Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Cseresznye kérgének problémája

Megyeri Szabolcs
2014. 02. 17. 19:37:30
Üdvözlöm!

Van egy cseresznyefám és tavaly tavasszal észre vettem, hogy puha a kérge. Javaslatra azon a részen felbontottam, tele volt kukacokkal, petékkel mindenfélével. Szintén javaslatra rovarölő szerrel lekezeltem és híg habarcsal lekentem. Itt kezdődtek a problémák, a habarcs jól bírja, bár a széle lepergett a fa növésétől. Viszont idén tavasszal tovább folytatódott a probléma: több ág is erre a sorsra jutott. Mit tehetnék?? Ezeket a kéreg darabokat le kell szednem? Illetve ez a habarcsos megoldás jó/hatékony, vagy inkább fatapaszt használjak?

Ölveti Gábor

 

Kedves Ölveti Gábor!
 
Első ránézésre a cseresznyefa igen rossz állapotban van, törzsátmérőjét látva öreg fa lehet.
Az ilyen idős fák esetében egyrészt a korukból adódóan, másrészt az évek során összeszedett betegségek miatt a legyengül végzetes lehet.
A fakérgen megjelenő zuzmó az ágelhalás jele.
A kéreg alatt talált "kukacokról" jó lett volna fotót készíteni, mivel így nehéz megmondani milyen kártevő volt. Kukaca az ormányosbogaraknak, szúbogaraknak és eszelényeknek van, ezek közül a szúbogarak okozhatnak kárt.  Cincérek lárvái, a pondrók, farontó lepkék lárvái, a  hernyók okozhatnak hasonló kárt.
A kéreg alatt lévő tojások bárminek a tojásai lehetnek.
A cementes "fajavítás" semmiképp sem jó, kerülendő. Nagyobb lukakat purhabbal szoktak kitölteni, de a sok rossz megoldás közül még ez a leginkább használatos.
Metszés után a sebeket  mindenképpen kezeljük fasebkezelővel, főleg csonthéjasok esetén.
A csonthéjasoknál, főként a cseresznyénél gyakran találkozunk mézgával, mivel hajlamos a repedésre és a mézgásodásra. Sok minden miatt bekövetkezhet, leggyakrabban rovar okozta sebek, ágletörések és tápanyaghiány esetén.
Ha tudna nekem képeket készíteni a kéreg alatt lévő lárvákról, többet tudnék segíteni.
 
Üdvözlettel:
 
Zsolnai Balázs növényorvos, növényvédelmi agrozoológus 
Megyeri Szabolcs kertészmérnök
 
Tartalomhoz tartozó címkék: kertész válasz
blog comments powered by Disqus