Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Japán díszcseresznye ültetése és gondozása

A "hanami" a japánoknál hagyományos tavaszi cseresznyevirág ünnep az egész világon ismert esemény, a virágzás idején nem csak a távoli szigetországban özönlenek az utcákra, parkokba az emberek, hogy a díszes fákban gyönyörködjenek, de a televíziós közvetítéseknek hála minden kontinensen megcsodálhatjuk ezt az érdekességet. A cseresznyevirágzás pompás látvány, a rózsaszín virágok hatalmas tömegben lepik el a fákat, meseszerű látképet hozva létre! Amennyiben Ön is szeretné átélni ezt a lélegzetelállító eseményt, nem kell feltételen japánba utaznia, hiszen fordítva is működik a dolog, a fákat is meghonosíthatja saját kertjében!

 

Díszcseresznye kapható online kertészetemben!

 

A cseresznyevirágzás átéléséhez értelemszerűen szükség van cseresznyefára, ám a lehetőségek bővebbek, mint gondolná! Természetesen a jól ismert, hagyományos cseresznyefák virágai is szépek, vannak azonban olyan díszcseresznye változatok, melyek esetében a hangsúly a virágzáson van, nem a termésen, sőt, ezeknek a típusoknak nincs is termésük, így alapvetően díszfák. A díszcseresznye változatok így kiválóan megfelelnek azoknak, akik inkább csak a megkapó látvány érdekében telepítenének cseresznyét, nem pedig a termés miatt.

Fontos körülmény, hogy a hagyományos cseresznyéknél - ahol a gyümölcs miatt gondozzuk a fát - a bő termés érdekében összetettebb növényvédelmi feladatokat kell elvégezni. A díszcseresznye esetében ezek az ápolási feladatok sokkal kisebb számúak, így a dísz változatok tartása jelentősen könnyebb és egyszerűbb, vagyis akár kezdő kertbarátok számára is ideálisak!

 

Díszcseresznye kapható online kertészetemben!

 

Lássuk akkor mit lehet tudni a díszcseresznyékről! A japán díszcseresznyének számos kertészeti változata létezik, ezek közül a legérdekesebbeket kertészeti webáruházamban is megtalálja. A japán díszcseresznye alapfaját jellemzően nem szokták ültetni, a már említett kertészeti változatok közül tudnak szemezgetni a kertbarátok. Ezek előnye, hogy az esetek többségében sterilek, így kontrollálatlan terjedésüktől, kivadulásuktól nem kell tartani, így bármilyen érzékeny környezetbe telepíthetők.

A japán díszcseresznye általánosságban egy kompakt méretű, legfeljebb 7-10 méteresre cseperedő díszfa, mely ennél fogva kisebb méretű kertekbe is telepíthető, valamint jó választás lehet akár utcafrontokra is! Utóbbi helyen sorfaként ültetve a tavaszi virágzás sokszoros hatású, különleges látvány lesz, mely az adott időszakban az egész utca képét teljesen meghatározza!

 

Díszcseresznye kapható online kertészetemben!

 

A japán díszcseresznye környezeti igényei nem összetettek. Igényli a bőséges napsütést, de enyhe árnyékban is elél, teljes takarásba azonban ne telepítse! A talajt tekintve a gazdag, jó vízelvezetésű közeget preferálja, a gyengébb földtípusokat minőségi zsákos virágföld, szervestrágya hozzákeverésével (beásásával) ajánlott dúsítani. A japán díszcseresznye vízigénye közepes, kedveli a nyirkos talajt, fiatal korában és aszályos nyári hetekben rendszeres öntözésre szorul, egyébként szárazságtűrése átlagos.

A japán díszcseresznye bár közel sem olyan érzékeny, mint gyümölcstermő rokonai, azért kártevők és betegségek támadhatják. A kártevők közül megjelenthetnek a különféle leveleket szívogató levéltetvek és takácsatkák, előfordulhatnak rajta lombrágó hernyók. Ezek ellen biokertészeti módszerekkel vagy gazdaboltokban kapható permetszerekkel lehet felvenni a harcot. A betegségek közül a díszcseresznye esetében a levélfoltosodás, a monília és a lisztharmat jelenhet meg. Nagyban segíti a növény egészségének megőrzését a jó kondícióban tartás, így az időnkénti tápanyag utánpótlás valamint a szükség szerinti öntözés lehetőleg sose maradjon el!

