Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Felmérési szakvélemény társasházaknak

Megyeri Szabolcs
2014. 06. 24. 18:06:35

A társasházban, panelben, belvárosi sorházakban élők sokszor hiányolják a kertet, pedig szinte minden épület belső udvara, az utcafronti sáv, vagy éppen a háztömbök közti területek alkalmasak zöldterület kialakítására. Természetesen ahol a közös területhez többen, akár több tucatnyian tartoznak tulajdonosként, ott nehéz zöld ágra vergődni a tervekkel, ha szóba kerül az adott terület beültetése, zöldítése.

A felmérési szakvéleménynek ezért kiemelt fontossága van társasházi, közös tulajdonban, használatban lévő kertrészek kialakításánál, újratervezésénél, vagy felújításánál. Ha egy épületben csak 10-15 család lakik, már az is legalább kétszer ennyi felnőttet jelent, akiknek a véleménye szinte biztos, hogy többé-kevésbé eltér majd, így vitás kérdésekben roppant nehéz lesz a megegyezés. Lesz olyan lakó, aki rózsákat ültetne, másnak az árnyat adó fák lesznek a kívánságai, míg valaki biztosan színes, vegyes virágágyásokat szeretne látni. A felmérési szakvélemény elkészítése során a kertész szakember alaposan feltárja a terület lehetőségeit, és kizárja azokat a növényfajtákat, melyekkel az adott helyen nem lehetne sikert elérni.

A felmérési szakvélemény megrendelésével a társasház tájékoztatás kap a felmerülő növényfajták gondozási igényeiről is, hiszen nem mindegy, hogy egy dísznövényt vagy fát milyen gyakran szükséges öntözni (mely kiadással jár), hogy milyen ápolási feladatokat kíván, valamint az is kiderül, hogy az egyes fajták várható magassága alkalmassá teszi-e azokat az ültetésre. Fontos egyéb körülmények is szóba kerülhetnek, például az ültetni kívánt növényekkel kapcsolatos kockázatok, a színes, illatos virágok, vagy a  mézelő típusok például vonzzák a méheket, ami nem minden helyzetben tolerálható, de kisgyermekes házakban a tüskés, szúrós növények is kerülendőek, fák esetében pedig nem mindegy, hogy a fa mennyire szemetel (hullatja a levelét, termését), vagy hajlamos-e a törésre (mellyel anyagi kár keletkezhet). A felmérési szakvélemény kiterjedhet a munkálatok várható költségeire, így a lakók képet kaphatnak arról, hogy milyen anyagi ráfordítás szükséges a munkálatokhoz, valamint a kertészeti szakember segíthet a rendelkezésre álló forrásokhoz igazítani a terveket.

Tartalomhoz tartozó címkék: társasházi növények