Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Érdekesebb kert kialakításához használjunk inkább talajtakarókat

Megyeri Szabolcs
2014. 12. 19. 15:09:07

Amennyiben kertjében van olyan rész, amelyet szívesen eltakarna, akkor ne rögtön a fűmagok után nyúljon, hiszen a talajtakarókkal, sokkal érdekesebb kertet lehet kialakítani. Ezek a növények akkor is jó választások, hogy ha árnyékos rész miatt nem fejlődik rendesen a fű. A másik előnyük az, hogy kiváló gyomelnyomók, ezért a legkevésbé kedves kerti munkával sem lesz különösebb gond a talajtakarók körül.

Kúszó madárbirs: a legtöbb kertbarát azért rendeli meg kertészetemtől a Kúszó madárbirset, mert szép látványt nyújtanak a hó alól elő-elő bukkanó piros termései. A napos helyet épp úgy elviseli, mint a félárnyékos kertrészt, nincsen szükséges speciális összetételű talajra sem.

Arany tarka kúszó kecskerágó: kétszínű levele miatt vált igen közkedvelt növénnyé, mely éppúgy tündöklő talajtakaró cserjéje parkoknak, mint házi kerteknek. Kezdetben levele aranysárga szegélyű és belül sötétzöld, ősszel pirosas árnyalatba hajlik át. Félárnyékos, napos helyet, illetve a humuszban gazdag talajt kedveli, valamint 2-3 évente igényli a tápanyag visszapótlását.

Fehértarka kúszó kecskerágó: csak úgy, mint az előtte lévő kecskerágó ez is kétszínű levelével dobja fel a kertet. Különbség az, hogy ennek a talajtakaró növénynek levele kívül fehér, belül pedig sötétzöld. Jól tűri a városi környezetet, valamint a téli fagyokat, megfelel számára az átlagos összetételű talaj is.

Örökzöld törpelonc: igen népszerű hazánkban ez az örökzöld cserje, hiszen gyönyörű, élénk leveleivel mindig üde színfoltja lesz kertjének. Májusban már láthatjuk apró, világos sárga virágait, melyekből az ősz beköszöntével fejlődnek a lilás bogyótermései. Mivel idősebb korára már jól tolerálja a szárazságot, ezért remek választás lehet olyan helyre ültetni, ahol nem mindig tudunk jelen lenni.

A fenti talajtakarók esetében egységesen lehet alkalmazni a 40-70 cm-es ültetési távolságot, ezáltal összefüggő, egységes takarót tudunk kialakítani. Ajánlott kétszer akkora ültető gödröt készíteni a cserjéknek, mint amekkora konténerben megkapja kertészetemtől. A rendszeres metszéssel még inkább sűrűbb és tömöttebb takaró nevelhető belőle. Remélem felkeltettem érdeklődését és inkább ezeket az egész évben díszes talajtakarókat fogja ültetni legalább a kert egy részén az egyhangú gyep helyett. 

Tartalomhoz tartozó címkék: kertépítés cserje