 

Díszcseresznye kapható online kertészetemben!

 

A díszcseresznye ültetési időszaka elsősorban a tavasz és az ősz, de a konténeres kiszerelésű díszcseresznyék akár nyáron is telepíthetők, ilyen esetben azonban a gyakori öntözésre kiemelt figyelmet kell fordítani. A földlabdás díszcseresznye telepítésére elsősorban az ősz a legmegfelelőbb időszak. Az ültetés menete nem különbözik más díszfákétól. A telepítést megelőzően ajánlott a területen egy mélyebb, átforgató ásást végezni, gyommentesíteni, szükség szerint termőfölddel, virágfölddel, és/vagy szervestrágyával gazdagítani a talajt.

A fának a konténerénél vagy földlabdájánál kétszer nagyobb ültetőgödröt javasolt kiásni. Behelyezésnél figyeljen arra, hogy a konténeres fa földje a talaj szintjével egy síkban legyen, földlabdás fánál pedig az a fontos, hogy a földlabda ne álljon ki a talajból! A földlabdát borító jutazsákot nem szükséges levenni, az egyszerűen elbomlik majd a talajban! A föld visszahelyezése után egy alapos, bő beöntözéssel indítsa el fáját a növekedés útján!

 

Díszcseresznye kapható online kertészetemben!

 

A japán díszcseresznye több változatban hozzáférhető kertészeti webáruházamban, ez pedig számos izgalmas lehetőséget rejt a díszcseresznyével kacérkodóknak! A különféle változatok alaptulajdonságai javarészt megegyeznek, ápolási, ültetési teendőik nagyon hasonlóak, küllemükben azonban eltérők lehetnek. Mik ez a különbségek?

A Prunus serrulata 'Kanzan' a legnépszerűbb, leggyakrabban vásárolt és ültetett fajta, Ön tehát teljes biztonsággal választhatja ezt a típust, hiszen sokaknak már remekül bevált. Ez a díszcseresznye káprázatos rózsaszín virágokkal rendelkezik, mérete kifejlett korában 8 méter körüli, lombkoronája extravagáns, felfelé enyhén szélesedő, egyfajta fordított gúla alakú. Ideális választás kis és közepes méretű kertekbe egymagában, nagyobb birtokokra pedig sorfaként ültetve lehet még káprázatosabb!

 

Tipp: ha kertje mérete megengedi, ültessen egymás közelébe két vagy több fát, úgy, hogy lombkoronáik kifejlett korukban összeboruljanak! Így lélegzetelállító tavaszi virágkapu lesz a jutalma, melyet minden betérő vendége csodálni fog!

 

A kínálat részét képezik még egyéb változatok is, így Ön dönthet a roppant helytakarékos oszlopos változat mellett, választhatja a különösen hangulatos csüngő ágrendszerű díszcseresznyét, a nagyméretű, káprázatosan hófehér virágokat hozó nagy fehér díszcseresznyét, vagy éppen a vöröslevelű japán díszcseresznyét, mely remekül kombinálható a megszokott rózsaszín virágú változatokkal!

 

Díszcseresznye kapható online kertészetemben!

 

Ne feledje, hogy Ön nem csupán a különféle változatok közül szemezgethet, hanem azt is kiválaszthatja, hogy az adott díszcseresznyét milyen kiszerelésben és méretben kívánja megvásárolni! Webáruházamban az egyes díszcseresznyékre kattintva látni fogja, hogy választhat konténeres vagy földlabdás kiszerelést, illetve eldöntheti, hogy kisebb méretű, fiatal, vagy nagyobb, éveken át előnevelt példányt kíván-e!

Válassza bármelyiket is, megrendelését országosan kiszállítom, mégpedig nem postai úton, vagy futárcég segítségével, hanem faiskolám saját teherautójával, így az érzékeny, élő áru biztonságban, épségben fog eljutni Önhöz!

 

Kertészetem teljes díszcseresznye kínálatát IDE KATTINTVA tekintheti meg!

 

Úgy gondolja ismerőseinek, barátainak is tetszene a díszcseresznye?

Ossza meg cikkemet velük is a facebook-on!

Tartalomhoz tartozó címkék: díszcseresznye