Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

'Irsai Olivér' csemegeszőlő

4.290 Ft

A szabadgyökerű szőlőcsemetéket október 20. és március 20. között - fagymentes időszakban - lehetséges ültetni, ezen időszakon belül szállítjuk ki ebben a kiszerelésben.

Ezen időszakon túl, valamint az év teljes egészében ezt a szőlőcsemetét konténeres kiszerelésben is meg tudja rendelni, és bármikor, egész évben el tudja ültetni.

Védett tartalom
Ár: Kiszerelés: Kosárba
4.290 Ft
Szabadgyökerű szőlő
Menny.:
6.490 Ft
Konténeres szőlő - dugvány
Menny.:
7.290 Ft
Konténeres szőlő - oltvány
Menny.:

Hasznos tudnivalók

Az 'Irsai Olivér' csemegeszőlő főbb jellemző

 

Jellemzői: Az ’Irsai Olivér’ egy igen népszerű, széles körben elterjedt fehér szőlőfajta hazánkban, amely csemegeszőlőként, borszőlőként is alkalmazható házikertekben és ültetvényekben egyaránt. A fajtát 1930-ban nemesítette Kecskemét – Katonatelepen Kozma Pál, állami elismerést 1959-ben kapott.

Az egyik legértékesebb muskotályfajtánk, kifejezetten megbízható és rendszeresen, bőven termő fajta. Növekedési erélye átlagos. Közepesen vastag, viszonylag kevés számú hajtást nevel, amely kissé elfekvő állású, így nagyszerűen a támaszrendszerre illeszthető.

Levelei közepesen nagyméretűek, ötkaréjúak és hasadtak, színük középzöld. Felületük nem zsírosodó, de enyhén hullámos vagy hólyagosodó felületű. A levélfonák szőrözött. A termése szeptember első felében érik. Fürtjei közepesen nagyméretűek (150-170 g), vállasok és lazák.

Bogyója kerek, kissé hamvas, éretten sárgás, terméshéja közepesen vastag. A terméshús édes és lédús, muskotályos jellegű. Könnyed, nyári borokat készítenek belőle, melyeket érdemes hamar elfogyasztani, mert nem őrzik sokáig minőségüket. Gyakran házasítják.

Érésidő: Szeptember első fele

Talajigény: A szőlő talajjal szemben nem támaszt nagy igényeket, mivel viszonylag jól alkalmazkodik. Így a szerkezet nélküli homoktalajoktól a kötöttebb nyiroktalajokon is sikerrel termeszthetjük.

Fény- és hőigény: Fény- és melegigényes növény, ezért a telepítés helyét gondosan válasszuk meg. Erős fényben a bogyók jobban színeződnek, több cukrot termelnek és héjuk vastagabb lesz. Nagy hőigényű növény, a fagyok károsíthatják.

Vízigény: Kis vízigényű növény, öntözés nélkül nevelhető.

Ültetési idő: Szabadgyökerű szőlő március-április, valamint október-november. Konténeres szőlő márciustól novemberig vagy fagymentes időben akár télen is.

Gondozás: A szőlő fajták fontos gondozási feladata a metszés, melyet a tartós fagyok elmúltával, de még a növény nedvkeringésének beindulása előtt végezzük el, így február végén – márciusban a legaktuálisabb metszés.

A metszés célja a tőkeforma kialakítása- és fenntartása, a termőegyensúly megőrzése, valamint a termésmennyiség- és minőség biztosítása. A metszés lehet: rövidmetszés, csercsapos váltómetszés, cseralapos váltómetszés, valamint szálvesszős metszés.

A tél-végi tavasz eleji metszésen túl vannak általánosan végzendő zöldmunkák, melyek a hajtásválogatásból, hajtásigazításból, kötözésből, a fürtzóna lelevelezéséből állnak.

A növényvédelmi feladatok sorában első a tavaszi lemosó permetezés, mely nagyban hozzájárul az állományunk egészséges fejlődéséhez.

Kártevők, betegségek: peronoszpóra, lisztharmat, atkák, szőlőmoly

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: kb. 1,5-2 m (művelési mód függvénye)
Sor- és tőtávolság: 1×1 m (fejművelés); 1,2×1,2 m (bakművelés); 1,8×2,4 (váltóvesszős)
Termésérés: Szeptember első fele
Vízigény: Kis vízigényű
Hő- és fényigény: Nagy hő- és fényigényű
Típus: Csemegeszőlő/Borszőlő

 

Védett tartalom

 

Paraméterek

Érési idő Szeptember első fele
Metszés ideje Február
Ültetési távolság 80 cm
Glikémiás Index(GI) 30-50%

Videók