Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Kertész szakmát tanulók nélkül nincs jövő

Végzett hallgatóink mellett kiemelkedő munkája elismeréseként
Intézményünk, a szenátus javaslata alapján címzetes egyetemi
docens címet adományoz Megyeri Szabolcs részére. Megkérem
Rektor urat és Dékán Urat adják át a díjat.

Megyeri Szabolcs köszöntő beszéde.  Elhangzott 2024. február 16. - án. 

Tisztelt Rektor Úr! 
Tisztelt Dékán úr! 
Tisztelt Tanár Kollégák, Kedves Végzős diákok! 

Azt az ajándékot kaptam az élettől, hogy már 6 - 7 évesen tisztában voltam vele: kertész szeretnék lenni. 
Nagy lehetőség ez, amiért az ember élete végéig hálás. Akkoriban az általános iskolás osztálytársaim, ha nem is bántóan, de értetlenkedve azzal csúfoltak, hogy milyen koszos leszek a földtől a kertben. Ma már tudom, hogy a földnél nincs tisztább és megnyugtatóbb dolog. A budapesti Varga Márton kertészeti technikumban tanító tanáraimnak csak megköszönni tudom, hogy akkor még szinte gyerekként támogattak, neveltek, tanítottak. Később valamit vissza tudtam adni egykori iskolámnak, a hazai középfokú kertész képzésnek, hiszen több éven keresztül tanítottam ott. Amikor közel 20 év szakmai út után az MSC kertészmérnöki képzést itt Kecskeméten végeztem el, akkor egy olyan egyetemet ismerhettem meg, amiről korábban nem is gondoltam, hogy létezik. Az engem tanító tanárok emberi és szakmai támogatása lekötelezett és szakmai életemnek meghatározó részévé vált. 

Közel egy évtizeddel ezelőtt egy nyugat - európai tanulmányi körúton vettem részt hazai kertészeti szakközépiskolákban tanító kollégákkal együtt. Tanultuk, hogy Ők hogyan néznek szembe a kétkezi, de nagy tudást igénylő szakma oktatásának kihívásaival. A közmegegyezés az volt, hogyha nem teszünk valamit, akkor egyszerűen évtizedes távlatokban nem beszélhetünk majd középfokú és felsőfokú kertészeti oktatásról. 

A gyakorlatban dolgozók számára a páratlan szakember hiány ma már a gazdaságot is fékező tényezővé vált. Létkérdés tehát a kertész szakemberek képzése, amihez az szükséges, hogy minél több polgártársunk, pályakezdő fiatal, vagy pályát változtató felnőtt a kertész képzést válassza. Ezt a gyötrelmesen nehéz, kihívásokkal teli, de mégis gyönyörűséges hivatást. 

A Neumann János egyetem kertészmérnöki karának éppen ezért azt gondolom az előadó termeken messze túlmutató küldetése van.

Az én víziómban ez lesz az ország első számú felsőfokú kertészmérnök képzőhelye. Az oktatás, a gyakorlatot és az elméletet egyensúlyba hozó duális képzési formák csak a tartóoszlopok. Olyan szakmai műhellyé kell fejlesztenünk a kertészmérnök képzésünket, mely vonzó életcél lehet a ma még csak érdeklődő, leendő tanulótársaink, kollégáink számára. Ebben a pillanatban is több tízezer honfitársunk gondolkozik pályaválasztáson vagy éppen pályamódosításon. Idén szeptemberben két olyan, 40 év feletti, az eddigi pályáján  egyébként  sikeres hallgató kezdett kertészmérnök BSC tanulmányokba, akiket tanár társaimmal tudtunk bátorítani és támogatni: 
érdemes a jövő szakmáját, a kertészetet választanod. 
A pályakezdő fiatalok mellett óriási tartalékok vannak az életük derekán számvetést végzők és a zöld munkanapok felé fordulókban. 

A klímaváltozás által feladott leckék megoldásához kertészmérnök szakemberek kellenek, hiszen ennek a szakmának a kezében van a lehetőség a változtatásra.

Ma Magyarországon, a Föld nevű bolygó egyik legtermékenyebb talaján azt tapasztaljuk, hogy a boltokban import gyümölcsöt kínálnak, mely több ezer kilométert utazik. Miközben a hazai kertek bántóan, fájóan üresek. 

A Neumann János egyetem kertészmérnöki kara a 

          • a kertészmérnök képzés kultúráját 
          • a kertész szakma együttműködésének kultúráját 
          • a tanulás kultúráját 
            és a
          • hazai kert kultúrát képviseli magas szinten és irányt mutatva.  

A mi feladatunk, hogy megszólítsuk azokat, akiknek itt köztünk, a kertész szakmában van a helyük. Bátorítsuk, segítsük, támogassuk őket. Kertész szakmát tanulók nélkül nincs jövő. Velük együtt van, mert mi, akik már végeztünk olyan fiatalok maradhatunk szívben, amilyenek csak akarunk, ha közben nem felejtünk el tanulni velük együtt. 

Tisztelt Rektor Úr! 
Tisztelt Dékán úr! 
Tisztelt Tanár Kollégák, Kedves Végzős diákok! 

Köszönöm a kinevezést, melyre nem úgy tekintek mint eddigi eredményekért járó dicséret, hanem mint egy megelőlegezett bizalom az Önök részéről.

Minden erőmmel, szakmám iránti szeretetemmel együtt azon leszek, hogy megszolgáljam azt a bizalmat, amit most Önöktől kaptam.