Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Ismerje meg a különleges galagonyát!

Sokan csak a népmesékből és gyermekkori mondókákból ismerik ezt a különleges növényt, amely nem mindennapi megjelenésével a kertben is elképesztő atmoszférát teremt, ráadásul bizonyos típusok esetében a termések és levek fogyasztása egészséges az emberi szervezet számára. A galagonyák melegkedvelő növények, jól bírják a szárazságot is, így kiváló városi növények. Ültethetjük sövénynek, ekkor rendszeresen metsszük vissza.

Számos különböző fajtájának hála kisebb és nagyobb birtokokon is megállja a helyét, így Ön is egyszerűen megtalálhatja az ideális típust, amely szoliterként és sövényként is pazar látványt nyújt minden évszakban.

Galagonya díszfa

Mit érdemes tudni a galagonyáról?

A rózsafélék családjába tartozó galagonyák melegkedvelő növények, igénytelen, köves, sivár talajon is remekül megélnek és jól bírják a szárazságot. Éppen ezért nagyvárosi kertekbe is kifejezetten alkalmas az ültetésük, remekül érzik majd magukat ezen a terepen is. A kert egy központi helyére ültetve tavaszi virágzásában, őszi lombszínében és vörös termésében egyaránt gyönyörködhet, hiszen ez a növény minden évszakban más arcát mutatja.

Egészséges és finom a galagonya termése

Egészséges és finom a galagonya termése

Számos különböző fajtája van, melyek mindegyike más tulajdonsága miatt különleges. A „Ehető kínai galagonya” például nagy bokorrá, vagy kis fává nevelhető fajta, mely hazánkban a 3-4 méteres magasságot is elérheti. A levelei nagyok, elérhetik a 10 centiméteres hosszúságot is, melyek mélyen szeldeltek, fényesen zöldek, ám az ősz időszakban szép sárgává színeződnek. Nagy, fénylő-vörös termése ehető.

A „Paul's Scarlet” galagonyát telt bordó virágai miatt kedvelik olyan sokan. Rendszeresen visszametszve tökéletes sövény, ám magas fa is kialakítható belőle.

A Rózsaszín teltvirágú galagonya bimbói fehérek, melyek kinyílva telt rózsaszín árnyalattal örvendeztetik meg a kertbarátok. Termése piros bogyó, amely tovább növeli esztétikai értéték.

Az Egybibés galagonya 5-8 m magasra növő bokorfa, amelynek fehér virágai tavasszal nyílnak, termése pedig madárcsalogató. Ennek egyik fajtája az Egybibés oszlopos galagonya amely a legszárazabb, legkövesebb talaj mellett is élettel telien díszít a szabályos, tömött, karcsún oszlopos habitusával.

A Fénylő levelű galagonya neve magáért beszél, ugyanis ez a típus kicsi fává nő, melynek 5-10 centiméter hosszú levelei dekoratívan fénylő zöldek. Ősszel elképesztő színekben pompáznak és akár novemberig is a fán maradnak. Fehér virágait a nagy méretű élénkvörös, ehető termései váltják fel, melyek egészen sokáig díszítik az ágakat.

A Díszgalagonya akár 8-10 méteres magasságot is elérheti. Érdekessége, hogy kérgének külső, bézs-szürke rétege lehámlik, így előtűnik az alatta lévő fahéjszínű réteg. Ősszel csodálatos lombszínváltásnak lehetünk szemtanúi, amikor a fényes zöld levelek aranysárga színre festődnek, piros, lila, valamint vöröses gesztenyebarna színekkel játszva. Virágzási ideje május közepén van, fehér virágzattal díszít. Ragyogóan piros terméseit szeptember végén, vagy október elején hozza, amikkel szépen díszít a tél folyamán. Szoliter cserjének telepítve a legszebb. Kertünk egy központi helyére ültetve tavaszi virágzásában, őszi lombszínében és vörös termésében egyaránt gyönyörködhetünk.

Az Ezüst galagonya 4-5 méter magasra nő, elnevezése pedig nem véletlen. Levelei ugyanis kihajtáskor kékes, ezüstös színűek, melyek mélyen szeldeltek. Nagy termései ehetőek és nagyon egészségesek.

Ide kattintva szétnézhet kertészetem online kínálatában és akár azonnal megrendelheti az Önnek leginkább tetsző galagonya fajtát.

Sövényt vagy kisebb fát is álmodhat a galagonyából!

Mivel a galagonya nem csak a városi környezetet, hanem a metszést is remekül bírja, sövénynek is ültethető, hiszen szúrós, kiválóan védelmező birtokvédő alakítható ki belőle. Segítségével az épített kerítés mellett vagy ahelyett óvhatja meg a kertjét, sőt, a kíváncsi szemek ellen is véd. Ha szeretné kihasználni a galagonya ezen tulajdonságát, akkor szükséges rendszeresen visszavágni, hogy formáját megtartsa.

A galagonya virágaival tele a lombozat

A galagonya virágaival tele a lombozat

Legyen óvatos, mert a tavaszi metszéssel eltávolíthatja a leendő virágait. Ahhoz, hogy tömött virágözönében gyönyörködhessen, inkább várja meg az elvirágzást és csak utána metssze meg bokrait! A galagonyából nagyon könnyű kisebb fát is kialakítani. Oldalsó ágait nyírja fel, így egyetlen erős törzset nevel. A „Paul's Scarlet” fajta idősebb példányai ilyen módon akár 10 méter magasra is megnőhetnek.

Fa méretű galagonyánkat nem szükséges metszeni, de ha szeretné, lombját formára is nyírhatja. Nem csak szép, de egészséges is! Galagonyát nem csak kertünk díszítése céljából vásárolhatunk.

Az érdekes formájú zöld levelek közül kiviláglik a piros bogyók csoportja

Az érdekes formájú zöld levelek közül kiviláglik a piros bogyók csoportja

Mire jó a galagonya?

Gyógyhatása miatt sokan fogyasztják bizonyos fajták leveleit vagy virágát is. A belőle főzött tea jótékony hatással van a szívproblémákra, csökkenti a vérnyomást, a szédülést, a görcsöket. A természetgyógyászok fogyasztását nem csak a betegségekben szenvedőknek, hanem a stresszes életet élőknek is ajánlják.

Az ínyencebbek lekvár, szörpöt vagy mártást is készíthetnek ehető terméséből. Fokozzuk kertésztevékenységünk lazító hatását, fogyasszuk bátran galagonyánkat az egészségünkért.

Amennyiben tetszett a bejegyzés és kedvet kapott a galagonya ültetéséhez, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!

Ha más kertészeti témában is szívesen olvasna, további bejegyzéseimet itt találja!

Tartalomhoz tartozó címkék: galagonya