténeres vagy földlabdás kiszerelést, illetve eldöntheti, hogy kisebb méretű, fiatal, vagy nagyobb, éveken át előnevelt példányt szeretne megrendelni!

Ne feledje, hogy Ön nem csupán a különféle változatok közül szemezgethet, hanem azt is kiválaszthatja, hogy az adott díszcseresznyét milyen kiszerelésben és méretben kívánja megvásárolni!

Kertészetem teljes díszcseresznye kínálatát IDE KATTINTVA tekintheti meg!

 

Tetszett Önnek a cikk? Amennyiben igen, kérem nyomjon a 'tetszik' gombra, vagy ossza meg írásomat barátaival, ismerőseivel!