Hasznos tudnivalók
A Cornus mas sp. – Ehető húsos som oltvány főbb jellemző
Jellemzői: Lassú növekedésű lombhullató cserje vagy kis fa, amelynek kifejlett korában a magassága körülbelül 3-4 méter. Laza lombkoronát nevel, igen ellenálló faj, melyet egyre szívesebben ültetnek kertekben, parkokban, mivel kitűnően bírja a városi klímát is.
A levelei középzöldek, keresztben átellenesek, épszélűek és a levélcsúcsuk kihegyesedő. A lomb színe őszre lilásvörösre színeződnek, szinte izzanak. Virágai bogernyőben nyílnak kora tavasszal, élénksárga színűek és igen mutatósak. Termései ősszel érnek, amelyeket akkor érdemes szüretelni, amikor megcsípte őket a fagy, nagyságuk 1-1,5 cm.
A termés piros - de vannak sárga termésszínű változatok is -, csomókban fejlődnek. A termés alakja hosszúkás, a terméshéj fényes, a terméshús pikáns ízvilágú. Madárbarát kertekben is ideális faj.
Terméséből szörpök, lekvárok, borok is készíthetők. Az oltvány messzemenően túlhaladja a magról nevelt alapfaj tulajdonságait, hiszen sokkal ellenállóbb a környezeti tényezőkkel szemben.
Talajigény: Kedveli a morzsalékos, jó vízgazdálkodású, tápanyagban gazdag talajokat. A talaj pH-ra nem érzékeny. Időnként érdemes pótolni a talajának tápanyagtartalmát.
Fény- és hőigény: A napos helyek megfelelőek számára, de kúszóárnyékot elvisel. Árnyékos helyeken csak kevesebb termést érlel és a növény legyengülhet.
Vízigény: Vízigénye kicsi, de aszályos időszakokban érdemes öntözni. Jó szárazságtő képességekkel rendelkezik.
Ültetési idő: Szabadgyökerű növényeket március-április, valamint október-november, míg konténeres növényeket márciustól novemberig vagy fagymentes időben akár télen is ültethetjük.
Gondozás: A somot érdemes kora tavasszal metszeni. A metszés a sérült vagy nem optimális fejlődő hajtások eltávolításából áll. Sövénynövénynek is kiváló.
Kártevők, betegségek: Kártevőkre, kórokozókra nem érzékeny.
Fontos tudni:
Védett tartalom
Kifejlett magasság: 3-4 m
Sor- és tőtávolság: 1,5-2 x 2-2,5 m
Termésérés: Szeptember-November
Vízigény: Közepes
Fény- és hőigény: Közepes
Termés felhasználhatósága: lekvár, bor, szörp