Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Erőspaprikák nevelése- éljenek a chilik!

Mitől erős az erős paprika?

Az erős paprika néven elterjedt paprikafajták közös jellemzője a magas kapszaicin tartalom. A csípős, erős ízt ez adja a termésnek. Mi, magyarok, világszerte híresek vagyunk arról, hogy előszeretettel viseltetünk a csípős paprikák iránt. Szerencsére számos csípős fajtacsoport közül válogathatunk, de ebben a cikkemben a chilipaprikákat veszem górcső alá, hiszen egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek.

Ismerjük meg a chilit közelebbről!

Tudja, hogy mitől csípős a chili paprika? A csípő érzés valójában inkább égés, ugyanis a paprika erősségért felelős hatóanyaga, a kapszaicin a szájban található hő-, és fájdalomérzékelésért felelős idegvégződéseket ingerli. A kapszaicin nagyon stabil vegyület, a melegítést és a hűtést is jól bírja, ezért például a jól bepaprikázott ételt forralással nem tudja hatástalanítani!

A kapszaicin nem oldódik vízben (ezért nem hatásos a vízivás a túlzásba vitt paprikázásra), ellenben zsírban és alkoholban igen. Sokan dicsekednek azzal, hogy bírják a rendkívül erős paprikát is, ez azért lehetséges, mert az erős paprika rendszeres fogyasztása, egyre érzéketlenebbé teszi a receptorokat, így egyfajta tolerancia alakul ki az erősséggel szemben. Ha tehát Ön gyakran fogyasztja a könnyfakasztó fűszert, egyre jobban fogja bírni a csípősséget!

A chilipaprika összefoglaló név, mely a trópusi, szubtrópusi területeken termesztett csípős termésű paprikafajtákat fogja össze. A chilipaprikák közé tartoznak a legcsípősebb paprikafajták. Termésük színe nemcsak piros, vagy sárga, hanem lila, és zöld is lehet. A termés alakja is fajtajellemző.

A chilipaprika fogyasztása Indiában, Mexikóban, Afrikában nagyon elterjedt,és igen kedvelt. 

A chili paprika előnye, hogy nem csupán fűszernövényként alkalmazható, hanem dekoratív jellege miatt akár dísznövényként is telepítheti, így a chili hatékonyan dobhatja fel a túl homogén fűszerkertet, de jól mutat az ablakpárkányon is, a balkonládákban pedig szintén mutatós, kedves jelenség.

A chili paprika a tinédzserek kedvence is lehet, egyfelől a tinik gyakran kedvelik az erős ízeket, másrészt a könnyű nevelhetőség miatt a chili akár a gyerekszobában is helyet kaphat, persze arra ügyeljen, hogy a kisebb csemeték ne érintkezzenek a csípős termésű növénnyel!

Nekem is menne a paprikatermesztés otthon?

A válasz: Igen! Ugyanis a paprika szaporítása viszonylag egyszerű, mivel magvetéssel szaporítjuk. Viszont Önnek szabadföldi termesztéshez, illetve hajtatáshoz egyaránt palántákat kell beszereznie, vagy nevelnie. A magról nevelt palántákat július közepén kell kiültetnie kertjébe.

Ha a hajtatást választja, a palánták kiültetésének időpontjai eltérőek a választott hajtatás típusa szerint:

 • Korai hajtatáskor (melyhez fűtött termesztőberendezés szükséges), február 1. előtt ültetheti a palántákat.
 • Középkorai és hideghajtatás esetén február 1. utáni időpontokban

Kezdjük el: Vetési praktikák

Első, és legfontosabb a megfelelő fajta kiválasztása, majd a vetőmag beszerzése. Erős paprikák közé tartoznak a nagyon csípős chilipaprikák is. A paprikamag csírázásához 20 °C körüli hőmérséklet szükséges. A palánta felnevelése 6 - 8 hetet vesz igénybe. A leggyakoribb magvetési időpont március közepe. Az erős paprika magot elvetheti a szaporítóládába szórva vagy sorba, de vethet tápedényekbe is (tápkockákba, műanyag poharakba, műanyag tálcákba) szemenként is.

A vetéseket, majd a kis palántákat öntözze, szellőztesse, mikor majd szükségessé válik, gyomlálja, fejtrágyázza tápoldattal! Mielőtt a palántákat kiülteti a kertbe, vagy a termesztőberendezésbe, esetleg cserepekbe, vagy balkonládába, mindenképp tervezze meg a kiültetés elrendezését. Az erős paprika töveket kb. 20 cm-re ültesse egymástól! Ha ültetés után Ön gondosan ápolja a növényeket, a paprika ízletes, csípős terméseivel meg fogja hálálni munkáját.

És aztán jön az ültetés

A chili paprika termesztése az egyik legkönnyebb hobbikertész feladat, a chili paprika ugyanis egyszerűen nevelhető, igényei alacsonyak, kudarcot vallani vele szinte lehetetlen. Pár chili palánta elfér bármely balkonon, vagy akár ablakpárkányon tartva, de a konyhakertben sem foglal sok helyet a chili ültetvény, ráadásul ebből a fűszernövényből a felhasználás jellege miatt már pár tő is használható mennyiséget jelent a konyhában! 

