Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

'Izabella' csemegeszőlő

14.990 Ft
Kiszerelés
Konténeres szőlő - oltvány
Menny.:db

A szabadgyökerű szőlőcsemetéket október 20. és március 20. között - fagymentes időszakban - lehetséges ültetni, ezen időszakon belül szállítjuk ki ebben a kiszerelésben.

Ezen időszakon túl, valamint az év teljes egészében ezt a szőlőcsemetét konténeres kiszerelésben is meg tudja rendelni, és bármikor, egész évben el tudja ültetni.

Kedves Kertbarát Vásárlóm!

A szőlő nem csupán haszonnövény, hanem díszítő értéke mellett, kulturális jelentősége is van. Egy-egy szőlőtőkének minden kertben kell legyen helye.

Kertbaráti üdvözlettel: Megyeri Szabolcs

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

Az 'Izabella' csemegeszőlő főbb jellemző

 

Jellemzői: Az ’Izabella’ egy több, mint kétszáz éves (1816) nemesített, amerikai eredetű kék csemegeszőlő fajta. Elsősorban házikerti nevelésre alkalmas. Eperszőlőként is ismert, hazánkban is régóta nevelik. Erős növekedési eréllyel rendelkezik, hajtásai közepesen erősek, kissé elfekvők, ezért könnyen a támaszrendszerre illeszthetők.

Közepes hozamú fajta. Gombás betegségekkel szemben viszonylag ellenálló. A levelei háromkaréjúak, középzöldek, kissé hólyagos felületűek és simák, merevek és vastagok.

Termése szeptember végén, vagy október elején szüretelhető. Fürtjei kisebb méretűek, rövidek, a bogyók lazán állnak a fürtben. A bogyók közepesen nagyméretűek, kissé megnyúltak, vöröseskék színűek, felületük hamvas. Húsa lédús, olvadó, édes.

Érésidő: Szeptember vége – Október eleje

Talajigény: A szőlő talajjal szemben nem támaszt nagy igényeket, mivel viszonylag jól alkalmazkodik. Így a szerkezet nélküli homoktalajoktól a kötöttebb nyiroktalajokon is sikerrel termeszthetjük.

Fény- és hőigény: Fény- és melegigényes növény, ezért a telepítés helyét gondosan válasszuk meg. Erős fényben a bogyók jobban színeződnek, több cukrot termelnek és héjuk vastagabb lesz. Nagy hőigényű növény, a fagyok károsíthatják.

Vízigény: Kis vízigényű növény, öntözés nélkül nevelhető.

Ültetési idő: Szabadgyökerű szőlő március-április, valamint október-november. Konténeres szőlő márciustól novemberig vagy fagymentes időben akár télen is.

Gondozás: A szőlő fajták fontos gondozási feladata a metszés, melyet a tartós fagyok elmúltával, de még a növény nedvkeringésének beindulása előtt végezzük el, így február végén – márciusban a legaktuálisabb metszés.

A metszés célja a tőkeforma kialakítása- és fenntartása, a termőegyensúly megőrzése, valamint a termésmennyiség- és minőség biztosítása. A metszés lehet: rövidmetszés, csercsapos váltómetszés, cseralapos váltómetszés, valamint szálvesszős metszés.

A tél-végi tavasz eleji metszésen túl vannak általánosan végzendő zöldmunkák, melyek a hajtásválogatásból, hajtásigazításból, kötözésből, a fürtzóna lelevelezéséből állnak.

A növényvédelmi feladatok sorában első a tavaszi lemosó permetezés, mely nagyban hozzájárul az állományunk egészséges fejlődéséhez.

Kártevők, betegségek: Az atkák, szőlőmoly károsíthatja. Gombás betegségekkel szemben viszonylag ellenálló.

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: kb. 1,5-2 m (művelési mód függvénye)
Sor- és tőtávolság: 1×1 m (fejművelés); 1,2×1,2 m (bakművelés); 1,8×2,4 (váltóvesszős)
Termésérés: Szeptember vége – Október eleje
Vízigény: Kis vízigényű
Hő- és fényigény: Nagy hő- és fényigényű
Típus: Csemegeszőlő

 

Védett tartalom

 

Paraméterek

Érési idő Szeptember vége – Október eleje
Metszés ideje Február
Ültetési távolság 80 cm
Mustfok 18-19
Glikémiás Index(GI) 30-50%
Ajánlott támrendszer Középmagas kordon

Videók