Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Campanula portenschlagiana 'Clockwise' – Dalmát harangvirág

Ár:
1.090 Ft

(ejtsd: kámpánúla portenslágiána)

Kiszerelés: 9x9 cm-es cserépben
Közeg: tőzegtartalmú, tápdús földkeverék
Egész évben ültethető!

Talajtakarás és gyönyörű virágágyás kialakításához ebből a növényből: -5-6 tövet ültessen négyzetméterenként.

Mennyiségi kedvezmény:
5 db felett
990 Ft / db
Ajánlom mellé az alábbi termékeket:
Mabako szerves istállótrágya 20 liter Mabako szerves istállótrágya 20 liter
2.290 Ft
NEM KAPHATÓ!
Kifutás dátuma:
2022-10-05

Hasznos tudnivalók

Származás: a dalmát harangvirág alapfaja, amint a neve is mutatja Dalmáciában, a horvátországi régió mészkősziklás lejtőin őshonos, tarackokkal terjedő tövű, párnát alkotó évelő.

Habitus: tömött, bokros növekedésű, alacsony termetű (25 cm), fekvő hajtásaival zömök szőnyeget képez. Középzöld levelei szív alakúak, kissé fodrosak, fogazottak, szép lombozatot alkotnak.

Virág: csillag alakú, liláskék virágai májusban és júniusban rövid fürtökben nyílnak, szinte teljesen ellepve a növényt.

Talajigény: laza, morzsalékos, jó vízelvezetésű, kerti talaj ideális a számára.

Fényigény: napos vagy félárnyékos helyet kedvel. Árnyékban nevelve nem hoz elég virágot, és sokkal lazább bokrot fejleszt.

Vízigény: közepes. Az enyhe szárazságot tolerálja, de az öntözést dúsabb virágzással hálálja meg.

Gondozás: az elnyílt virágokat távolítsuk el, kicsit csípjük vissza a hajtásokat, ezzel serkentve a további virágképződést.

Társítás és elhelyezés a kertben: a harangvirágok a klasszikus kerti virágok sorába tartoznak, melyeket fajtól függően sokoldalúan használhatunk. A ’Clockwise’ esetében sincs másként, hiszen kőedényekben, ágyásszegélyekben, napsütötte sziklakertekben egyaránt üde, látványos színfoltként hat.

A társítást illetően számtalan növény közül választhatunk, melyekkel vegyesen ültetve olyan összeállítást alakíthatunk ki, amelyben a dalmát harangvirág habitusával, dekoratív leveleivel, virágainak színével harmóniát vagy éppen kontrasztot hozva lehet központi vagy kiegészítő elem. Az évelők közül a csenkeszek, - mint amilyen a kék csenkesz 'Alesiana' fajtája - , a gólyaorrok (pl. a Geranium 'Rozanne'), a pázsitszegfűk egyaránt jó társnövényei lehetnek.

Szép és szinte folyamatosan virágzó ágyást alakíthatunk ki, ha annak hátsó részére kínai szellőrózsát, az elé mirigyes sötétlila őszirózsát ültetünk, a kerti szarkaláb különleges ’Highlander Sweet Sensation’ fajtájával és a sötétkék-fehér virágú haranglábbal vegyesen. Az ágyás elülső felére kerüljön a ’Clockwise’, a sötétkék és fehér színű 'Spring Magic Navy and White' haranglábbal, valamint a garganói és a fehér virágú törpe harangvirággal (’Alba’) együtt. 

Társításra javasolt növényfajták

Anemone hupehensis 'Rose Shades' – Őszi szellőrózsa, kínai szellőrózsa
Aster novae-angliae 'Purple Dome' - Mirigyes sötétlila őszirózsa
Delphinium 'Highlander Sweet Sensation' – Kerti szarkaláb
Aquilegia 'Spring Magic Navy and White' - Harangláb (sötétkék-fehér)
Campanula garganica 'Major' - Garganói harangvirág
Campanula cochlearifolia 'Alba' - Törpe harangvirág (fehér)

Geranium 'Rozanne' (régi: 'Jolly Bee') – Gólyaorr
Festuca glauca 'Alesiana' – Kék csenkesz

Fontos tudni!
Kifejlett magasság: 25 cm
Ültetési tőtáv: 30-40 cm 
Virágzási idő: június - július
Méhcsalogató: nem
Vízigény: közepes
Fényigény: nagy 

Felhasználási terület: szegélyek, évelő virágágyak, tematikus kert, kis gondozási igényű kert, nagy sziklakertek, mediterrán kert, tipegők közötti növény

 

Védett tartalom