Ha kicsíráztak a magvak, és elég nagyok a palánták, akkor jöhet az ültetés! A legtöbb paprika, köztük a chili is könnyen teremszthető cserépben, konténerben, így azoknak is bátran ajánlom, akiknek nincs kertjük, vagy nincs helyük a kertben!

Nézzük a lépéseit:

1. A cserepet töltse meg virágfölddel! A cserép aljára célszerű vízelvezető kavicsréteget helyezni.

2. Ültesse el chili paprika palántáit úgy, hogy se túl mélyre, se túl magasra ne kerüljenek!

3. Tömörítse a talajt a palánták tövénél, majd jól öntözze be őket!

4. A palánták mellé szúrjon le karót, melyhez lazán kösse oda a kis növényt!

5. A becserepezett chili paprikát helyezze napfényes, meleg helyre!

6. A gondos tápoldatozást meg fogja hálálni a chili paprika. Ön egész nyár és ősz folyamán gyönyörködhet ennek a különleges fűszernövénynek az élénk színű terméseiben, és ételeinek is étvágyjavító, csípős ízt adhat.

A legfontosabb gondozási feladatok

A chili paprika gondozásához fontos, hogy ismerje a növény igényeit, hogy legelőször ezeket az igényeket - alapfeltételként - biztosítani tudja a chilipaprikának! Különleges gondozást a chili paprika nem igényel.

A chili paprika igényei hasonlóak a többi paprikafaj igényeihez:

 • Fényigényes, tehát a kert napfényes részére ültesse, illetve napfényes teraszra, balkonra helyezze el! Kedveli a tápanyagdús, jó vízgazdálkodású talajt.
 • Káliumigényes növény. A kálium a termésképzést, és a termés minőségét segíti. Ha tápanyagban szegény talaj áll az Ön rendelkezésére, mindenképp pótolja a tápanyagokat trágyázással!
 • A chili paprikát rendszeresen öntözze!
 • A talaj szárazságára érzékeny. Ne hagyja kiszáradni a talaját! Viszont ne essen a túlöntözés hibájába sem, túlöntözött talajon leáll a chili paprika növekedése.

S mi lesz vele télen?

A chili paprikát egyéves növényként szokták termeszteni, bár egy részük évelő fajok fajtái. Kis odafigyeléssel ezek a fajták átteleltethetők, így következő évben a növény korábban terem, és nagyobb termésmennyiséget hoz.

A chili paprika teleltetésének menete

 • Biztosítson a növények számára fagymentes, napfényes helyet, még az őszi fagyok előtt.
 • Csak egészséges erős növényeket válasszon ki!
 • Szedje le a növényről a terméseket! A chili paprika fő ágát metssze vissza 5-10 cm-re!
 • Ültesse át a növényt még a tél beállta előtt!
 • A növényeket 18-22 °C hőmérsékletű, jó fényellátottságú helyen tartsa!
 • Csökkentse az öntözés mértékét, mivel alacsonyabb hőmérsékleten kevesebbet párologtat a növény!
 • Tavasszal, a hajtásnövekedés megindulásakor nitrogéntartalmú műtrágyával tudja segíteni a chili paprika fejlődését.
 • A teleltetés által Ön korábban fog terméshez jutni, mivel májusban már virágozni fognak növényei.

Nézze meg videómat a törpe chili paprikáról!

Az egyik legkülönlegesebb chili: a lila chili

A chilipaprikák csípős ízük mellett nagyon dekoratív növények is. Az Ön kertjének, balkonjának, konyhájának is dísze lehet pl. egy különleges, lila termést érlelő chilipaprika fajta. A chili paprika fogyasztása Indiában, Mexikóban, Afrikában nagyon elterjedt, és igen kedvelt.

A chili paprika nagyon csípős ízű. Emésztést serkentő hatása van. A termés színe élénkpiros, vagy sárga, de lila színű fajták is vannak.

A lila színű chili paprika igazi különlegesség!

Lila színű terméseket hozó fajták pl.:

 • 'Peruvian purple' - Perui chili paprika
 • 'Lila Jalapeno' - Chili paprika
 • 'Royal Black' - Chili paprika (feketéslila termések, lila virágok)
 • 'Roxa' - Chili paprika (harang formájú lila termések)

Terméseik ehetők, és lila színükkel különleges díszei lehetnek az Ön kertjének, vagy balkonjának.

Ugye, Ön is kedvet kapott a csodálatos paprikákhoz?

Tekintse meg kertészetem chilipaprika választékát és ha megtetszik valamelyik fajta, már meg is rendelheti!

Ha érdeklik más kertészeti témák, további bejegyzéseimet itt találja!

Amennyiben Önt is meggyőzték a fent felsorolt tények, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!