Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Madársaláta vetés és szedés

Megyeri Szabolcs

A január tudvalevőleg nem a kerti ültetések időszaka, így aktuális vetési tanácsokkal nem szolgálhatok, ellenben van olyan termény, aminek a betakarítása mostanság időszerű, így mégis érdemes róla szólni. Ilyen az egészséges, és kissé elfeledett, illetve nálunk divatba igazán sosem jött növény a madársaláta.

A madársaláta (valeriánasaláta, galambbegy saláta, Valerianella locusta) Európa mérsékelt égövi részein honos, de a Kaukázusban, Kis-Ázsiában is megterem, sőt utóbbi területeken szinte gyomnövényként terjedt el. Európában Franciaországban és Hollandiában kedvelt zöldség, máshol azonban nem tudott különösebb népszerűségre szert tenni, pedig könnyen termeszthető, igénytelen növényfajta, élettani hatásai kedvezők, ráadásul őszi vetésével pont a vitaminhiányos téli időszakban válhatna hasznunkra, mivel az őszi ültetés a tél második felében szedhető fel.

Tipp: a madársaláta nem növeszt fejet, csak húsos leveleket, így leszedéséig akár dísznövényként, határolónövényként is telepíthetjük a konyhakertbe.

A madársaláta antioxidánsokban, A-, és C-vitaminban gazdag, B9-vitamin és bétakarotin tartalma pedig a téli lehangoltságot, fáradságot enyhítheti. Kalóriaszegény zöldség, rosttartalma miatt pedig jótékony hatással van a belekre, az emésztésre, így nem hiányozhat egyetlen bio-, vagy háziveteményesből sem, nevelése pedig nem nagy kihívás.

Alacsony vízigényű, a talajra nem kényes egynyári növény, mely tartós a kertben marad, ha pár tövet meghagyunk felvirágozni, hogy magjait szétszórhassa. Vetése márciusban és az ősz elején is lehetséges. Mindkét esetben arasznyi sortávolságban vagy foltszerűen kell kiszórni a magokat, mindössze 2-3 centiméteres mélységben. Bár a madársaláta nem érzékeny a fagyra, érdemes vékony komposzt-, vagy földréteggel fedni a vetést. Körülbelül két hét múlva megindul a csírázás, ilyenkor érdemes egy alapos gyomtalanítást megejteni, mert a gyenge hajtások áldozatul eshetnek a betolakodóknak.

A folyamatos ellátást kéthetenkénti utóvetéssel biztosíthatjuk. A madársalátának nincsenek különösebb igényei a talajjal szemben, bármilyen kiskertben lehet próbálkozni vele, és betegségei, kártevői is alig akadnak, növényvédelemre nem lesz szükség.

A madársalátával balkonkörülmények között is sikert lehet elérni, jövő ősszel pedig akár az üresen maradt ládákba is telepíthetjük. A leszedett növény maximum egy-két napig marad élvezetesen fogyasztható, így mindig csak annyit szedjünk belőle, amennyit el is fogyasztunk.

Tetszett a cikk? Amennyiben igen, kérem nyomjon egy Tetszik-et, ossza meg ismerőseivel, barátaival.

További cikkeimet itt találja...

Tartalomhoz tartozó címkék: zöldség palánta