Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Ficus carica 'Györöki Lapos' - Füge (fává nevelhető)

9.990 Ft
Kiszerelés
2 literes kertészeti konténerben
Menny.:db

Szállítási magasság: évszaktól függően 20-90 cm magas
Kiszerelés: 2 literes kertészeti konténerben
Közeg: tápanyagban dús tőzeges földkeverék 

Egész évben ültethető!

Kertészeti ritkaság. Rendkívül korlátozott darabszámban.

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

A Ficus carica 'Györöki Lapos' - Füge (fává nevelhető) főbb jellemző

 

Jellemzői: A füge egy mediterrán származású növény, de szubtrópusi és trópusi területeken egyaránt telepítik. A kertészeti fajták közös jellemzője, hogy kérgük sima felületű és hamuszürke színű. A levelei nagy méretűek és karéjosak. A termése igen különleges, hiszen több kisebb termést és az elhúsosodott virágzati tengelyt is magába foglalja.

A ’Györöki Lapos’ erőteljes növekedésű fajta, melynek köszönhetően fácskává is nevelhető, azonban a füge számára inkább a cserje forma a természetes, így fává nevelve ápolási munkái nagyobb odafigyelést igényelnek.

A fajta növekedési erélye mellett hidegtűrésével is kiemelkedik, ugyanis a -15°-os teleket is jelentős károsodás nélkül átvészeli, így az egyik legjobb télállósággal rendelkezik. A termésérés júliustól szeptemberig több hullámban történik.

A gyümölcs csepp alakú, kissé lapított formájú. A héj színe kezdetben zöld, majd később teljes érésben lila színűvé válik. Íze kiváló, így friss fogyasztás mellett feldolgozásra is alkalmas, ízletes dzsem készíthető belőle.

Talajigény: Talajban nem válogat, normál kerti talajon is jól fejlődik, de jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag talaj ideális a számára.

Fény- és hőigény: Nagy fény- és hőigényű növény, így meleg, napos mégis szélvédett, déli fekvésű területre telepítsük védősövény vagy fal elé.

Vízigény: Közepes vízigényű növény, hosszan tartó száraz időszakokban öntözzük.

Ültetési idő: Szabadgyökerű növényeket március-április, valamint október-november, míg konténeres növényeket márciustól novemberig vagy fagymentes időben akár télen is ültethetjük

Gondozás: A hazánkban megtalálható fügék úgynevezett adriai-típusúak, ez azt jelenti, hogy mag nélküli terméseket nevelnek, így egy növény telepítése mellett is biztosított a gyümölcs. A telepítési hely gondos megválasztása kiemelten fontos a fügefajták esetében, az egészséges, jól fejlődő növény egyik alapfeltétele.

Tartós szárazság esetén öntözzük a növényünket. Metszése során a ritkítás a cél. A téli fagyok károsíthatják, ezért a fagyok beállta előtt takarni kell. Ha az ágai megfagynak, akkor azokat tavasszal a sérült részig vágjuk vissza.

Ha talajszintig fagyna vissza sincs okunk aggódni, mivel újra ki fog hajtani, viszont ebben az esetben a termésérés későbbre tolódik, ezt vegyük figyelembe. A termések teljes érésben szedve a legízletesebbek, de zárt tárolóban utóérlelhetőek.

Fontos: Levele, szára tejnedvet tartalmaz, így metszési ápolási munkáit kesztyűben és hosszú ujjú felsőruházatban végezzük!

Kártevők, betegségek: Megfelelő telepítési hely és körülmények biztosításával a betegségek ritkán károsítják, ha ezekre nem ügyelünk ezek jelenthetnek problémát: füge mozaikvírus, gyümölcsrothadás, füge ágpenész, fügerozsda, füge rózsaszín rothadása, levélfoltosság.

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 3-5 m
Sor- és tőtávolság: 2×2 m (jellemzően magánosan telepített növény)
Termésérés: Július - Szeptember
Vízigény: Közepes
Fény- és hőigény: Közepes

Termés felhasználhatósága: lekvár készítés, aszalás, friss fogyasztás

 

Védett tartalom

 

Videók