Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Hasznos tanácsok videóban.

Cynara scolysmus – Articsóka

Ár:
1.890 Ft

Kiszerelés: 9x9 cm-es cserépben
Közeg: tápanyagban gazdag földkeverék

Zöldség palántáim a 2021-es szezonra elfogytak.

Mennyiségi kedvezmény:
3 db felett
1.790 Ft / db
Menny.:db

Hasznos tanácsok ehhez a növényhez

A Cynara scolysmus – Articsóka főbb jellemző

 

Jellemzés: A Földközi-tenger mellől származó fészkesvirágzatú növény, melyet gyógynövényként is számon tartanak. Hazánkban a déli, melegebb országrészekben termeszthető a legnagyobb sikerrel. Levelei hamvasak, szúrósak gyógyászatban epe-és májbántalmakra használják a kivonatát.

Fogyasztásra alkalmas része a fészekpikkelyekkel borított virágkezdemény. Ha a virágkezdeményt nem gyűjtjük be akkor nagy méretű, lila színű fészekvirágzatot fejleszt, így dísznövényként is megállja a helyét. Virágot a telepítést követő második évben hoz, de előnevelt palánták esetében előfordul első éves virágzás is.

Talajigény: Jó szerkezetű, víz-és tápanyagmegtartó képességű, jól szellőző, szervesanyagban gazdag talaj megfelelő a számára.

Fényigény: Nagy fényigényű, árnyékolását kerülni kell.

Vízigény: Nagy vízigényű növény, folyamatos, gazdag vízellátás szükséges a virágfejlődéshez.

Hőigény: Melegigényes, ideális hőmérséklet a számára: 25-22°C, 10°C alatt fejlődése leáll.

Tápanyagigény: Tápanyagigényes növény, gyengébb minőségű talaj esetén a vegetációs időszak alatt szükséges plusz tápanyagot kijuttatni.

Gondozási, ápolási munkák: A kiültetést követően környezetét tartsuk gyommentesen. Mivel kifejezetten magas tápanyagigényű növény ezért a vegetációs időszak alatt ha a talaj nem volt megfelelően előkészítve tápoldatozzuk a növényt. Az ősz folyamán, amikor a virágzás abbamarad, a virágzati szárakat metsszük vissza, a fagyok beállta előtt pedig takarjuk a tövét, mivel az erős fagyok károsíthatják.

Betegségek, kártevők: Leggyakoribb betegsége a lisztharmat, valamint nyáron megjelenhetnek rajta levéltetvek. A megfelelően gondozott növények azonban betegségekkel szemben ellenállók, így növényvédelmük alapja a jó talaj előkészítés és a megfelelő öntözés.

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 50-60 cm
Ajánlott sortáv: 120-150 cm
Ajánlott tőtáv: 60-90 cm
Kiültetés ideje: Május – Június
Virágkezdemények megjelenése: Július-Szeptember

 

Védett tartalom

További növényeink is érdekelhetik

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!