Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Házi kertvarázslat

Megyeri Szabolcs

A tavaszi kertfelújítás, renoválás hamarosan időszerűvé válik, főleg, ha az eddig cudar időjárás is enyhül. Ilyenkor nem csupán a virágágyások, a veteményes kialakítására, vagy a gyep újravetésére  van lehetőség, a bátrabbak egy átfogó kertrendezést is megejthetnek.

Természetesen nem arra bíztatom olvasóimat, hogy ültessék át a fákat, vagy egészen új fajtákkal telepítsék be udvarukat, hanem arra, hogy ha kedvük van, tegyék izgalmasabbá birtokukat, akár teljesen új stílust adva a kertnek. A változásnak nem kell feltétlenül visszavonhatatlannak, véglegesnek lennie és kevés fortéllyal egészen olcsón kivitelezhető a fazonigazítás. Érdekes ötlet például a mediterrán típusú kert létrehozása melyhez nem kell sok munka. Ha a déli, napsütötte vidékek hangulatát szeretnénk kerítésen belülre csempészni, akkor ültessünk jellemző mediterrán fűszernövényeket! A kakukkfű, a bazsalikom, a rozmaring, a menta, vagy a babér az olasz tájak illatát és látványát hozzák a birtokra, ráadásul a konyhában is hasznukat vehetjük. Hasonló hatást érhetünk el sok színes virág telepítésével, mindezt pedig fokozhatjuk dekorációs elemekkel is, és ne feledkezzünk el a citrusfélékről sem! A futónövények, cserjék közelébe állított kis szobrok, kőoszlopok jól fognak mutatni, és beszerzésük egyszerű, akár a helyi bolhapiacon is meglelhetjük az ideális darabokat. A régi, kopott, fából készült székek és asztal fehérre mázolásával és egy kék kockás abrosszal máris görögös atmoszférát teremtettünk. Apró kiegészítőkkel – kagylóhéjakkal, színes cserépedényekkel, antikolt vázákkal – még jobb lesz az összhatás.

Tipp: ne hagyjuk, hogy kertünk unalmassá váljon, bátran próbálkozzunk új növények telepítésével, vagy a terület hangulatának megváltoztatásával!

Még kevesebb erőfeszítést igényel egy távol-keleti ihletésű japánkert-részlet, melyhez csupán a kert egyik sarkát kell megbolygatni, elegendő például egy homokos, nagyobb kövekkel dekorált zen-kertet kialakítani, vagy egy pozsgásokkal beültetett sziklakertet létrehozni. Vállalkozó kedvűek akár egy cseresznyefát is ültethetnek ide, így a japánokkal együtt ünnepelhetik majd a májusi virágzást. Barkácsmunkában jártas kertbarátok még egy kisebb csobogót is építhetnek, akár kezeletlen, természetes hatású cserépedényeket felhasználva. Az ilyen típusú kerti design-játék lekötheti a kreatív energiákat, új élményeket adhat a megszokott, néha unalmas környezetben, és újra izgalmassá teheti a kertben tartózkodást. A legjobb az egészben, hogy az efféle kísérletezéssel nem járnak magas kiadások, a legtöbb tennivaló sajátkezűleg is elvégezhető, és nem teszünk semmi visszafordíthatatlan dolgot, így jövőre megint új stílusba öltöztethetjük kertünket.

Tartalomhoz tartozó címkék: kertépítés